Cavia's kunnen soms net als mensen niezen.Dit is een hoge toon, maar onmiskenbaar een nies. Doorgaans is dit niet iets om u meteen zorgen over te maken. Vaak wordt het veroorzaakt door stof.
Apathie, geen eetlust hebben, stil in een hoekje zitten met een hoge rug en opgezette haartjes, bijna gesloten oogjes, moeheid en snel vermageren zijn ook symptomen van ernstige luchtwegproblemen. Ga zo snel mogelijk met de cavia naar de dierenarts. Snel ingrijpen kan levens redden.
Een zieke cavia kan de volgende signalen afgeven: sloom zijn. niet willen eten of drinken. kreunend piepen of tandenknarsen (uiting van pijn)
Ze zijn gevoeliger voor infecties, krijgen tandproblemen, gezwollen gewrichten of je ziet dat ze kreupel worden. De darmen van cavia's zijn erg gevoelig. Als er pijn of andere problemen zijn dan zullen ze minder goed eten met het gevolg dat de darmen minder goed kunnen gaan werken of stil komen te liggen.
Verslikken kan voorkomen als de cavia te gulzig of te snel eet. Het is niets ernstigs, behalve dan dat je misschien moet kijken naar de hoeveelheid voer die je cavia krijgt. Het kan namelijk zijn dat hij zo gulzig eet omdat hij te weinig voer krijgt.
Cavia's kunnen soms net als mensen niezen. Dit is een hoge toon, maar onmiskenbaar een nies. Doorgaans is dit niet iets om u meteen zorgen over te maken. Vaak wordt het veroorzaakt door stof.
Verkouden cavia
Een ander veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij de cavia is verkoudheid. Een luchtwegprobleem bij de cavia kan verschillende oorzaken hebben zoals een verblijf dat op de tocht staat of juist op een te droge plek bij de verwarming, vitaminetekort, stress, of een vies, nat hok.
U kunt de cavia bijvoorbeeld met een klap op z'n hoofd vermoorden. “Het is bekend dat verdrinking een hele pijnlijke dood is. Maar een klap met een stoeptegel is snel, dan is het dier in één keer, bam, dood.” Aww, zielig.
Zacht piepen: Dit betekent dat je cavia's tevreden zijn en zich op hun gemak voelen in de omgeving. Dit is dus een goed teken! Fluiten of hard piepen: In dit geval is er voedsel in de buurt! Je cavia's weten, denken of hopen dat er eten hun kant op komt.
Hoe vaak moet je het caviahok schoonmaken? Verschoon de kooi, drinkfles (inclusief nippel) en voerbakjes minstens een keer per week. Geef je cavia's dagelijks schoon water en haal de restjes groenvoer iedere dag weg.
Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Cavia's zijn groepsdieren en mogen dus nooit alleen worden gehouden. Zelfs als u de beste eigenaar ter wereld bent en u uw cavia elke dag aandacht geeft zal het dier eenzaam zijn als het geen soortgenootje heeft om tegen te praten.
Beaphar Vitamine C voor cavia's is geschikt als dagelijkse bron van Vitamine C. Omdat cavia's deze stof zelf niet aanmaken is dagelijks verstrekken vereist. Vitamine C, is belangrijk voor het beendergestel, het gebit en het bindweefsel. De in de tablet aanwezige vitamine C is stabiel en vervliegt dus niet.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje.
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
Aan je dierenarts kan je het volgende doorgeven: - Het dierenuitvaartcentrum waar je voor gekozen hebt. - Of je je cavia wilt laten begraven of cremeren. - Of je gebeld wilt worden door een medewerker van het dierenuitvaartcentrum.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.
Let op, alle cavia's en ratjes kunnen zwemmen maar ze vinden het niet altijd leuk, laat je dier dus zelf beslissen of hij in het water wil. Zo voorkom je een paniekreactie.
Heb je een zieke cavia? Pas dan op, want de kans bestaat dat de cavia een bacterie bij zich draagt die longontsteking bij mensen kan veroorzaken. Dat blijkt uit een onderzoek van internist Bart Ramakers van het Bernhoven-ziekenhuis in Uden.
Ververs dagelijks het water en haal oude restjes groente en fruit weg. Maak drinkflesjes en voerbakjes minstens eens per week goed schoon. Vergeet daarbij de nippel van de fles niet. Cavia's kunnen bijten, maar doen dit bijna nooit.
Ook cavia's moeten zich wassen zodat ze schoon blijven. Ze maken zich schoon door met hun twee voorpootjes eerst langs hun bekkie te gaan en dan over hun kop te wrijven. Ze staan hierbij dan even op hun achterpoten. Als ze dat niet meer volhouden, of als daar geen zin in hebben, kunnen ze zich ook met één poot wassen.