Het doel van een psychologisch onderzoek is: het beter begrijpen van uw klachten en het geven van adviezen voor verdere behandeling. De onderzoeksresultaten geven inzicht in uw sterkere en zwakkere kanten en kunnen helpen bij het vinden van een geschikte behandeling.
Je beantwoordt een aantal vragen of jezelf of geeft aan of stellingen op jou van toepassing zijn. Meestal brengen dit soort onderzoeken in kaart wat iemands klachten zijn, hoe zijn persoonlijkheid of zelfbeeld in elkaar zit en hoe hij met problemen omgaat. Vaak zijn het veel vragen.
Wat is de meerwaarde. Psychodiagnostisch onderzoek helpt om verklaringen te vinden, als cliënt al langer sociaal-emotionele problemen ondervindt in de omgang met anderen en in beroepsmatig functioneren. Problemen kunnen gepaard gaan met conflicten op het werk of in de privésfeer, pesten, sociale uitsluiting, angst.
Psychologisch onderzoek biedt de mogelijkheid om meer zicht te krijgen op de ernst en aard van de psychische klachten en problemen maar ook oorzaken uit te sluiten. Dit gebeurt door het in kaart brengen van de (vroegkinderlijke) ontwikkeling en de huidige cognitieve, sociaal-emotionele en persoonlijkheidsontwikkeling.
Ook de partner, een familielid of begeleider kunnen over uw klachten vertellen. Vervolgens neemt de psychologisch medewerker een aantal tests, vragenlijsten en soms interviews af. U krijgt uitleg over de tests, opgaven, vragenlijsten en beantwoordt eventuele vragen. Dit duurt ongeveer één tot twee dagdelen.
Het gehele onderzoek duurt een halve dag en bestaat uit drie verschillende onderdelen: de persoonlijkheidsvragenlijst, een gesprek met een psycholoog een praktijkproef. Tijdens de psychologische test politie wordt er gekeken naar jouw samenwerking, stressbestendigheid, kort of lang lontje en flexibiliteit.
Tijdens het psychologisch onderzoek zal de psycholoog vervolgens nagaan of u ook geestelijk nog in staat bent met een voertuig te rijden. Ook de psycholoog zal u uitgebreid ondervragen en bepaalde psychologische proeven opleggen.
[psychologie en sociologie] Meetinstrument waarmee individuele verschillen in psychologische eigenschappen van mensen gemeten kan worden. En dit op een gestandaardiseerde, dus altijd dezelfde wijze.
Bij een persoonlijkheidsonderzoek kijken we naar uw emotionele- en sociale functioneren. We kijken naar hoe u omgaat met problemen of emoties. Dit inzicht kan helpen om u, uw situatie en uw problemen beter te begrijpen. Op basis hiervan geven we advies over een passende behandeling of begeleiding.
De kosten van een psycholoog kunnen sterk verschillen, afhankelijk van het soort behandeling en soort psycholoog. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hanteert bijvoorbeeld een maximumtarief van 101,78 euro voor 30 minuten diagnostiek en 85,16 euro voor 30 minuten behandeling in 2022.
Een diagnose wordt (na verwijzing door de huisarts) vastgesteld door een psycholoog of psychiater. Deze kijkt naar al je klachten en symptomen door vragen te stellen en naar je te luisteren, soms vragenlijsten af te nemen en je gedrag te observeren.
Een Therapeutisch Psychologisch Onderzoek neemt de vragen van cliënten als uitgangspunt: wat mensen maar steeds niet begrijpen van zichzelf, van hun eigen gedrag. TPO helpt hen om een vaak verrassende nieuwe kijk te ontwikkelen op zichzelf.
Bij het verrichten van psychodiagnostisch onderzoek gebruiken we verschillende onderzoeksmethoden. Bijvoorbeeld een gesprek of interview, of het afnemen van tests waaronder vragenlijsten. Hierdoor krijgen wij informatie over uw capaciteiten, persoonlijke eigenschappen, vaardigheden en eventuele beperkingen.
In het diagnostisch proces volgen in de regel de volgende stappen elkaar op: reden van verwijzing, hoofdklacht en/of hulpvraag van de patiënt, anamnese gericht op de huidige klachten, algemene anamnese, lichamelijk onderzoek, samenvatting van feitelijke bevindingen in een probleemlijst, zo nodig laboratoriumonderzoek ...
Wanneer ga je naar een psycholoog? Wanneer je last van mentale klachten hebt die je dagelijkse functioneren in de weg zitten ga je naar een psycholoog. Omdat je veel stress ervaart op je werk bijvoorbeeld. Omdat je relatie niet lekker loopt, of zelfs is stukgelopen.
In het intakegesprek stellen we vragen om vast te stellen wat je klachten zijn, welke problemen de aanleiding zijn voor het zoeken van hulp, wat je tot nu toe gedaan hebt om met de problemen om te gaan en welke doelen je graag wilt bereiken in de behandeling.
Als u vlekjes in of voor uw oog/ogen ziet bewegen, is dat vaak het gevolg van troebelingen in het glasvocht. Glasvocht is een gelei die de ruimte tussen de ooglens en het netvlies opvult. Het plotseling zien van vlekjes kan samengaan met het zien van lichtflitsen.
Dergelijke onderzoeken kunnen 2 tot 3 uur duren. Het is belangrijk dat u goed meewerkt en dat u zich steeds vriendelijk opstelt. Niet geslaagd? Indien u niet geslaagd bent voor één of beide onderzoeken, bent u verplicht dat onderzoek opnieuw te doen.
Na het onderzoek maakt de psychiater binnen een termijn van acht weken een rapport en stuurt dit naar het CBR. Het CBR stuurt u meestal binnen vier weken een brief met de uitslag van het onderzoek. Maar soms hebben we meer tijd nodig en kan het langer duren.
Een rijverbod opgelegd door de politierechtbank gaat vaak gepaard met bepaalde examens en onderzoeken. Dit zijn de zogenaamde herstelexamens en -onderzoeken, die de veroordeelde met succes moet afleggen alvorens hij of zij hersteld wordt in zijn of haar recht tot sturen.
U kan zich op voorhand oefenen op de meeste testen. Enkel op psychotechnische proeven kan u zich niet echt voorbereiden. Voorbereiding heeft ook een psychologisch effect: u zal zich veel rustiger voelen op het moment dat u de testen moet afleggen. U weet immers waaraan u zich kan verwachten.
Dit is een verzamelnaam voor, voornamelijk computergestuurde, testen die zowel kunnen peilen naar cognitieve vaardigheden, persoonlijkheid als vakspecifieke kennis. Cognitieve vaardigheden: wat zijn jouw aangeboren, onderliggende intellectuele capaciteiten. Deze testen zijn vergelijkend.
Samenvattend: bij een psychologisch assessment worden aspecten van intelligentie, persoonlijkheid, drijfveren en gedrag in kaart gebracht met testen, vragenlijsten, interviews, games, rollenspellen en opdrachten.