Zaken die voor gezonde mensen heel normaal zijn, zoals kunnen werken, sporten of andere hobby's uitoefenen, zijn voor patiënten met Bechterew soms bijna onmogelijk. Wordt de patiënt op de juiste manier behandeld, dan kan hij vaak weer wel goed functioneren.
Zorg voor een goede houding en blijf niet te lang in dezelfde houding zitten of staan. Beweeg regelmatig je schouders naar achteren en strek het bovenste deel van je rug. Blijf in beweging, bijvoorbeeld door te fietsen, te zwemmen of te wandelen. Fiets wel rechtop, dus liever niet racefietsen.
De ziekte verloopt bij iedereen verschillend, maar de meeste patiënten met de ziekte van Bechterew hebben last van stijfheid en pijn, laag in de rug; bij vrouwen ook nogal eens hoog in de rug. De klachten kunnen zich uitbreiden naar borstkas en nek en eventueel naar heupgewrichten, knieën en andere gewrichten.
De ziekte van Bechterew is niet te genezen, maar met een goede behandeling zijn de klachten goed te beperken. De levensverwachting is over het algemeen normaal.
Als je een vorm van reuma hebt is het goed mogelijk om aan het werk te komen en te blijven. Of het nu in loondienst is, of als zelfstandige. Je kan veel zelf doen om de regie over je werksituatie te houden. Hieronder lees je tips die je kunnen helpen om met jouw klachten tijdens het werk om te gaan.
De basisverzekering dekt het grootste deel van de essentiële zorgkosten als je te maken krijgt met reuma of (poly) artrose. Denk hierbij aan: Huisartsenzorg. Consulten en behandelingen bij een reumatoloog of orthopedisch chirurg.
Ook kunnen klachten tijdelijk toenemen. Als werken hierdoor tijdelijk niet meer lukt, heeft u recht op loondoorbetaling of een ziektewetuitkering.Als werken helemaal niet meer lukt, komt u in aanmerking voor een WIA-uitkering. Ook een vervroegde WIA-aanvraag (IVA-uitkering) behoort wellicht tot de mogelijkheden.
De ziekte van Bechterew begint met pijn en stijfheid, vooral laag in de rug. Na de rugwervels raken ook de gewrichten van schouder, heup en knieën ontstoken.
Bechterew zit vooral in de bekkengewrichten en in de rug. Maar kan ook zitten in de heupen en schouders. Terwijl je reuma vaak in handen en voeten ziet. Als je niets zou doen, wordt het lichaam steeds stijver.
De ziekte van Bechterew is een auto-immuunziekte. Dit wil zeggen dat uw afweersysteem de ontstekingen in uw gewrichten zelf zonder reden veroorzaakt. Uw afweersysteem maakt eigenlijk een fout, waarbij lichaamseigen cellen, cellen die bij uw lichaam horen, worden herkend als indringers die moeten worden opgeruimd.
Bij niet-radiografische axiale spondyloartritis heb je dezelfde klachten en ontstekingsverschijnselen als bij de ziekte van Bechterew, maar zijn er op röntgenfoto's (nog) geen afwijkingen aan het bekken of de wervelkolom te zien.
Deze groep pijnstillers bestaat uit de groep klassieke NSAID's, zoals ibuprofen,naproxen of diclofenac en de groep die COX-2-remmers worden genoemd. Bij ankyloserende spondylitis kan je arts de COX2-remmers Etoricoxib en Celecoxib voorschrijven die over het algemeen met wat minder maag- en darmklachten gepaard gaan.
Een MRI-onderzoek laat vaak eerder de afwijkingen zien dan de klassieke röntgenfoto's. Niet alleen abnormale botvorming, maar ook verharde peesaanhechtingen en ontstekingen kunnen zo waargenomen worden.
De ziekte van Bechterew is een chronische progressieve aandoening. Dit wil zeggen dat de aandoening zelf niet verdwijnt en zich langzaam meer uitgebreid manifesteert. Wel zijn er behandelingen die symptomen kunnen verminderen en beweeglijkheid kunnen verbeteren.
De ziekte van Bechterew (ax-SpA) is een vorm van ontstekingsreuma waarbij de gewrichten in uw bekken en wervelkolom verstijven.
De Sint Maartenskliniek heeft veel expertise in de behandeling van reumatische aandoeningen zoals sclerodermie en baseert zich hierbij op recent wetenschappelijk onderzoek. De ziekte van Bechterew (ax-SpA) is een vorm van ontstekingsreuma waarbij de gewrichten in uw bekken en wervelkolom verstijven.
Röntgenfoto's kunnen de diagnose bevestigen. U krijgt röntgenfoto's uw bekken. Hierop kan de arts een eventuele ontsteking van de SI-gewrichten zien. Soms kan een MRI-onderzoek en de aanwezigheid van het HLA-B27 antigen in uw bloed extra steun geven voor de diagnose ziekte van Bechterew.
Oefeningen in het water hebben laten zien dat bij patiënten met de ziekte van Bechterew gewrichtspijn afneemt en beweging toeneemt. Rekoefeningen - voor de spieren in de romp om borstuitzetting te verbeteren.Diepe-ademhalingsoefeningen - om borstuitzetting te verbeteren en u te helpen beter te ademen.
Om de ziekte van Bechterew vast te stellen, luistert de reumatoloog naar uw klachten en doet lichamelijk onderzoek. Bloedonderzoek kan de diagnose ondersteunen. Bij 90% van de patiënten is HLA-B27 aanwezig in het bloed.Ontstekingswaardes, zoals BSE en CRP zijn vaak verhoogd.
Den Broeder: “Ja, stress geeft meer activiteit van de reuma. Onderzoek, onder andere ook uitgevoerd in de Sint Maartenskliniek, heeft laten zien dat stressvolle gebeurtenissen leiden tot een gemiddeld hogere ziekteactiviteit. Probeer dan ook stress te voorkomen of er goed mee om te gaan als je ontstekingsreuma hebt!”
Als HLA-B27 in je bloed aanwezig is, heb je een verhoogde kans op een auto-immuunziekte, vooral op axiale spondyloartritis (ziekte van Bechterew) of uveïtis (oogontsteking). Ook kan HLA-B27 wijzen op reactieve artritis, psoriasis (huidontstekingen) en de ziekte van Crohn.
Vaak hebben mensen met reuma ook droge ogen. Dit kan erg vervelend zijn en de behandeling bestaat dan veelal uit het heel vaak druppelen met kunsttranen. Ontstekingen in de diepere lagen van het oog worden ook gezien.
Je bent arbeidsongeschikt als je door een medische en objectief vast te stellen oorzaak tenminste 25% van je werk niet meer kunt doen. Dat is de maatstaf die we bij a.s.r. hanteren. Deze vuistregel gebruiken de meeste andere arbeidsongeschiktheidsverzekeraars ook.
De arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u nog kunt doen ondanks uw beperkingen. En wat dat betekent voor uw mate van arbeidsongeschiktheid. Is die minstens 35%, dan heeft u mogelijk recht op een WIA-uitkering.