Onderhoud natuursteen Wekelijks is het van belang om te stofzuigen of vegen met een zachte bezem. Daarna kunt u dweilen met warm water zonder producten erin. Omdat natuursteen poreus is, kunt u het beste eens in de maand met een voedend product dweilen.
Reinig natuursteen nooit met bleekwater, soda of azijn
Bleekwater, soda, azijn, citroen: het zijn over het algemeen top producten om mee schoon te maken… behalve dan natuursteen! Dit zijn namelijk agressieve middelen en verbranden juist je steen.
Dat je natuursteen moet schoonmaken met groene zeep is een fabeltje. Groene zeep geeft namelijk een vettig laagje op de vloer en op lange termijn kan dit zorgen voor strepen en vlekken. Je kunt beter kiezen voor natuursteen 'goudzeep', dit geeft de vloer, bij regelmatig gebruik, ook nog eens een supermooie glans!
Natuurlijke zeep is de beste optie om je tegels te reinigen en je vloer te doen glanzen. Eventueel kun je het water ook aanlengen met een mild product speciaal voor natuurstenen. Let altijd op de pH-waarde van het schoonmaakmiddel: die mag nooit te hoog zijn. Een natuurlijke zeep is eigenlijk de beste optie.
Gelukkig bestaan er schoonmaakmiddelen speciaal voor natuursteen, waarmee je met een gerust hart je vloer wekelijks kunt dweilen. We raden het ook af om natuursteen schoon te maken met groene zeep. Dit laat namelijk een vettig laagje achter op je vloer, wat uiteindelijk een streperig en vlekkerig effect geeft.
Onderhoud natuursteen
Wekelijks is het van belang om te stofzuigen of vegen met een zachte bezem. Daarna kunt u dweilen met warm water zonder producten erin. Omdat natuursteen poreus is, kunt u het beste eens in de maand met een voedend product dweilen.
Gebruik geen groene zeep
Wist je trouwens dat natuursteen tegels schoonmaken met groene zeep ook niet zo'n goed idee is. Groene zeep is wat vettig. Dat komt omdat een belangrijk bestanddeel van groene zeep olie is. Het resultaat is een streperige en vlekkerige vloer die juist nog meer vuil aantrekt.
Zamarra: Natuursteen is erg gevoelig voor zuren (zoals azijn) en ook voor sterke schoonmaakmiddelen als Dasty. Dit geeft doffe etsplekken. U kunt deze plekken behandelen met een plukje staalwol en daarna polijsten met een polijstmiddel voor natuursteen.
Eens in de maand dweilen met Boenzeep kan al voldoende zijn om glans terug te brengen. De boenzeep voedt de steen, waardoor deze minder gevoelig wordt voor beschadigingen en dus slijtage. Ook wordt de kleur en structuur van de steen weer terug gehaald.
Logisch, want natuursteen oogt bijzonder fraai, heeft een authentieke uitstraling en past in zowat elk interieur. Bovendien is natuursteen heel duurzaam: met het juiste onderhoud gaat zo'n vloer jarenlang mee. Lees ook: Waarom kiezen voor een vloer in natuursteen?
Vlekken op natuursteen zijn vooral gevaarlijk als ze zuren of vetten bevatten. Denk bijvoorbeeld aan azijn, citroen, wijn, olie, … Niet toevallig komen vlekken op natuursteen dan ook vooral voor in de keuken, en meer bepaald op het aanrecht.
Blauwe steen
Zelfs glas kan kringen achterlaten en water kan residu op de steen achterlaten. Het is belangrijk om altijd onderzetters te gebruiken of meteen eventuele vlekken weg te poetsen. Voor het reinigen van blauwe steen kun je Dreft original, Cif of een speciale natuursteen reiniger gebruiken.
Natuursteen is broos en gevoelig. Dit is het addertje onder het gras. Als u nadenkt over een terras van natuursteen tegels, moet u zeker ook rekening houden met problematisch onderhoud. Alle schoonmaakmiddelen tasten de natuursteen aan en kunnen zelfs vlekken achterlaten.
Zelf doen – Gebruik sterke diepte reiniger voor uw natuursteen. is doorgaans de enige manier om oude waslagen te verwijderen. Breng het product aan op een doek en dep het op de steen. Wacht tot het behandelde gedeelte van de vloer droog is. Maak het natuursteen daarna nog even nat met gewoon water.
Wij helpen u graag verder bij het uitkiezen van een geschikt impregneermiddel voor uw vloer. "Hoe vaak natuursteen impregneren?" Wanneer u het natuursteen binnen heeft is het raadzaam om dit een keer in de 5 jaar te impregneren.
Het grote verschil hierin is dat de vloerenzeep gebaseerd is op groene zeep. Dit werd vroeger gebruikt als onderhoudsmiddel voor natuursteen / hardsteen. Helaas is het natuurlijk nog steeds maar zeep. Boenzeep wordt gedragen door plantenextracten die de eigenschap hebben de natuursteen / hardsteen te voeden.
Om Hardsteen donkerder te maken of om lichte krasjes en vlekjes te verwijderen adviseren wij het gebruik van Moeller HMK P333 Hardsteen Olie. Dit middel verdiept de kleur van de hardsteen waardoor deze een mooi donker gezoet effect krijgt.
Waarom natuursteen niet tegen vocht kan
Het is bekend dat natuursteen en vocht niet goed samen gaan. Dit komt vanwege het poreuze gedeelte in de steen, hierdoor kan vocht snel intrekken wat vervolgens nare vlekken achterlaat.
Belangrijk: wees voorzichtig met anti-kalk producten
Antikalk producten en natuursteen zijn geen vrienden van elkaar.
Schoonmaakmiddelen voor een natuursteen vloer hebben een neutrale pH-waarde nodig van minimaal 5 en maximaal 7. Om deze reden mag u ook absoluut geen azijn als schoonmaakmiddel voor natuursteen gebruiken Ook soda raden we af.
Voor dagelijks onderhoud volstaat een vochtige doek en een neutraal schoonmaakmiddel, zoals een allesreiniger of afwasmiddel. Voor een intensievere schoonmaakbeurt wordt warm water en CIF Cream geadviseerd.
Groene zeep wordt ook aangeduid als bruine zeep (vrij algemeen in Vlaanderen), als 'Goudzeep' (merk Tricel), of als Zachte Zeep (merk Driehoek).
Er zijn verschillende soorten groene zeep te koop, allereerst heb je natuurlijk het bekendste merk genaamd Driehoek. Daarnaast heb je ook Tricel, Dylon en Sunlight. De zeep kan je ook nog in meerdere vormen kopen.
Gebruik groene zeep bijvoorbeeld niet als (standaard) handzeep, tenzij je olie of smeer aan je handen hebt. Daarvoor is het namelijk te ontvettend, wat niet goed is voor je huid. Ook pvc vloeren kun je beter met een ander middel schoonmaken, omdat (groene) zeep het materiaal kan aantasten.