Wat zijn aften? Aften zijn blaasjes of zweertjes in de mond met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Het betreft grijswitte tot gelige plekjes omgeven door een rode ontstoken zone. Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong.
Acne rond de mond heet periorale dermatitis. Dit komt vooral voor bij jonge vrouwen. De bultjes zitten dan voornamelijk rond de mond. Hoewel er meestal geen talg in zit, kunnen ze wel gaan ontsteken.
Vaak zijn deze type pukkels rond de mond het gevolg van hormonen. Vooral vrouwen krijgen te maken met dit soort onzuiverheden, omdat hun hormonen fluctueren rondom hormonale episodes zoals ovulatie, menstruatie, zwangerschap en de overgang. Hoewel ook mannen soms pukkeltjes kunnen krijgen bij de kaaklijn.
Dat terwijl het volgens de arts een mythe is dat puisten besmettelijk zijn. "Je krijgt er geen nieuwe pukkels door en je kunt iemand met pukkels zonder problemen een zoen geven", helpt ze het misverstand de wereld uit.
Maak je gezicht vochtig en masseer de Face Wash met ronddraaiende bewegingen in je huid. Was grondig gedurende 1-2 minuten, en zorg ervoor dat je je gezicht en de poriën reinigt van vet, onzuiverheden en vuil. Spoel de Face Wash af met lauw water en dep de huid voorzichtig met een schone handdoek.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Mee-eters en puistjes kun je beter niet uitknijpen. Daar wordt het vaak alleen maar erger van. Ook kun je littekens krijgen. Maar als je er toch niet van af kunt blijven, dan kun je het volgende doen als je een 'rijp puistje' hebt (met een dikke, witte kop).
Oh ja: uit recent onderzoek blijkt dat je van seks puistjes kan krijgen. Want jammer maar helaas, een sessie rollebollen zou je huid écht geen deugd doen.
Puistjes op je lip hebben vaak een duidelijke oorzaak, viezigheid en vet. Een puistjes ontstaat doordat de porie verstopt raakt. De talg dat dan in de porie zit kan niet meer weg. Rond je mond verstopt je porie vaker door etensresten en viezigheid van je vingers.
Bacteriën die in het haarzakje komen, kunnen daar een ontsteking veroorzaken. Bij een steenpuist zit de ontsteking onderin het haarzakje. Daar verzamelt zich dan pus. Meestal zijn stafylokokken (staphylococcus aureus) de oorzaak, soms andere bacteriën zoals streptokokken.
Wat is de oorzaak van deze puisten in de nek? Puistjes ontstaan wanneer haarzakjes verstopt raken. Het is niet ongebruikelijk dat er puistjes ontstaan in de nek, vooral aan de achterkant van de nek. Meerdere puistjes duiden meestal op acne, wat de meest voorkomende huidprobleem is.
Puisten op billen
Meestal heeft het simpelweg te maken met ontstekingen rondom haarfollikels ofwel folliculitis, of een irritatie die volgt op veelvuldig over deze plek wrijven. Dit kan komen door het dragen van strakke kleding of zelfs door waxen.
De betekenis van puistjes op je wangen kan te maken hebben met long- of leverproblemen, te grote porties eten, stress, maagklachten, vieze mobiele telefoons, kussenslopen of make-up kwasten. Het is belangrijk om je huid goed te reinigen en de producten die in contact komen met je huid goed te desinfecteren.
Wat te doen
Een fistel is een signaal van een chronische ontsteking. Een ontsteking in of rondom de wortelpunt gaat niet vanzelf over en zal moeten worden behandeld. De tandarts kan je doorverwijzen naar een endodontoloog of kaakchirurg.
Wat zijn aften? Aften zijn blaasjes of zweertjes in de mond met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Het betreft grijswitte tot gelige plekjes omgeven door een rode ontstoken zone. Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong.
Dit gebeurt als er teveel dode huidcellen, talg en bacteriën ophopen in de follikel. Doordat bacteriën de strijd aangaan met witte bloedcellen, ontstaat er schade in de vorm van pus. Rood/roze bultjes, opgezwollen met pus en wit/gele kop.
Doe een ijsblokje in een stukje keukenrol of een servet en hou het 10 minuten op het puistje, 10 minuten eraf, en vervolgens weer 10 minuten erop. Dit zal de zwelling een pak verminderen.
Dat kan te maken hebben met je hormonen of je nieren. Pukkeltjes tussen je wenkbrauw kan ook verschillende oorzaken hebben. Zo kan de olieklieractiviteit in het T-zonegebied hoger zijn dan andere plekken op je huid, wat weer kan leiden tot meer pukkeltjes. Maar het kan ook liggen aan je verzorgingsproducten.
Mannelijke hormonen, zoals androgenen, zijn vaak de oorzaak van puistjes. Heb je last van puistjes op volwassen leeftijd, dan kun je dus naar die hormonen wijzen. Dat verklaart ook waarom veel vrouwen rond hun menstruatie, in de overgang of tijdens een zwangerschap te maken krijgen met een onzuivere en onrustige huid.
Vrouwen die regelmatig seks hebben of masturberen, maken volgens onderzoek meer oestrogeen aan. Dit hormoon komt extra vrij tijdens orgasmes en draagt bij aan de gezondheid van je huid en haar én energielevel.
Tijdens seks produceer je zweet en het vrouwelijke hormoon oestrogeen, wat de poriën reinigt. Zo krijg je glanzend haar en een mooiere huid. Ook zorgt vrijen voor de aanmaak van het geurhormoon feromoon, een stofje dat de aantrekkingskracht op anderen vergroot.
Puistjes door scheren en ingegroeide haartjes
Wanneer je je (schaam)haar wegscheert of op een andere manier weghaalt, bestaat er altijd een risico dat haarzakjes ontstoken raken en je zo een puistje krijgt. Dit geldt overal op het lichaam waar je ongewenst haar verwijdert.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
Het haarzakje raakt gevuld met dode huidcellen en talg, vervolgens scheurt het haarzakje en stromen witte bloedcellen naar binnen. Dit zorgt voor de ontsteking. Kenmerkend voor papels is dat de ontsteking in eerste instantie niet gevuld is met pus, wat bij andere vormen van puistjes wel het geval is.
Het klinkt gek, maar het is belangrijk om het puistje eerst te analyseren (zonder deze aan te raken) en jezelf de volgende vraag te stellen: is het puistje rijp? Dit kun je zien aan de kleur, puisten met een witte kop zijn namelijk rijp.