In totaal zijn er nu 25 basilieken in ons land, Bolsward heeft de eerste basiliek van het bisdom Groningen-Leeuwarden. De eerste basiliek van Nederland was de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Sittard, in 2014 werd de eretitel voor het laatst toegekend, aan de Sint-Calixtusbasiliek in Groenlo.
De eerste kerk die in Nederland tot basilica minor werd verheven was in 1883 de Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart te Sittard. In totaal telt ons land nu 26 basilieken.
Tot 1559 was de Dom van Utrecht de enige kathedraal in de Noordelijke Nederlanden. Zij is echter al sinds 1580 geen kathedraal meer, omdat de kerk sindsdien protestants is. De Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch is de enige middeleeuwse kathedraal in Nederland die nog actief is.
Een basiliek (van het Griekse woord voor 'koning') was oorspronkelijk een rechthoekige bouwvorm met verhoogd middendeel en zuilengalerijen. Daar sprak de koning recht en werd handel gedreven. Een kathedraal is een kerk waar een bisschop zijn zetel, zijn 'cathedra' heeft.
De Notre Dame de la Paix in Yamoussoukro is echt de allergrootste kerk ter wereld. Groter nog dan de Sint Pieter in Rome.
Notre-Dame, Parijs
De Notre-Dame hoort zeker in het rijtje van mooiste kerken en kathedralen ter wereld thuis. Dit is een kathedraal in het prachtige Parijs en heeft veel invloed op de schoonheid van de hoofdstad van Frankrijk.
Niet de Domkerk in Utrecht, niet de Sint Jan in den Bosch, maar de heilige Willibrordusbasiliek in het Zeeuws-Vlaamse Hulst is gekozen tot de mooiste kerk van Nederland.
Sint-Pietersbasiliek (Vaticaan Stad)
De Sint-Pietersbasiliek in Vaticaan Stad is niet alleen de grootste kerk van Europa, het is ook de bekendste kerk.
De Basiliek van Oudenbosch werd gebouwd in een tijd dat vele Zouaven, strijders voor de Paus in Italië via OUdenbosch naar Rome reisden vanuit heel Nederland. De Basiliek werd ter ere van de Zouaven gebouwd. Met de bouw van de Basiliek in de laatste fase werd het Zouavenmonument geplaatst op het plein voor de kerk.
De Sint Janskathedraal is de grootste kathedraal van Nederland en naast Kasteel Heeswijk, Het Markiezenhof en de Grote Kerk Breda één van de vier officiële Topmonumenten in Brabant. Aanschouw het middeleeuwse beeld van de Zoete Moeder en de prachtige luchtboogbeelden, die uniek zijn in de wereld.
In Friesland hebben zo'n 190 kerken een nieuwe functie gekregen. Alleen in Noord-Holland zijn er meer herbestemde kerken (zo'n 230), maar daar wonen meer dan vier keer zoveel mensen als in Friesland. Afgezet tegen het aantal inwoners heeft Friesland de meeste herbestemde kerken.
België telt nu 28 basilieken waarbij die van Ronse de derde is in Oost-Vlaanderen. Er zijn maar vier aloude 'grote' basilieken. Deze bevinden zich allemaal in Rome. De belangrijkste is de Sint-Pietersbasiliek en de oudste en eigenlijk pauselijke basiliek: Sint-Jan van Lateranen.
De Basiliek van Oostakker-Lourdes is de kerk van een belangrijk bedevaartsoord in Oostakker, een deelgemeente van Gent. Het bedevaartsoord kwam er op initiatief van een adellijke vrouw: Markiezin de Courtebourne-de Nédonchel, die toen op het naburige kasteel Slotendries woonde.
De kathedraal is de aangewezen plek voor de wijding van diocesane diakens en priesters, de wijding van de oliën tijdens de Chrismamis en de uitvaarten van bisschoppen van het bisdom. Een katholiek kerkgebouw wordt gewijd alvorens het officieel als godshuis in gebruik wordt genomen.
Gouda Ticket: Beleef de Goudse historie
De kerk is vernoemd naar Johannes de Doper, de schutspatroon van Gouda. Met haar lengte van maar liefst 123 meter is het de langste kerk van Nederland. Tevens is de kerk wereldberoemd om haar Goudse Glazen.
In totaal zijn in Nederland in de loop van de geschiedenis ruim 19.000 kerken gebouwd, waarvan nog ongeveer 7000 resteren. Daarvan hebben ongeveer 4000 de status van monument en zijn ook ongeveer 4000 kerkgebouwen nog in gebruik: Ongeveer 2300 door de protestanten en ongeveer 1700 door de katholieken.
AMMAN - Archeologen zeggen dat zij onder de St. Gregoriuskerk in de Noord-Jordaanse plaats Rihab een grot hebben ontdekt die de oudste kerk ter wereld zou zijn. De ruimte zou tussen 33 en 70 na Christus zijn gebouwd.
Hoogeveen wordt het “Jeruzalem van het Noorden” genoemd. Dit komt omdat er zoveel kerken zijn.
1. De Notre-Dame de Paris in Parijs, Frankrijk. We beginnen met misschien wel de bekendste kerk in heel Europa, en één van de hoogtepunten van je stedentrip naar Parijs: de Notre-Dame de Paris.
Aartsbisschop. Wim Eijk (58) is aartsbisschop van Utrecht sinds hij in 2007 Simonis opvolgde. Daarmee was hij al de hoogste rooms-katholieke geestelijke van Nederland. Sinds 1946 is het gebruikelijk dat de paus de aartsbisschop van Utrecht kardinaal maakt.
De kerken zijn eigendom van de gemeente of de kerkfabriek. En de kerkfabriek is een overheidsinstelling.
Thans in leven zijnde bisschoppen, geboren in Nederland
Philippe Bär O.S.B. Jan van Burgsteden S.S.S. Johannes Antonius de Kok, O.F.M. Ad van Luyn, S.D.B.