Een vertraagde bloedstolling is een mogelijk gevolg. En te veel? Dat komt in de praktijk niet voor en zou geen schadelijke effecten moeten opleveren. Maar gebruik je bloedverdunners of antistollingsmiddelen, dan kun je voor de zekerheid beter geen vitamine K-pillen slikken met meer dan 100 microgram vitamine K.
Het is niet bekend of veel vitamine K schadelijk is. In de praktijk komt een teveel van deze vitamine niet voor. Mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, moeten wel oppassen met vitamine K-pillen met meer dan 100 microgram vitamine K. Dit kan de werking van het antistollingsmiddel verminderen.
Bij borstvoeding is het van belang vanaf de 8e dag na de geboorte tot aan dat je baby 13 weken oud is, dagelijks 150 microgram vitamine K te geven.
Vitamine K en D bij flesvoeding
Geef je flesvoeding, dan heeft je baby vanaf dag 8 iedere dag 150 microgram vitamine K nodig, maar alleen als hij minder dan 500 ml flesvoeding per dag krijgt! Wordt dit meer, dan kan je dus stoppen met het geven van vitamine K.
De eerste drie maanden na de geboorte kunnen baby's zelf niet goed vitamine K produceren. Ook borstvoeding bevat maar weinig vitamine K. Baby's hebben die vitamine nodig om hun bloed te laten stollen: een tekort kan bloedingen veroorzaken. Daardoor kan een kind levenslang invalide raken.
Met een passende dosering vitamine K zijn de bloedingen te voorkómen. TNO stelt dat de specifieke aandacht voor deze bijzondere groep baby's belangrijk is. TNO stelt ook dat vitamine K alle zuigelingen die borstvoeding krijgen van belang is in verband met een goede bloedstolling.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Het advies in Nederland is alle kinderen van 0 tot 4 jaar 10 microgram vitamine D per dag te geven, ongeacht de voeding. Of je nu fles- of borstvoeding geeft, je baby heeft dus extra vitamine D nodig. D Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen.
Vitamine K1 wordt niet door je lichaam aangemaakt en zit voornamelijk in groene bladgroenten. Ook in andere groenten, fruit, melkproducten, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen voor in eigeel, kaas en lever. Zo bevat (ongekookte) boerenkool maar liefst 817 vitamine K microgram per 100 gram.
Tijdens de zwangerschap en borstvoeding geeft een moeder veel stoffen door aan haar baby. Echter, vitamine K kun je als moeder niet doorgeven en een baby kan er zelf onvoldoende van aanmaken. Pasgeboren baby's die borstvoeding krijgen hebben daarom, tot dat ze 4 maanden oud zijn, extra vitamine K nodig.
Waarom moet ik vitamine K tot 12 weken toedienen bij mijn baby? Een baby heeft in de eerste 12 weken nog onvoldoende darmbacteriën om zelf vitamine K in de darmen aan te maken. Hierdoor hebben baby's een tekort aan de vitamine, wat kan leiden tot ernstige bloedingen indien zij geen vitamine K toegediend krijgen.
Symptomen van vitamine K tekort
Bloedingen die opeens ontstaan (neus en tandvlees) Vertraagde bloedstolling, waardoor een wond langdurig blijft bloeden. Menstruaties met veel bloed. Snel/vaak blauwe plekken.
Voor borstgevoede kinderen geldt daarnaast het advies aan ouders om vanaf dag acht tot en met drie maanden na de geboorte iedere dag een orale dosis van 150 µg vitamine K toe te dienen.
Alle zuigelingen krijgen vitamine K toegediend na de geboorte. Dat is nodig, omdat een tekort aan deze vitamine kan leiden tot bloedingen, die ernstige, soms levenslange, gevolgen kunnen hebben.
Vitamine K wordt in de darmen door darmbacteriën gemaakt en komt voor in ons voedsel. Bij een dosering om een tekort aan te vullen zullen geen bijwerkingen ontstaan. Ook eenmalig een grote hoeveelheid vitamine K-druppels op advies van de trombosedienst, heeft meestal geen bijwerkingen.
Vitamine K speelt een belangrijke rol voor gezonde bloedvaten en longen. Het is daarom niet gek dat er een verband is met het verloop van Covid-19, de ziekte die het coronavirus (SARS-CoV-2) veroorzaakt. Hoe lager het vitamine K-gehalte, hoe meer problemen je lijkt te krijgen als je het coronavirus onder de leden hebt.
Vitamine K is nodig voor de vorming stollingsfactoren zoals protrombine, proconvertine en stollingsfactor X. Deze stollingsfactoren zorgen voor een serie reacties die het bloed laten stollen, waardoor een wond sluit.
Vitamine K wordt oraal goed opgenomen. Het duurt echter 24u voor maximale werking. Het effect op de INR begint ongeveer na 6 uur.
Vitamine K is voor een baby een belangrijke vitamine want het speelt een rol bij de bloedstolling en botaanmaak. Daarom hebben baby's vanaf dag 8 na de geboorte tot 12 weken 150 microgram vitamine K per dag nodig naast de voeding. Speciaal voor kinderen heeft Davitamon vloeibare vitamine K-supplementen.
Ons lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten. Maar ook vitamine K draagt bij aan het behoud van sterke botten. Beide vitamines spelen samen een belangrijke rol in de calciumhuishouding, ze zorgen ervoor dat calcium neerslaat in de botten. Dit is belangrijk voor het behoud van sterke botten.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) voor vitamine K is vastgesteld op 90 microgram (μg) vrouwen en op 120 microgram1 voor mannen. Een bovengrens is tot op heden niet vastgesteld. Echter voor mensen die antistollingsmiddelen gebruiken is het advies, om niet meer dan 120 microgram vitamine K per dag in te nemen.
Het eerste uur na de geboorte wordt ook wel het Gouden uur genoemd (net als in de fotografie de korte periode als de zon op en onder gaat). Een bijzondere tijd, omdat er in dit uur iets subtiels gebeurt. Het zijn je baby's eerste ervaringen in de wereld, voor het eerst zonder het warme en omhullende baarmoeder gevoel.
De navelstreng laten uitkloppen betekent: meer rode bloedcellen en dus een beter transport van zuurstof in het lichaam. Dat betekent ook een makkelijkere overgang van de baarmoeder naar het 'buitenleven', waar de baby zelfstandig moet ademen.
Bij het intact laten van de navelstreng, kan de bloedtoevoer naar de baby door blijven gaan. Tijdens de bevalling draagt de placenta ongeveer 25-30% bloed van de baby. Dit bloed bevat niet alleen zuurstof, maar ook stamcellen, ijzer, witte bloedcellen en antistoffen.