Lavendel heeft een hele uitgesproken smaak en hier moet je dan ook fan van zijn. Droog de lavendel voordat je deze in je thee doet. De gedroogde bloemen stop je in een glas en hier giet je heet water over. Nadat je de lavendel een kleine 10 minuten hebt laten trekken kun je de bloemetjes er weer uit zeven. >>
Lavendel heeft een speciale smaak: gebruik het kruid met mate, anders overheerst de bittere smaak. Je kunt lavendeltakjes toevoegen aan groenteschotels, stoofpotjes en lamsvlees. Fijngesnipperd geeft lavendel een zuiderse smaak aan je vinaigrettes.
Lavendel wordt gebruikt als kruidenthee. Neem een koffielepeltje gedroogde bloemetjes per kopje, overgiet ze met kokend water, laat tien minuten trekken, zeven en opdrinken. Eventueel zoeten met honing. Lavendel is erg geschikt om in een kruidenmengsel te gebruiken.
Drink maximaal 3 koppen Lavendel Thee van gedroogde Lavendel bloesem per dag. Bij deze dosis zijn geen nevenwerkingen bekend. Het gebruik van Lavendel thee wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en door jonge jongens.
Tevens werkt de Lavendelthee ontstekingsremmend, bloeddrukverlagend, voorkomt maagkrampen misselijkheid, spijsverteringsstoornissen, reumatiek, griep, en verkoudheid. De Lavendelthee, zet je zo; Schenk kokend water over 1-2 theelepels voor een beker of 1 eetlepel voor een pot. lavendelbloemen.
Lavendel heeft een helende werking, stimuleert de bloedcirculatie, is ontstekingsremmend en verzachtend en heeft ook een bepaald antischimmel- (schimmelwerend) en antibacterieel effect. Dit is met name uitgesproken in de essentiële olie van lavendel.
Het kruid kent veel positieve eigenschappen. Zo staat het (vooral) bekend om zijn rustgevende en kalmerende werking. Ideaal om de dag mee af te sluiten. Ook bij onrust, stress of angst geeft het je ondersteuning.
Snij de lavendelbloemen met voldoende lange steeltjes af en vorm er bosjes mee. Bind ze samen met een touwtje of elastiek. Bij het drogen zullen de steeltjes verdunnen en daardoor kan het touw loskomen, controleer dus regelmatig of gebruik elastiekjes. Hang de bosjes op een droge plek met voldoende luchtcirculatie.
Een populair voorbeeld van een geschikte slaapthee is kamillethee. Daarnaast zijn theesoorten zoals valeriaan, lavendel, citroenmelisse en passiebloem ook goede opties.
De echte lavendel is een medicinale plant met een aangenaam geurig aroma. Vanwege de kalmerende en reinigende eigenschappen kan het bij verschillende kwalen worden gebruikt. Lavendel staat vooral bekend om zijn gezondheidsvoordelen ten aanzien van stress, nervositeit, slapeloosheid, hartkloppingen en hoofdpijn.
De hele winter behoudt het blad van dit gewas zijn groene kleur. De bloemen van lavendel kun je drogen en vervolgens gebruiken als luchtverfrisser. Zakjes vol gedroogde lavendelbloemetjes geven een heerlijke geur, hangend in bijvoorbeeld je huiskamer of kledingkast. Het verdrijft ook motten.
Wil je jarenlang genieten van paarse lavendel in je tuin, kies dan voor winterharde soorten. Het best bestand tegen ons klimaat is de lavandula angustifolia of echte lavendel. Daarvan bestaan er heel wat populaire variëteiten zoals de Hidcote en de Munstead.
In de recepten voor in de keuken heb je lavendel nodig die voor consumptie is gekweekt (Echte lavendel, Lavandula angustifolia), zodat je zeker weet dat je geen schadelijke bestrijdingsmiddelen binnenkrijgt.
Lavendel groeit het eerste jaar langzaam en veel boeren snijden de bloeistengels af wanneer de eerste knoppen opengaan tijdens het eerste groeiseizoen. We oogsten meestal in de zomer (juni-juli in de meeste gebieden).
De uitgebloeide bloemen worden samen met een klein topstukje verwijderd. Het effect hiervan is dat de lavendel voor de winter nieuwe topjes gaat maken. Zo ziet je lavendel er de hele winter fris en groen uit. Tip: van de uitgebloeide bloemen kun je geurzakjes maken voor in de linnenkast of op het toilet.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
Rustgevende kruidenthee
Kruidenthee wordt rustgevende eigenschappen toegedicht. ,,In de meeste theesoorten die rust beloven zit kamille, valeriaan en lavendel. Aan kamille wordt een licht ontspannen effect op de maag en darmen toegekend.
Maar wist je dat gemberthee ook heel fijn is vlak voor het slapengaan? Dat komt doordat gember je maag en darmen kalmeert. Het helpt bij het verteren van je avondeten en dat zorgt er dan weer voor dat je sneller in slaap valt en lekkerder door kunt slapen.
Een lavendel geurzakje zelf maken is heel eenvoudig. Snoei de lavendelbloemetjes en laat ze drogen. Vul een buideltje met de gedroogde bloemetjes en klaar. Voor een intensere geur kun je wat etherische lavendelolie toevoegen.
Oogst de lavendel op een droge, zonnige dag, het liefst vroeg in de ochtend of tegen de avond. Haal de bloempjes van de stelen en leg ze te drogen op een schaal in een goed geventileerde kamer. Als ze helemaal droog zijn, maak je de bloempjes makkelijk los en fijn door ze zachtjes tussen je vingers te wrijven.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
Dit heb je nodig voor je Lavendel olie recept:
Doe de lavendelbloemen in een lege, schone, glazen pot en vul de pot met de olie, Sluit de pot en even goed schudden. Laat dit mengsel nu 3 weken trekken op een warme, lichte plaats, wel elke dag even schudden om de lavendel en olie goed te laten vermengen.
Snoei met een heggenschaar (of een snoeischaar als het hout al wat dikker is) de plant ongeveer een derde deel terug, tot ongeveer tien tot vijftien centimeter boven de grond. Blijf altijd boven de nieuwe, groene scheuten. Dus ook hier snoei je niet tot in het kale deel.
Gezondheidsvoordelen: Goed voor geheugen
In traditionele Chinese geneeskunde, rozemarijn thee voor maagstoornissen en voor het kalmeren van de zenuwen. Met zijn anti-inflammatoire eigenschappen, wordt dit helende kruid ook gebruikt tegen verteringsproblemen, menstruatie stoornissen en verlies aan eetlust.