Vroeger was er shandy: bier met limonade. Sneeuwwitje is ook een oude bekende: 7-UP met bier. Uit Limburg kennen we de sjoes: pils met oud bruin. Maar de moeder aller bier-limonade mixen is toch wel de Radler.
Spezi is een mixfrisdrank bereid uit cola en limonade. Het merk werd in 1956 door Brauhaus Riegele in Augsburg geïntroduceerd en was oorspronkelijk een biersoort.
Mazout. Een simpele mix van bier met cola, maar enorm populair bij onze zuiderburen. Dankt zijn naam aan de donker bruine kleur zoals van stookolie, dat ook wel mazout genoemd wordt.
Een tango is een zeer eenvoudige cocktail. Men vult een pilsglas tot ongeveer een vijfde met grenadine en daarna gewoon met pilsbier verder, zoals een gewoon pintje. De drank "Tango" werd in Vlaanderen beroemd dankzij de VRT-serie Vaneigens, waarin vaak een scène aan de toog van café "de Galaxie" in Tienen te zien was.
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur. Enkel op café te krijgen met cola uit de fles en bier van de tap.
Radler bier is een combinatie van pils of bruin bier en limonade. Deze combinatie maakt het biertje zo'n lekkere dorstlesser. Echter zijn over het algemeen de speciaal bier liefhebbers iets minder enthousiast over het drinken van radler bier.
Ja, dat kan! Je kunt bier vermengen met water of “spa-rood” en dan zakt het alcohol percentage. Dit gebeurt op grote schaal in grote brouwerijen. Ze noemen dit “High Gravity Brewing”.
Wat is een waterzak? Dat is een geliefd drankje: spa rood en bier. In Bergen op Zoom ('t Krabbegat) noemt men dat trouwens een 'Jantje'. Vooral ouderen drinken waterzakjes of Jantjes.
De zoete smaak van oud bruin maskeert de wat bittere smaak van klassieke pils. Oorspronkelijk dient eerst het oud bruin ingeschonken te worden en daarna aangevuld te worden met het pilsener; in de praktijk wordt vaak eerst pilsener getapt en er daarna een scheut oud bruin bijgedaan.
Shandy (Spaans: champú; shampoo) of sneeuwwitje is een zoetige drank van 1/5 deel bier (pils) en 4/5 deel 7Up. Het wordt vaak zelf gemixt, maar er zijn ook voorgemixte drankjes met deze samenstelling in blik of fles op de markt. In Nederland was het vooral in de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw populair.
Voor de bereiding van Monaco gebruikt men een tulpglas. Op de bodem wordt grenadinesiroop geschonken, wat vervolgens met water wordt aangelengd tot ongeveer een derde van het glas. Om een zoete monaco-variant te bereiden schenkt men de limonade tot de helft van het tulpglas.
Lindemans Cassis - en dat zal niemand verbazen - heeft dikke, volle aroma's van zwarte bessen. Het basisbier Lambiek heeft het sap van zwarte bessen meegekregen en dat levert een bier op, dat je als terrasbier kunt drinken. Het smaakt ook fantastisch met nagerechten van chocolade en cheesecake.
Spezi is zoals gezegd een koolzuurhoudende frisdrank en een mix van cola en limonade / sinas. Naast water, suiker, citroensap, sinaasappelsap, kleurstof en smaakstoffen bevat het ook cafeïne.
Definities die `spavela` bevatten:
Spavela = spavela is de benaming voor een drank die voor een kwart bestaat uit bruisend water en voor driekwart uit bier. De benaming wordt vooral in Vlaanderen gebruikt.
Doe een scheut koffiemelk in een glas en voeg er twee theelepels suiker bij. Daarna de kindercola, maar pas op het schuim komt snel omhoog dus schenk dit langzaam in het glas. Dan is het klaar om te drinken en Deon had binnen no-time zijn glas leeg. Heerlijk vind hij het!
Spavela drank wordt voornamelijk gedronken door oudere mensen, omdat het water het bier verdunt zonder de kleur ervan te wijzigen. Tijdens het carnaval wordt het ook regelmatig gedronken om minder snel dronken te worden. Spavela kan met elke variant van bier gemaakt worden, op voorwaarde dat het een licht bier is.
Sjoes vs half-om
Beide zijn toch een mix van pils en oud bruin? Dat klopt in principe helemaal, het zit hem echter in de verhoudingen. Officieel gezien zit er in een sjoes ¼ oud bruin en in een half-om precies de helft (vandaar vanzelfsprekend deze naam).
Bier tappen
Hou het in een hoek van 45 graden naast de tap. Sla de tapkraan in 1x open. Laat het eerste scheutje - de zogenaamde 'prop' buiten het glas vallen. Laat je glas nu voor circa 4/5 vollopen en trek het glas dan recht.
Meestal wordt dit gemixt. Ook jenever wordt in een mixie gedronken, vaak met cola, we spreken dan van een 'colaatje tik'.
Paardenkut
Gelukkig wen je er snel aan, want een paardenkut (of PK) is rete-populair in de studentenwereld. De paardenkut bestaat uit Apfelkorn en spa rood: supersimpel en smaakt als limonade.
Schenk 1/3 van het glas vol met Premium Jonge Jenever. Voeg 2/3 Bitter Lemon toe. Roer de mix door. Garneer met 3 schijfjes citroen en een takje munt.
Wat je precies onder zoet bier kunt verstaan, is geen hogere wiskunde. Eigenlijk vallen alle bieren met een zoetige smaak in deze categorie. Van blond bier tot weizens en van bokbier tot stouts: bijna elke bierstijl kan met kleine aanpassingen worden getransformeerd tot een zoet bier.
Typisch Spaanse drankjes.
Sangria: Rode wijn met stukjes fruit, iets gezoet en soms aangevuld met mineraalwater. Horchata: Een Valenciaans drankje, bestaande uit aardamandelen, suiker en melk. Rebujito: Een mix van droge sherry, 7-up, ijs en mintblaadjes.
Mazout is een biercocktail van cola en bier. De drank is vooral in België populair. Mazout is in andere landen bekend onder verschillende namen. In Duitsland noemt men het Diesel, in Engelstalige gebieden een Broadway en in Nederlands een Snorretje.