Met oorsuizen hoort u steeds een geluid in uw hoofd. Dit zou kunnen komen door overactieve hersencellen en zenuwcellen die voor het gehoor zorgen. Andere mogelijke oorzaken zijn afwijkingen aan bloedvaten, gehoorbeentjes of aan het binnenoor. Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest.
Tinnitus kan heel wat verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak is gehoorschade door harde geluiden. In andere gevallen gaat het gepaard met een ziekte, gehoorverlies door ouderdom of een trauma aan het hoofd. Ook wie normaal hoort krijgt soms met tinnitus te maken, vaak als een zuivere toon.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Genezen van tinnitus kan nog niet, maar behandelingen worden steeds beter. Een brommend of piepend geluid in het hoofd dat nooit helemaal weggaat, ofwel tinnitus: ruim 1 miljoen Nederlanders - jong en oud - heeft er last van. Genezing is niet mogelijk, verhalen van wanhopige zoektochten zijn er des te meer.
Over het algemeen blijkt tinnitus niet erger te worden. De psychische toestand van een persoon met tinnitus heeft wel invloed op de sterkte van het geluid en de irritatie (hinder) die dit geluid oplevert. Tijdens een rustigere periode hebben mensen vaak minder last van de tinnitus.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.
Tinnitus is meestal niet gevaarlijk, maar in zeer ernstige vorm kan het slaap- en concentratieproblemen veroorzaken. Dat kan leiden tot problemen in het dagelijkse functioneren. Psychische en sociale problemen kunnen dus een direct gevolg zijn van oorsuizen.
Suppletie bij Tinnitus
Magnesium – Wetenschappers van de Universiteit van Leicester ontdekten dat het eten van voedingsmiddelen met een hoog magnesiumgehalte, zoals donkere bladgroenten, noten, zaden, bananen, avocado's en pure chocolade, het rinkelende geluid helpt beheersen.
Er zijn sterke aanwijzingen dat het probleem van de tinnitus vaak niet in de oren zit, maar in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus.
Ja dat kan. Door (te) veel stress kan tinnitus ontstaan door het opbouwen van overdruk in het binnenoor. Door de overdruk in het binnenoor treden hier beschadigingen op die de tinnitus veroorzaken.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.
Krachtige spiercontractie in de nek- of kaakspieren kunnen zo de intensiteit en kwaliteit van het subjectie oorsuizen beïnvloeden. Oorsuizen zou daarmee een indicatie voor fysiotherapie kunnen zijn. Er is echter nog geen goede systematische review gedaan naar het effect van fysiotherapie bij subjectieve tinnitus.
Het belangrijkste symptoom van oorsuizen is het constant ruisende, piepende of fluitende geluid dat je hoort. Als gevolg van dit geluid kun je ook last hebben van de volgende klachten: Moeite met concentreren. Slapeloosheid en/of vermoeidheid.
In het algemeen is alle medicatie waarbij de bijwerking tinnitus vermeld staat in de bijsluiter. De ergste zijn erythromycine (antibiotica), aminoglycosiden (antibiotica per infuus, niet die in oordruppels zitten), lisdiuretica (furosemide), chemotherapie, anti-malaria medicatie, NSAID (pijnstillers).
Graad 2 : De tinnitus is te horen in een minder lawaaierige omgeving maar verstoort je nachtrust niet. In slaap geraken is daarentegen wel moeilijk. Graad 3 : De tinnitus is constant hoorbaar, maakt slapen bijna onmogelijk en verstoort het leefpatroon heel grondig.
Ook een oorprop, een verminderde lichamelijke conditie of psychische belasting (stress) kan een piep in het oor geven. Soms verdwijnt zo'n piep weer, maar deze kan ook blijvend zijn. Bij een piep, brom, suizen of ander geluid in het oor wordt van tinnitus gesproken.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Het is te begrijpen dat veel mensen niet wennen aan de tinnitus. Het maakt ze boos, bang, verdrietig. Deze emoties maken dat de geluiden nog moeilijker zijn weg te drukken. Dit heeft weer een negatief effect op de tinnitus: hoe meer aandacht, hoe hinderlijker het wordt.
Alcohol verhoogt de bloeddruk, hierdoor kan oorsuizen ontstaan. Mocht je al een iets verhoogde bloeddruk hebben kun je eerder door alcoholgebruik oorsuizen krijgen. Ook door dronkenschap kunnen sommige mensen oorsuizen krijgen doordat het evenwichtsorgaan tijdelijk wordt aangetast.
Tinnitus kan door het gebruik van koffie, alcohol, chocola, cola en nicotine erger worden.
Magnesium kan helpen om de functie van de trilhaartjes te verbeteren. Daarnaast kan het oorsuizen ook komen door een chronisch magnesiumtekort. In dat geval zou u met behulp van de magnesiuminhalatie (de beste opnamevorm van magnesium) goed geholpen kunnen zijn om de klachten doen te verminderen/ verdwijnen.
Oorsuizen door stress, koffie en medicatie
Onderzoek heeft bovendien aangetoond dat heel wat stimulerende genotsmiddelen zoals drugs, alcohol, nicotine en caféïne oorsuizen kunnen veroorzaken.
Tinnitus betekent 'oorsuizen'. Je gehoororgaan geeft aan je hersenen het signaal dat er een geluid is, maar in werkelijkheid is dat niet het geval. Meestal is oorsuizen het gevolg van schade aan je binnenoor. Je gehoorzenuw raakt daarbij overprikkeld en geeft onjuiste informatie door aan je hersenen.
Tinnitus kan onder andere klinken als een zoemend, klikkend, rinkelend of sissend geluid dat alleen door u wordt waargenomen. Het soort geluid en de intensiteit ervan verschilt van persoon tot persoon en iedereen ervaart het anders. Het kan gaan om een hoge toon, een diep of laag geluid of zelfs een wisselende toon.
Voorkom stress, vermoeidheid, emoties en overbelasting. Hierdoor worden de klachten namelijk erger. Door voldoende regelmaat, nachtrust en verminderen van alcohol, tabak of drugs kunnen de klachten afnemen. Probeer harde geluiden te vermijden of draag in die gevallen goede gehoorbescherming.