De meeste baby's liggen tot een maand of zes in de reiswieg – zodat ze plat op hun rug kunnen liggen en slapen – daarna wordt de wieg vaak vervangen door de stoel.
De reiswieg hoort bij de basisuitrusting van een 3-in-1-kinderwagen. Het is de beste manier om met je baby op pad te gaan, in de eerste 6 maanden na de geboorte. In de wieg heeft de baby de ruimte om te bewegen terwijl je kindje plat ligt. Dat is belangrijk voor de lichamelijke ontwikkeling van je baby.
Als je op visite gaat kan je je baby laten slapen in de reiswieg van de kinderwagen. Zorg er dan wel voor dat de kap naar beneden is zodat er voldoende ventilatie is. Zet de reiswieg liever niet op een vloer die verwarmt wordt door vloerverwarming.
Zodra je kind kan gaan zitten, is vervoer in de kinderwagen niet meer veilig. Je kindje zou er dan uit kunnen klimmen.
De baby in totaal niet langer dan 2 uur per dag moet zitten. In het geval van een frontale botsing de reiswieg en autostoel even veilig zijn.
Ombouwen naar wandelwagen
Je kindje is klaar voor de wandelwagen wanneer hij/zij goed en stevig rechtop kan zitten. De leeftijd waarop dit gebeurd is per kindje verschillend. Bij de meeste kinderen is dit tussen de 6 en 12 maanden.
Hoe lang mag een baby in maxi cosi slapen? Mag je je baby voor langere tijd in een maxi cosi laten slapen? Het algemene advies is om je baby niet langer dan twee uur in een maxi cosi te leggen.
Wij raden ouders af om de kinderwagenbak als permanente slaapplek te gebruiken in de eerste maanden na de geboorte. Vooral op het gebied van ventilatie, luchtdoorlatende zijwanden en bedbodem schiet de kinderwagenbak tekort.
Wanneer overschakelen naar een buggy? Sommige buggy's kan je wél al gebruiken vanaf de geboorte als je er een draagmand op kan bevestigen. Over het algemeen wordt aangeraden om te wachten tot je kindje zelfstandig kan rechtzitten, vanaf 6 à 7 maanden.
Sommige baby's worden niet slaperig maar actief door de beweging van de kinderwagen. Baby's die zich actief voelen, vragen vaak om aandacht, willen wat om zich heen kijken en willen wat te doen hebben. Het is ook mogelijk dat je baby niet wil slapen in een andere omgeving.
Autostoel of reiswieg kiezen: wat is veilig? In een reiswieg vervoer je je kindje platliggend in de auto.Je kindje heeft zo meer bewegingsruimte en dat is beter is voor de motorische ontwikkeling. Wel biedt een reiswieg veel minder bescherming bij een botsing dan een gewoon autostoeltje.
Hoewel het algemene advies van het Nederlands Centrum voor Jeugdgezondheid is om een baby in ieder geval 6 maanden bij je op de kamer te houden, kiezen veel ouders hier al wat eerder voor.
Er zijn steeds meer reiswiegen op de markt die je ook in de auto kan bevestigen. Ze beschikken over een eigen autogordelsysteem, voldoen ook gewoon aan de Europese richtlijnen en hebben de nodige crashtests ondergaan. Het bekendste model is de Maxi-Cosi Jade.
Conclusie. De keuze voor een 3 in 1 kinderwagen heeft vele voordelen, zoals de eenmalige uitgaven aan een kinderwagen, de ruimtebesparing doordat onderdelen combineerbaar zijn, wat ook direct gebruiksgemak met zich meebrengt. De constructies zijn solide en hebben fijne extra's, zoals grote stuurwielen.
Kinderstoelfabrikant zoals Stokke en Maxi-Cosi waarschuwen zelf ook dat een baby niet langer dan 30 minuten per dag mag zitten in een autostoeljte gedurende de eerste 3 tot 4 maanden (Stokke) en Maxi-Cosi geeft aan zeker niet langer dan 2 uur op rij in een autostoel mag doorbrengen.
Wij doen het vanaf 6 maanden. Dit omdat zittend vervoeren veel impact heeft op de rug van je baby.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Baby's van die leeftijd maken overdag veel mee en verwerken dat 's nachts. Zij kunnen gaan dromen en bang wakker worden. Kinderen van 1 jaar oud slapen gemiddeld zo'n 8 tot 9 uur achter elkaar door.Vaak doen ze ook nog een middagslaapje van 1,5 tot 2 uur.
Gebruik je maxi cosi voetenzak in de reiswieg
Baby's trappelen vaak wild met de beentjes en weg is het dekentje in je kinderwagen! Als je een maxi cosi voetenzak gebruikt kan je baby lekker wild blijven trappelen zonder het risico te lopen dat je baby zonder dekentje in een koude wagen ligt.
Enkele voorzorgsmaatregelen die je moet nemen: – Pak je baby goed in, met muts en warm pak. – Voorkom plotselinge temperatuurveranderingen: bijvoorbeeld naar binnengaan in een heel warm winkelcentrum met je baby terwijl het buiten heel koud is. – Ga liever ongeveer 15 minuten naar buiten om even lucht te happen.
Een lange autorit met je baby
Het advies is om een kind niet langer dan één uur achter elkaar in de autostoel te vervoeren. Een advies voor de totale tijdsduur per dag is niet bekend, maar op het moment wordt als advies twee uur per dag aangehouden. Moet je toch een keer een lange rit maken?
Tot wanneer in een Maxi-Cosi? Volgens de R129 indeling zijn babyautostoeltjes dus geschikt voor kinderen van 45 tot 83 cm en een leeftijd van 0 tot 15 maanden. Maar het is heel goed mogelijk dat jouw kind al vóór de 15 maanden langer dan 83 cm is en niet meer goed in de Maxi-Cosi past.
Er is geen vaste leeftijd waarop een kind in een buggy mag, het gaat om het moment waarop je kind zelfstandig kan zitten. Maar ook dan is het beter om je baby de eerste tijd niet te lang achter elkaar in de buggy te laten zitten. De reden hiervoor heeft te maken met de bouw van een buggy: hij biedt weinig steun.