Zorg voor voldoende water in de vaas! Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt.
Bloemen, voornamelijk rozen, drinken nogal wat water. Het is dus aan te raden om dagelijks uw vaas tot driekwart aan te vullen.
Rozen drinken veel water. Het is dan ook van belang dat de rozen genoeg water hebben in de vaas. De meest gegeven tip voor het vullen van de vaas met water is om de vaas te vullen tot de helft of tot 2/3 van de vaas. Zorg ervoor dat het water schoon is, zodat er geen onnodige bacteriën bij je rozen komen.
Door elke 3 dagen het water te verschonen (steeds weer voorzien van een drupje chloor) en af en toe daarbij ook de stelen opnieuw schuin af te snijden, kunt u afhankelijk van het soort bloemen meerdere weken van uw boeket genieten.
Er is een logische relatie tussen het formaat, hoogte en gewicht van het boeket en het formaat, hoogte en gewicht van de vaas. Bloemschikkers hebben vaak de duimregel dat de vaashoogte 40 tot 60% van de hoogte van het boeket moet zijn. De beste combinatie zorgt ervoor dat: De bloemen rechtop blijven staan.
Glazen vazen doen het altijd goed: het is een hard en glad materiaal, niet te gevoelig voor krassen en eenvoudig proper te maken. Bovendien is een glazen vaas ook gewoon mooi, omdat je het hele boeket kunt zien.
Voordat je de bloemen op de vaas zet, doe je een druppeltje bleek (die je normaal voor je wc gebruikt) en een schepje suiker in het water. Roer dit even goed door, zodat het goed gemengd is. Dan kun je je bloemen in het water zetten. De bleek voorkomt schimmelvorming, zodat de stengels water kunnen blijven opnemen.
Wist jij dat je bloemen langer zullen bloeien als je een druppeltje chloor toevoegt aan het water? Hierdoor komen er namelijk geen bacteriën in het water, waardoor je bos langer mooi blijft. Zo simpel is het! Daarom is het ook altijd goed om je vaas elke keer schoon te maken met een beetje chloor.
Snij de stengels van de rozen schuin af. Dan gaan ze namelijk minder snel hangen. Vervolgens moet je de rozen snel in de vaas met warm water zetten. Het water kun je vervolgens het beste één keer in de twee dagen verversen.
De reden waarom een schuin oppervlakte gunstig voor de steel is, is omdat dit de eenvoudigste “hoek” is om 'm nauwkeurig af te snijden. Daarbij ontstaat er met een goed scherp mes dan een mooi glad oppervlakte waar zich minder snel bacteriën en schimmels in nestelen.
Vul 'm met water en drijfkaarsen, of met steentjes en een paar waxinelichtjes. Ook leuk: in de herfst leg je er gewoon een paar gevonden dennenappels en kastanjes in. En zo zijn er nog heel veel meer decoratietips voor je glazen vaas. Zelfs zonder inhoud kan een mooie vaas van glas prachtig zijn.
Bloemen hebben water nodig om te groeien, bloeien en overleven. Sommige bloemsoorten kunnen na een tien minuten zonder water al uitgedroogd raken, terwijl andere bloemen wel enkele uurtjes zonder water kunnen overleven.
Hoe lang blijft een bos bloemen goed? Wanneer je met verse bloemen werkt en alle verzorgingstips opvolgt, kun je gemiddeld zeker tien dagen van een boeket genieten. Sommige bloemen staan zelfs twee weken of langer, en die zijn weer leuk om los in kleine vaasjes te zetten.
Moederdag. Wanneer je bloemen koopt voor Moederdag, vraag je dus best eerst even aan jouw bloemist wanneer hij zijn bloemen aankoopt. Koopt hij enkel op dinsdag verse bloemen aan, dan wacht je best niet tot zaterdag om een boeketje voor je mama te gaan halen.
Een boeket bloemen moet zeker 10 dagen mee kunnen gaan. Wanneer bloemen goed verzorgd worden dan kan een boeket wel twee weken meegaan. Het hangt er dus vanaf hoe goed bloemen verzorgd worden, maar ook hoe vers de bloemen zijn. Bloemen kunt u op meerdere manieren kopen.
Heet/gekookt water: Indien water eerst aan de kook wordt gebracht en daarna afkoelt, bevat het minder zuurstof waardoor minder luchtbellen die de stelen verstoppen, aldus het verhaal.
Voldoende water is dat de vaas ongeveer 3/4 gevuld is met water. Belangrijk is dat er geen bladeren van de stelen in het water komt. Dit zorgt er namelijk voor dat bacteriën kunnen gaan groeien en het water vies wordt. Vies water is niet goed voor bloemen, dan zijn ze sneller uitgebloeid of kunnen gaan hangen.
Voor een middelgroot boeket heb je zo'n 4 à 5 soorten nodig. Kies bloemen die er fris uitzien, liefst die net op uitkomen staan. Zitten ze nog te dicht in de knop, dan heb bij bepaalde bloemsoorten de kans dat ze er niet meer helemaal uitkomen.
Snijd de stelen schuin af en zet ze in een vaas met niet al te koud water. Tulpen groeien nog een tijd door als ze in een vaas staan, ze kunnen dan gaan hangen. Door met een naald een gaatje in de steel te prikken, net onder de bloem, stopt het groeiproces. Zet de vaas niet in de zon, maar op een wat koelere plek.