Wanneer uw diepvrieskist of diepvrieskast koelvloeistof lekt, kunt u het beste proberen om direct het lek te vinden. U controleert of het apparaat daadwerkelijk koelvloeistof lekt, door te drukken op de achterwand va de binnenkant van de vriezer. Als u hier beweging voelt, dan is het koelvloeistofsysteem lek.
De opvangbak bevindt die zich meestal onder in de koelkast. Als de koelkast niet stevig recht staat, kan er water uit de opvangbak lekken. Beweeg de koelkast langzaam heen en weer om te zien of deze in stevig staat. Als de koelkast gemakkelijk heen en weer beweegt, staat deze niet in balans.
Het kan zijn dat uw koelkast lekt omdat het afvoergootje of de openingsgaatjes verstopt zijn. Aan de achterwand van de koelkast zit vaak vocht. Dit vocht ontstaat door condensatie tijdens het koelen. Wanneer de thermostaat op de juiste temperatuur is zal de koelkast automatisch uit gaan.
Aanvankelijk werd als koudemiddel ammoniak, zwaveldioxide of methylchloride gebruikt, later veelal chloorfluorkoolstofverbindingen (CFK's) zoals Freon R-12. Nadat men zich bewust werd van de schadelijke werking hiervan op onder andere de ozonlaag, moest er gezocht worden naar alternatieven.
Natuurlijk moet je ook meteen de in de koelkast gelekte koelvloeistof opruimen. Daarna kun je zelf op zoek gaan naar het lek. Door druk uit te oefenen op de achterste wand van de koelkast aan de binnenkant, kun je bepalen of er sprake is van lekkage.
Wanneer uw diepvrieskist of diepvrieskast koelvloeistof lekt, kunt u het beste proberen om direct het lek te vinden. U controleert of het apparaat daadwerkelijk koelvloeistof lekt, door te drukken op de achterwand va de binnenkant van de vriezer. Als u hier beweging voelt, dan is het koelvloeistofsysteem lek.
Er is slechts 120 joule nodig om een kleine hoeveelheid ammoniakgas van een temperatuur van 25°C naar -33°C te brengen. Helaas is ammoniak ook zeer gevaarlijk voor de gezondheid.
De houdbaarheid bij drinken in de vriezer hangt af van het soort vloeistof dat je invriest. Over het algemeen zijn de meeste ingevroren vloeistoffen zeker twee maanden houdbaar in de vriezer bij -18 graden Celsius.
Drinken invriezen kan in de meeste gevallen. Het is bij het invriezen wel heel belangrijk dat je een juiste verpakking voor de in te vriezen drank of vloeistof gebruikt. Het drinken dat je invriest zal namelijk in volume toenemen, zodra het bevroren is, dus de verpakking moet hierop afgestemd zijn.
Diepvriesproducten. Diepvriesproducten moeten bij een temperatuur van minimaal - 18 °C worden bewaard, zoals bepaald in het Koninklijk besluit van 5 december 1990 betreffende diepvriesproducten (.
Lekbakken zitten doorgaans aan de voorkant van de koelkast, maar de locatie kan variëren afhankelijk van het model. Bekijk de diagrammen voor je koelkast in de handleiding om de lekbak te vinden.
Wanneer u uw koelkast opent stroomt er warme lucht naar binnen. Deze lucht koelt heel snel af zodra u de deur weer dicht doet. Koude lucht kan minder vocht vasthouden dan warme lucht, daarom treedt condensatie op. Oftewel: waterdruppeltjes.
Meestal ontstaat condens tegen de achterwand van de koelkast omdat de koelelementen zich aan de achterwand van de koelkast bevinden. De condens ontstaat doordat je regelmatig de koelkast open en dicht doet. Door deze temperatuurverschillen in de koelkast ontstaat condens.
De afvoer voert de waterdruppels af die door koude lucht op de achterwand van de koelkast ontstaan. Hou de afvoer daarom goed schoon. Prik de afvoer door met een satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt. Laat eventueel een paar keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje lopen.
In de achterwand van de koelkast zit een gaatje voor condensafvoer. Als die koelkast-waterafvoer verstopt is, kan het water niet afgevoerd worden. Daarbij is een verstopt afvoergaatje een ideale plek voor de groei van schimmels. Zorg dus dat het condenswater makkelijk kan weglopen!
Vaak kun je een koelkast gemakkelijk zelf repareren. Zo kun je de koelvloeistof zelf bijvullen en een thermostaat kun je ook zelf vervangen.
Het antwoord zal je verbazen. Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
Echt ziek van de bacteriën in water word je volgens hoogleraar Zwietering meestal niet. "Het is vooral een vies idee dat er bacteriën in je flesje zijn gegroeid, maar het is geen gevaar voor de gezondheid. Het zijn meestal maar bacteriën uit je eigen mond."
In een flesje water zitten geen bacteriën en schimmels
En schimmels en bacteriën zitten er ook niet in, zolang de dop dicht blijft. Daarom bederft water niet.
De algemene regel luidt als volgt: hoe meer vet er in zit, hoe minder lang je het kan bewaren. Gehakt kan je maximaal zes maanden bewaren. Mager vlees, zoals kipfilet, kan je tot een jaar invriezen. Doe je het langer, dan gaat het vlees anders smaken.
De voedingswaarde en de smaak gaan daardoor achteruit. Verder 'denatureren' vetmoleculen in het vlees, met als gevolg dat het vlees na verloop van tijd ranzig wordt. Doordat er zoveel cellen worden lekgeprikt, kan het voedsel na het ontdooien minder vocht vasthouden.
Kan hier het water ook opraken? Gelukkig hoeven wij ons in Nederland, ook bij een tijdelijk watertekort op tropische dagen, geen zorgen te maken over de drinkwatervoorraad. Het water dat vandaag uit de kraan komt is honderden, soms wel duizenden jaren geleden gevallen als regen.
Zeer oude diepvriezers bevatten meestal koelmiddelen R11 of R22 die chloorhoudend zijn (zogenaamde CFKs), en daardoor zeer schadelijk voor ozonlaag zijn als ze vrijkomen. Bovendien dragen ze ook sterk bij tot de opwarming van de aarde. Het is daarom bij wet verboden om deze bewust in de atmosfeer vrij te laten.
De beste tips
Als je last hebt van een vervelende stank die de vriezer afgeeft door bijvoorbeeld bedorven vlees kan je proberen een schaaltje met azijn in de vriezer te zetten. De azijn trekt de vieze luchtjes uit de vriezer. Of leg er een plakje citroen in, dat neemt ook de geur op.
Gasverbruik in gram per uur:
Een gaslicht gebruikt gemiddeld 35-55 gram gas per uur. Een gasbrander (kooktoestel) gebruikt gemiddeld 135 gram gas per uur. Een gaskachel (12.600 kJ) gebruikt gemiddeld 30 tot 290 gram gas per uur. Een koelkast gebruikt gemiddeld 7 tot 10 gram gas per uur.