Op de avond van 24 december (kerstavond) kun je naar de kerstnachtdienst gaan om het Bijbelverhaal te horen en de geboorte van Jezus te vieren. De kerstnachtdienst wordt meestal druk bezocht.
Christenen houden op kerstavond vaak een kerstnachtdienst om de geboorte van Jezus Christus te vieren. Het is dikwijls de drukst bezochte kerkdienst van het jaar.
De viering van Kerstmis heeft vaak een lokaal tintje, onder invloed van culturele normen en waarden. In Bethlehem, waar Jezus werd geboren, zetten christenen kerststalletjes neer en tekenen een kruis op hun deur. Op kerstavond gaan ze naar de kerk en bekijken een processie.
Kerstavond = kerstavond is de avond voor kerstmis en vindt plaats op 24 december. Katholieken gaan op kerstavond naar een middernachtmis in de kerk om de geboorte van Jezus Christus te vieren.
Kerstavond is de avond voor Kerstmis en vindt plaats op 24 december. In de christelijke wereld (de katholieke en de protestantse kerken) wordt op deze avond binnen de kerkgemeenschap de geboorte van Jezus Christus gevierd. Vaak gebeurt dat in de zgn. nachtmis.
Voor de ene kerk begint het om 18.00 uur op 24 december en voor de andere gelovigen in de andere kerk begint het op 25 december om 18.00 uur.
In veel landen, bijvoorbeeld in Scandinavië, is kerstavond, 24 december, de belangrijkste dag van het kerstfeest. Dit begon in de 19e eeuw, toen men de lichtjes in de kerstboom de avond voor de geboortedag van Jezus ontstak.
Corona-tijd of niet (en lockdown of geen lockdown): de Kerstdagen zijn bij uitstek perfect om lekker binnen met je geliefde of je gezin te cocoonen. Samen knus thuis zijn, films kijken, relaxen en leuke dingen doen. Creatief bezig zijn, elkaar op een leuke – andere manier leren kennen. Spelletjes spelen!
Kerstmis (veelal zo aangeduid door rooms-katholieken), of kerstfeest (veelal zo aangeduid door protestanten) is van oudsher een belangrijk midwinterfeest. Door christenen wordt dan de geboorte van Jezus Christus gevierd. De evangelisten Lucas en Matteüs beschrijven de geboorte van Jezus in de Bijbel.
Het is één van onze elf officiële feestdagen en we schrijven het zelfs met hoofdletters: Tweede Kerstdag. Maar waarom eigenlijk? We vieren officieel niets, want zelfs Jezus Christus viert zijn verjaardag geen twee dagen achter elkaar.
Kerstnachtmis 2021 vrijdag 24 december om middernacht te zien op NPO 2. Eucharistieviering luidt kerstfeest in. Ook dit jaar is er op kerstavond weer een nachtmis te zien op NPO 2. Om middernacht begint De Kerstnachtmis vanuit de Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch.
Op 25 december vieren christenen de geboorte van Jezus. De naam Kerstmis komt van Christ-mis: de mis (viering) van Jezus Christus.
Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest. Orthodoxe christenen vieren de geboorte van Jezus op 7 januari.
Op kerstavond komen families bij elkaar, eten ze samen en geven ze elkaar kadootjes. De kadootjes liggen meestal onder de kerstboom, ingepakt in prachtig kerstpakpapier met in kleine letters de naam van de ontvanger. Katholieke Duitsers gaan ook naar de kerk op kerstavond.”
Deze datum veranderde toen de Rooms-Katholieke kerk de viering van de geboorte van Christus naar 25 december verplaatste. Op deze manier wilden ze het heidense feest van de geboorte van de Zon opheffen. De Armeniërs stonden los van Rooms-Katholieke kerk en behielden dus de 6 januari.
Er gaan ook geruchten dat deze datum is gekozen omdat 25 december precies negen maanden na het begin van de lente is. Over de daadwerkelijke geboortedatum van Jezus is de bijbel niet duidelijk. In de vierde eeuw wordt 25 december door de christelijke Kerk echter uitgeroepen tot de officiële geboortedag van Jezus.
Met kerst, dat elk jaar op 25 en 26 december plaatsvindt, vieren christenen de geboorte van Jezus. Het verhaal over de geboorte van Jezus staat ook beschreven in de Bijbel en kan dan ook ter sprake komen op school.
Wit, groen en rood symboliseren geloof (wit,) hoop (groen) en liefde (rood.) De drie voornaamste personen in het kerstverhaal, Jezus, Maria en Jozef corresponderen hiermee. Jezus is de verpersoonlijking van de liefde, Maria bracht die ter wereld en symboliseert de hoop, Jozef is de man van het onvoorwaardelijk geloof.
Met kerst wordt de geboorte van Jezus Christus gevierd. In West Europa valt de eerste kerstdag op 25 december en de tweede kerstdag op 26 december. Veel Oosterse kerken vieren het later omdat zij de Juliaanse kalender aanhouden.
Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes.
Naar een kerst(nacht)dienst of kerstmis
Een andere traditie met kerst is natuurlijk naar de kerk gaan! Tijdens de dienst op kerstavond of eerste kerstdag wordt verteld over de geboorte van het kindje Jezus. De kerstnachtdienst of dienst op eerste kerstdag wordt vaak drukbezocht, dus zorg dat je ruim op tijd bent!
Het hoofdgerecht bestond doorgaans uit een vleesgerecht, zoals rosbief of gans. Het hoofdgerecht werd aangevuld met bijgerechten zoals groenten en aardappels. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werd hier ook kalkoen aan toegevoegd.