Shield my Teen laat je precies zien met wie je kind contact heeft, wat voor een foto's er zijn genomen en wat voor een smsjes worden verstuurd. ScreenTime laat je tijdslimieten instellen voor bepaalde apps. Een kind kan het tijdslimiet verhogen door bijvoorbeeld klusjes te doen.
Google Family app
Zelf download je de Family Link app voor ouders. Op de telefoon van je kind installeer je Family Link voor kinderen en tieners. Je kunt daarmee het telefoongebruik van je kind in de gaten te houden, zien welke apps hij gebruikt en zien waar je kind op dat moment is.
MijnKind. online is hierin de basis. Samen met zorgverleners, krijgt de (aanstaande) moeder online toegang en inzicht in haar zwangerschapsgegevens en een persoonlijk gezondheidsprogramma dat is samengesteld samen met de eigen verloskundige, gynaecoloog en kraamverzorgende.
Jazeker! Op het moment dat je ouderlijk toezicht niet hebt ingeschakeld verzameld jou besturingssysteem als nog wat je allemaal doet, zij hebben dus ook inzicht in bijna alles wat jij online doet. Ook bij jou besturingssysteem kun je opvragen welke gegevens zij allemaal over jou verzameld hebben, dit is jou recht.
Op een Android-telefoon: Play Store > tik op je profielfoto > Instellingen > Gezin > Ouderlijk toezicht > zet ouderlijk toezicht aan en stel een pincode in. Vervolgens klik je op 'apps en games' en kun je de instellen welke apps je kind kan zien en installeren in de Play Store.
Toestemming of ouderlijk gezag? De Privacywet bepaalt heel duidelijk dat de gegevens op iemands mobiele telefoon enkel geraadpleegd mogen worden als die persoon eerst zijn toestemming geeft. Zelfs al gaat het om een van je kinderen.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
Een goede netwerkbeheerder KAN zien wat je allemaal doet, inclusief de URL's die je bezoekt en eventueel ook wachtwoorden als die niet versleutelt over het netwerk gaan. Of een netwerkbeheerder dit ook mag is een heel andere vraag en zal van bedrijf tot bedrijf ook verschillen en is ook nog afhankelijk van de situatie.
En docenten op school kunnen ook op onze beeldschermen kijken als we zijn ingelogt op de computer en alles zien wat we doen en onze Browsergeschiedenis bekijken.
Hoe je kind zijn of haar schermtijd ook besteedt, het is goed om hier grip op te houden. Er bestaan geen harde regels voor beeldschermtijd maar er zijn wel wat handige richtlijnen die je aan kunt houden: 2-4 jaar: maximaal 30 minuten schermtijd per dag. 4-6 jaar: maximaal 4 momenten, maximaal 1 uur per dag.
Voor iedereen met een Android-smartphone is er de app 'Zoek mijn vrienden'. Deze app werkt vrijwel hetzelfde als Life360.
Je kunt Life360 gratis downloaden voor Android en iOS voor de iPhone. De basisfuncties staan gratis tot je beschikking. Die volstaan om de app te gebruiken om elkaars locatie te zien.
Met de GPS-tracker Find My Kids kun je de locatie van je kind volgen. Je kunt zien waar het kind zich bevindt en meeluisteren naar de omgevingsgeluiden. Je kunt het geluid van zijn telefoon harder zetten zodat hij je toch hoort als je belt… en je kunt zien welke apps je kind gebruikt.
Iedereen kan meekijken
Omdat het netwerk openbaar is, is het vaak niet afgeschermd met een wachtwoord. Dat betekent in de praktijk dat iedereen kan inloggen. Als iedereen goede bedoelingen zou hebben zou dat geen probleem zijn, maar het is goed te realiseren dat ook kwaadwillenden kunnen inloggen en meekijken.
Een verborgen wifinetwerk is een netwerk waarvan de naam niet wordt uitgezonden. Om verbinding met een verborgen netwerk te kunnen maken, moet je de naam van het netwerk, het type draadloze beveiliging en indien nodig de modus, de gebruikersnaam en het wachtwoord weten.
Providers bewaren dus geen gegevens over je zoekhistorie of ander internetgebruik. Ze kunnen niet zien welke websites je bezoekt.
Kun je zien of iemand je googled? Je naam en profielfoto kunnen worden bekeken door andere mensen die gebruikmaken van Google-services waarin het hoofdprofiel van je Google-account wordt getoond, ook wanneer je communiceert of content deelt.
Om in de webinterface van je router te geraken heb je een browser nodig, het IP-adres van je router en het wachtwoord om je in te loggen. Het webadres van je router is te controleren bij je internetprovider, of kan je nagaan door 'Opdrachtprompt' te openen en het commando 'ipconfig' in te tikken.
Ga op de telefoon van je kind naar app-instellingen, dat herken je aan het tandwiel pictogram naast de profielafbeelding. Scroll omlaag naar het gedeelde 'Wie kan' en breng vervolgens deze privacy-aanpassingen aan: Kies voor bij 'Contact met mij opnemen' en 'Mijn verhaal bekijken', 'Mijn vrienden”'en niet 'Iedereen'.