Het vruchtvlees van een limoen heeft meer geur en bevat twee keer zo veel sap en is bovendien een kleiner dan een citroen. Een limoen heeft een wat zachtere, groene smaak die wat weg heeft van munt en specerijen. Het smaakt wat geraffineerder dan een citroen.
Onderling zijn citroen en limoen heel goed inwisselbaar, maar wat doe je als je geen van beide in huis hebt? Wanneer citroen geen hoofdingrediënt is in hartige gerechten (zoals in pasta's of saladedressings) kun je citroen vervangen door een scheutje witte wijn of appelazijn.
De limoen heeft een hogere zuurgraad dan de citroen, maar zo proeft hij niet. Dit komt door het hogere suikergehalte dat het zuur uitbalanceert. De combinatie van het zoete en zure in een limoen is ook de reden dat de vrucht zo goed werkt in spicy gerechten.
Waarom is de limoen goed voor je gezondheid:
In limoensap zit veel vitamine C. Door zijn functie als antioxidant helpt vitamine C je lichaamscellen beschermen tegen oxidatieve schade. Daarnaast is vitamine C belangrijk voor het behoud van de goede structuur van je bindweefsels, zoals je huid, botten en tanden.
Helpt bij het afvallen
Limoenen reinigen je lichaam, bevatten veel voedingsstoffen en krachtige antioxidanten en maar weinig calorieën. Daarnaast stimuleren ze je stofwisseling. Daarom zijn limoenen super als je wilt afvallen.
Afvallen op je buik werkt het beste als je een gezonde voedingspatroon aanhoudt, regelmatig gaat sporten en in je dagelijks leven veel beweegt. Eiwitrijke en vezelrijke voedingsmiddelen zorgen voor een verzadigd gevoel. Duursport, HIIT en krachtsport zijn heel effectief als je wilt afvallen op je buik.
Er zit weinig verschil tussen de twee. Maar…een citroen bevat meer vitamine C, magnesium, kalium en foliumzuur. Aan de andere kant: met limoenen krijg je meer calcium, vezels en fosfor binnen.
Citroenzuur kan zorgen voor tanderosie. De zuurtegraad vermindert naarmate u het citroensap met meer water mengt. Verder kan citroenwater zorgen voor oprispingen als u teveel maagzuur hebt. Maagzuur dat omhoog komt en voor een vieze smaak in uw mond zorgt, is natuurlijk minder prettig.
Een citroen heeft een gele schil en een limoen een groene schil. Ook heeft een citroen pitjes en een veel dikkere schil. Het vruchtvlees van een limoen heeft meer geur en bevat twee keer zo veel sap en is bovendien een kleiner dan een citroen.
4 Of 5 citroenen per dag is écht te veel, het bestekun je een halve tot een hele citroen per dag gebruiken. Deze hoeveelheid is precies genoeg om je lichaam mee te reinigen, en hoe schoner je lichaam is, des te beter je stofwisseling is.
De schil van de limoen is dun en donkergroen van kleur, terwijl de citroen een dikke schil heeft, en licht geel van kleur is. Het vruchtvlees van de limoen is licht gekleurd, geurig en sappen, en er zitten, in tegenstelling tot de citroen, geen pitten in.
Citroensap uit een flesje is veel sterker van smaak, en hier worden ook nog conserveringsmiddelen aan toegevoegd. Deze middelen heeft jouw lichaam niet nodig. Als je deze middelen dan ook wilt vermijden is het beter om te kiezen voor verse citroenen.
Citroenrasp kun je gebruik in cakes, muffins, amandelspijs, boterkoek, vruchtenbrood of meng eens een paar theelepels door de vulling van de appeltaart, erg lekker! Staat er in een recept: voeg de rasp van een citroen toe? Dan kun je ook 2 eetlepels Citroenrasp toevoegen. Veel sneller en net zo lekker.
Citroen, limoen of mandarijn? Wat betreft de smaak én het uiterlijk lijkt de Japanse citrusvrucht yuzu zowel op citroen, limoen en mandarijn. De smaak is een mix van de drie citrusvruchten: yuzu is een stuk zachter van smaak dan een citroen en heeft het zoetige van mandarijn.
Citroenzuur kan de werking van ons maagzuur versterken, waardoor het eten iets sneller verteert. Citroenwater schijnt te helpen tegen een opgeblazen buik, voorkomt verstopping en versterkt je immuunsysteem. Maar let wel op als je te veel maagzuur hebt. Citroenwater kan ook juist zorgen voor oprispingen.
Volgens het Voedingscentrum zijn groene thee en zwarte thee het best voor je gezondheid. Maar een ander smaakje is af en toe ook prima: zolang er maar geen suikers in zitten. Een mok warme thee in de ochtend is heerlijk, maar je kunt in de vroege uurtjes ook prima eens ijsthee drinken.
“Het drinken van warm water met citroen in de ochtend kan een zeer positief effect hebben, niet alleen op de hydratatie van het lichaam, maar ook op de pezen, spieren en luchtwegen. Wanneer je hoest, bijvoorbeeld, of de griep hebt, zal het de afscheidingen verdunnen.
Aan het drinken van water met uitgeperst citroensap worden diverse gezondheidsvoordelen toegeschreven. Zo zou het helpen bij afvallen en je immuunsysteem zou er een boost van krijgen. Maar dit is niet wetenschappelijk aangetoond. Ook is niet bewezen dat het drinken van citroensap helpt tegen allergieën.
Er zit veel vitamine C in citroenwater en dat zorgt ervoor dat je immuunsysteem goed zijn werk kan doen. Door elke dag een glaasje citroenwater te drinken, kun je voorkomen dat je ziek wordt. Een glas citroenwater kan ook helpen tegen misselijkheid of maagpijn.
Citroensap, limoensap bestellen | Albert Heijn.
Tip #1: Eet dit als ontbijt
Een koolhydraatarm, eiwitrijk ontbijt is echter een betere keuze wanneer je buikvet wilt verbranden. Een eiwitrijk ontbijt zorgt er namelijk voor dat je je langer verzadigd voelt. Je hongergevoel wordt langer en sterker onderdrukt, waardoor je minder eet tijdens de volgende maaltijd (30).