Een gevolmachtigde zal rekening en verantwoording moeten afleggen over wat hij als gevolmachtigde doet. Als hij dat niet doet op de manier zoals je van hem had mogen verwachten is de gevolmachtigde aansprakelijk voor schade. Volmachten kunnen mondeling of schriftelijk worden gegeven.
Als u een gemachtigde inschakelt, blijft u zelf verantwoordelijk voor het nakomen van uw fiscale verplichtingen.
Een volmacht is de bevoegdheid die een volmachtgever verleent aan een ander, de gevolmachtigde, om in zijn naam rechtshandelingen te verrichten (zie ook art 3:60 BW). De gevolmachtigde “valt er als het ware tussenuit”. Een volmacht wordt ook wel “machtiging” genoemd; de gevolmachtigde heet dan “gemachtigde“.
De gevolmachtigde persoon heeft toegang tot alle bankrekeningen en spaarrekeningen, hij heeft zeggenschap over het verkopen van de woning. Ook mag hij leningen afsluiten en schenkingen doen in naam van de volmachtgever.
Zo kunnen de bestuurders voor de normale gang van zaken zelfstandig handelen op grond van de afgegeven volmacht, terwijl voor rechtshandelingen met een grotere omvang de gezamenlijke bestuursbevoegdheid blijft gelden.
De gevolmachtigde persoon heeft toegang tot haar bankrekeningen inclusief spaarrekeningen. Ook mag hij het huis van je naaste verkopen, schenkingen doen en leningen afsluiten in naam van je naaste.
Een gevolmachtigde is een persoon die op basis van een volmacht bevoegd is rechtshandelingen te verrichten namens de volmacht gever. Een gevolmachtigd han delsagent is een zelfstandig ondernemer die bemiddelt bij overeenkomsten in opdracht van een volmacht gever.
De gevolmachtigde mag namens de volmachtgever handelen, maar de volmachtgever blijft daarnaast altijd zelf bevoegd om de handelingen te verrichten. Indien de volmachtgever geen vertrouwen meer heeft in de gevolmachtigde, kan de volmachtgever de volmacht intrekken.
De volmacht is niet eeuwig geldig, maar kan beëindigd worden. Dit kan zowel gebeuren door het overlijden, de ondercuratelestelling, het faillissement of het van toepassing verklaren van de schuldsanering op de volmachtgever.
Een volmacht is een notariële akte waarin u, de volmachtgever, een ander of anderen de bevoegdheid geeft om namens u rechtshandelingen te verrichten. De gevolmachtigde(n) mag/mogen u vertegenwoordigen inzake financiële en formele zaken. Denk hierbij aan beheren van de bankzaken en verkopen van de koopwoning.
Heeft u iemand online gemachtigd voor uw rekening? Dan mag de gemachtigde ook alleen online uw bankzaken regelen. De gemachtigde mag bijvoorbeeld niet namens u papieren overschrijvingsformulieren of acceptgiro's ondertekenen.
Kun je iemand anders machtigen om je huis te verkopen? Ja, via een volmacht kun je iemand anders machtigen om jouw huis te verkopen. Dit biedt uitkomst wanneer je in het buitenland bent tijdens het verkoopproces, of wanneer je vanwege andere redenen (zoals ziekte) niet aanwezig kunt zijn.
In onze levenstestamenten/volmacht staat bijvoorbeeld: “De verleende volmacht eindigt door schriftelijke herroeping van de volmacht jegens de gevolmachtigde. Van iedere herroeping of opzegging wordt ook schriftelijk mededeling gedaan aan de notaris die deze akte in bewaring heeft.
Met een volmacht geef je iemand toegang tot je bankrekeningen of je verzekeringen. Zo kan die volmachthebber de gegevens raadplegen en/of verrichtingen doen.
Met DigiD Machtigen kunt u iemand anders uw zaken met de Belastingdienst laten regelen. Bijvoorbeeld uw aangifte inkomstenbelasting. U hoeft dan niet uw eigen DigiD af te geven. Want de gemachtigde logt in met zijn eigen DigiD en machtigingscode.
Een besloten vennootschap is een rechtspersoon en daarom in principe zelf aansprakelijk voor haar schulden, dus ook voor belastingschulden. Bij wanbeheer zijn de bestuurders echter hoofdelijk met hun persoonlijk vermogen aansprakelijk.
Wat is en doet een volmacht? “Een gevolmachtigde voert namens een verzekeraar werkzaamheden uit die normaal gesproken door de verzekeraar worden gedaan. Denk aan het accepteren en beheren van een verzekering, maar ook aan het regelen van schades.
Een volmacht vervalt op het moment van overlijden. Dit betekent dat een gevolmachtigde de rekening van de overledene niet meer kan gebruiken en geen betalingen meer kan doen namens de overledene. Tevens vervalt een eventuele volmacht die de overledene als gevolmachtigde had.
Eindigen volmacht
Intrekken of herroepen: Door intrekking is de gevolmachtigde niet meer bevoegd om namens jou te handelen. Deze intrekking of herroeping moet schriftelijk aangeleverd door gevolmachtigde bij de notaris waar het destijds getekend is.
Als titularis van een individuele bankrekening kan je een volmacht verlenen aan iemand anders, zoals je partner of een familielid. Die kan dan een aantal verrichtingen op je rekening uitvoeren. Een volmacht kan handig zijn wanneer bijvoorbeeld een dringende factuur moet betaald worden terwijl jij op reis of ziek bent.
Een zorgvolmacht is een volmacht waarbij een lastgever (in dit geval de ondernemer, of uzelf) een lasthebber (uw partner, kinderen of een derde) aanstelt om, op het moment waarop deze zelf niet langer wilsbekwaam is, de handelingen in verband met het vermogen over te nemen.
Je kunt een ander persoon machtigen om die documenten namens jou te laten tekenen. Een volmacht moet altijd schriftelijk worden opgesteld met een vermelding van datum en handtekening. Verder moet er duidelijk blijken voor welke handeling de volmacht precies is verleend.
De authentieke volmacht is een volmacht opgesteld door de notaris, die toestaat een akte te laten verlijden in afwezigheid van één van de partijen (ziekte, buitenland, …). De kostprijs van zo'n authentieke volmacht kan variëren van ruim 100 euro tot bijna 500 euro, afhankelijk van het notariskantoor.