Vul het potje voor ongeveer ¾ met urine. Draai het deksel op het potje. Haal aan de bovenzijde van het potje het papieren lipje van het deksel. LET OP: ONDER DIT LIPJE ZIT EEN KLEIN NAALDJE ONDER HET GRIJZE RUBBER!
Voor een kweek op het laboratorium is tenminste 10 milliliter (ml) urine nodig.
Vang bij voorkeur de ochtendurine op. Gebruik hiervoor alleen een urine potje wat u bij ons of bij de apotheek kunt ophalen en sluit deze goed af. Potjes of glaasjes van thuis worden niet geaccepteerd. Het potje hoeft niet volledig te worden gevuld, een bodempje van 1 cm volstaat.
Vang een beetje urine op in het speciale urinepotje. Voor het opvangen van de urine moet u bij voorkeur de hele nacht of ten minste gedurende drie uren niet geplast hebben. Dat kan het beste meteen na het opstaan.
U begint met plassen in het toilet en houdt na enkele seconden de opvangbeker of het steriele potje onder de urinestraal. Op deze manier heeft u uw plasbuis eerst schoongespoeld. In het geval er ook een urineportie ingeleverd moet worden kunt u de urine die u in het toilet zou plassen, opvangen in een apart urinepotje.
Het beste brengt u de urine binnen 2 uur na het plassen. Breng het in ieder geval binnen 24 uur en bewaar de urine in uw koelkast totdat u het wegbrengt.
U kunt de urine bij voorkeur 's morgens voor 10.00 uur inleveren. Het is belangrijk om de urine op een juiste manier op te vangen. Lees hieronder hoe: Opvang instructie urine: - Bij voorkeur de eerste ochtendurine (plas) brengen. Wanneer dit niet mogelijk is dan urine afnemen nadat drie uur niet geplast is.
Drink de avond voorafgaand aan de urine- verzameling een extra glas water. 2. Gebruik de tweede ochtendurine. Dat wil zeggen dat nadat u bent opgestaan, u eerst plast, daarna gaat eten (met opnieuw een extra glas water of sap) en vervolgens als u aandrang krijgt, opnieuw gaat plassen.
Het onderzoek van bij kamertemperatuur bewaarde urine is alleen betrouwbaar indien de urine binnen 2 uur na lozing wordt onderzocht. Wanneer dit niet mogelijk is, plaatst u de urine onmiddellijk in de koelkast (tot max. 24 uur na lozing).
Een urineonderzoek op de huisartsenpraktijk kan dan een blaasontsteking aantonen. Meestal krijgt u binnen een dag de uitslag. Bij sommige vrouwen wordt er van de urine een kweek gemaakt om te achterhalen welke bacterie de ontsteking heeft veroorzaakt.
Urineonderzoek kan duidelijk maken of er sprake is van geslachtsziekten (soa's), urineweginfecties, nierziekten, urinewegproblemen of stofwisselingsziekten. Wat u hiervoor precies moet doen, is afhankelijk van het type onderzoek dat door uw zorgverlener is aangevraagd.
Houd het potje vast en druk het buisje met de dop erop én met de dop naar beneden in een keer in de opening van de deksel. De urine loopt nu vanzelf in het buisje en stopt zodra de buis voldoende is gevuld (dit is tot de zwarte streep als de buis na het vullen rechtop gehouden wordt).
De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend. De blaas van een volwassen mens kan (theoretisch) zo'n 1500 ml urine bevatten, in de praktijk zal bij de meeste mensen de blaas nooit voller dan 800 ml worden (gemiddeld tussen 300-500 ml).
De normale blaasinhoud bij volwassenen varieert van 200 tot 500 ml. Als uw blaas vol is, krijgt u aandrang om te gaan plassen. Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer.
bewaar de urine maximaal 4 uur in de koelkast (koel bewaren) een klein beetje urine is echt voldoende: een bodempje van 1 cm. volstaat.
Urinepotje niet steriel 100ml 1 stuks kopen of bestellen ? € 0.8 bij online apotheek Viata.
Als u urine wilt inleveren voor onderzoek naar blaasontsteking, let dan op het volgende: Gebruik het liefst de ochtendurine (eerste plas van de dag). Doe de urine in een schoon en goed afsluitbaar potje, met uw naam en geboortedatum erop. Breng de urine binnen 2 uur nadat u het heeft opgevangen naar de praktijk.
Wanneer moet je naar de huisarts? Of je nu last hebt van donkere urine, rode urine of vlokken in je urine: neem altijd contact op met je huisarts wanneer je urine een andere kleur is dan geel of geel-transparant.
Plas een beetje urine in het toilet. Plas hierna een deel in het potje. Plas het laatste deel weer uit in het toilet. Sluit het potje meteen af, schrijf naam en geboortedatum op het etiket.
Tijdens de menstruatie. In deze gevallen dient u dus geen urine te verzamelen, omdat dan de uitslag van het onderzoek beïnvloed kan worden. Hierdoor kunt u bijvoorbeeld ten onrechte van een verminderde nierfunctie verdacht worden.
Hoeveelheid urine
Je produceert gemiddeld twee liter urine per dag. Als je veel meer urineert dan twee liter spreken we van polyurie. Als je minder dan 500 ml per dag plast, heet dat oligurie en bij minder dan 50 ml noemen we dat anurie.
Dit duurt meestal een week, soms korter. Uw arts spreekt af hoe u de uitslag krijgt. Meestal zult u na een week zelf kunnen informeren via de assistente of via een e-mailconsult.
Donkergele urine
De concentratie urochroom wordt groter en het vochtpercentage in de urine kleiner. Omdat je 's nachts veel transpireert, is ochtendurine vaak geconcentreerder en dus donkerder van kleur.
Volg daarom volgende adviezen: Algemeen: Gebruik alleen urinepotjes die je van het labo, je huisarts of je apotheker krijgt. Plas 's ochtends (nuchter) of 4 tot 6 uur na je laatste plasbeurt.