Koop bij twijfel altijd de grotere maat inlegzool. Weet je niet zo goed welke maat inlegzool je nodig hebt, kies dan altijd een grotere maat. Inlegzolen zijn namelijk van een materiaal gemaakt dat gemakkelijk bij te knippen is. Zo heb je dus altijd de zool die het beste in je schoenen past.
Inlegzolen van verschillende materialen
De inlegzolen die standaard in wandelschoenen zitten, zijn meestal gemaakt van schuim/foam. Ga je lange wandelingen in de winterse kou maken, dan zijn er (merino)wollen inlegzolen (o.a. van de merken Woolpower en Superfeet).
Zo kun je je schoenen opvullen met inlegzolen. Ook wanneer de dikke sokken niet afdoende werken, zijn (opvul) inlegzolen een goede oplossing. Het dragen van opvul inlegzolen is de meest effectieve manier om je schoenen te verkleinen. Deze inlegzolen compenseren maatverschil tot een halve schoenmaat.
Wie mag steunzolen/orthopedische schoenen voorschrijven? Iedere geneesheer die gespecialiseerd is in revalidatie, fysische geneeskunde, orthopedie/traumatologie, chirurgie, reumatologie, neurologie, pediatrie en neuropsychiatrie mag een voorschrift uitschrijven.
Gemiddeld ligt de prijs van een paar steunzolen zo tussen de 100 en 200 euro. De kosten voor steunzolen verschillen per persoon, omdat deze volledig op maat gemaakt worden voor jouw voet. Hierdoor kunnen de vorm en de materialen ook verschillend zijn.
De kosten per paar steunzolen zijn ongeveer €229. Deze prijs is inclusief alle afspraken die nodig zijn om uw steunzolen naar wens te maken. Vanaf de eerste afspraak met uw adviseur tot en met de nazorg en controle van uw steunzolen, er komen naderhand geen onvoorziene kosten bij.
Slipt jouw voet uit de hiel? Dan kan jij de hiel opvullen en dit kan met een lederen antislip hielkussen. Zo'n kussentje in de achterkant van jouw te grote schoen voorkomt glippen.
Haarlak tegen schuiven/glijden in je schoenen
Om dit te voorkomen kun je een beetje haarlak op je voeten of in je schoenen spuiten. Zo ontstaat er een stroef laagje zodat je minder schuift en meer grip hebt. Pas wel op met haarlak ín je schoenen. Dit kan het materiaal namelijk een beetje aantasten.
Vooral bij te grote laarzen en sneakers zijn sokken een oplossing. Door een dikke sok, of zelfs twee, aan te trekken neem je wat extra ruimte weg. Hierdoor kom je steviger in je schoen te zitten. Ook voor een te grote pump of sandaal kun je er makkelijk een sok bij pakken.
Behandeling van overpronatie
De opties zijn vooral het doen van oefeningen om de voeten hun natuurlijke kracht en looppatroon terug te geven en het dragen van zooltjes. Oefeningen die je zou kunnen doen zijn onder andere de hielspoor oefeningen voor kracht die we eerder beschreven hebben.
Er wordt wel eens gezegd dat wandelschoenen gemiddeld 1000 tot 1500 kilometer meegaan, maar dit hangt ook van de onderstaande factoren af. De ondergrond waarop je loopt: op asfalt of paden met veel stenen en keien slijten schoenen sneller dan op zachte bos- en zandpaden.
Een gelzool is een zooltje dat je in je schoen legt om het loopcomfort te verhogen of om een klacht tegen te gaan. Gelzolen zijn – de naam zegt het al – inlegzolen die gevuld zijn met gel. Die gel maakt ze uitermate zacht en flexibel.
Dit hangt af van de intensiteit waarmee u de zolen gebruikt. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van uw beroep, uw leeftijd en of u sportieve activiteiten doet. Volgens het RIZIV moet een paar steunzolen 1 à 2 jaar meegaan. Om deze tijd zonder problemen te overbruggen is een controle om de 3 of 6 maanden aangeraden.
De juiste inlegzolen kopen kunnen pijn aan je voeten verhelpen. Inlegzolen zijn inlegstukjes voor in je schoenen, gemaakt van traag schuim, schuim met gesloten cellen, gel of een combinatie van deze drie. Ze zijn ontworpen om verschillende problemen op te lossen, zoals platvoeten en fasciitis plantaris.
Spuit haarlak in je schoen voor een betere grip. Als je dit een beetje eng vindt omdat je bang bent dat je je schoen beschadigd, spuit dan wat haarlak op je voet zelf. Gebruik pads die je helemaal voorin je pump plaatst, wat voorkomt dat je voet naar voren schuift en je uit je pump slipt.
Je hoge hakken zitten zo veel lekkerder en je voorkomt hielpijn. Tussen teen drie en vier (geteld vanaf de grote teen) bevindt zich een belangrijke zenuw die pijn onder de bal van de voet veroorzaakt. Wanneer je deze twee tenen aan elkaar tapet, is de pijn stukken minder.
Je tenen hebben voldoende ruimte wanneer je pump ongeveer een duimbreedte langer is dan je voet. Let bij het passen van je pump ook op of deze een fijn voetbed heeft (dat bijdraagt aan het verlichten van de druk op de bal van je voet) en of de hiel beschikt over een stevig contrefort.
1 cm extra ruimte geeft je voeten voldoende speling tijdens het lopen. Je voet kan dan namelijk tot wel 1 cm langer worden. Te veel teenruimte zal er echter voor zorgen dat je gaat schuiven in je schoenen en dat kan op den duur voor problemen zorgen. Probeer tijdens het passen een beetje met je tenen te wiebelen.
Als je staat schuift je voet iets naar voren, wat je dus niet voelt als je zit. De voorkant van de schoen hoor je met tenen niet te voelen. Check dus met je duim of je nog wat ruimte over hebt. Houd hier ongeveer 1 centimeter voor aan.
Vriezer. Alles wat je moet doen is twee hersluitbare zakjes voor driekwart vullen met water en deze in je schoenen leggen. Vervolgens leg je de schoenen met zakjes en al in de vriezer. Wanneer het water in de zakjes bevriest zet het uit, waardoor de schoen wordt opgerekt.
Prijsverschil. Het zal u niet verbazen dat op maat gemaakte steunzolen duurder zijn dan standaard steunzolen. Voor het opmeten van uw voeten is speciale apparatuur nodig en het maken van zooltjes op kosten tijd. Dit resulteert over het algemeen in zooltjes die tussen de 200 en 300 euro kosten.
Ze worden niet vergoed uit de basisverzekering, maar je kunt je er wel aanvullend voor verzekeren. Je krijgt dan een vergoeding voor het aanmeten, de aanschaf en de reparatie van de steunzolen tot een maximum bedrag per jaar.
Bij een spreidvoet of een doorgezakte voorvoet heeft u last van een scherpe, brandende pijn onder -en boven de bal van uw voet. Eeltvorming, likdoorns en blaren geven pijnklachten bij lopen en staan. Het kan voor komen dat er een zenuwbeknelling veroorzaakt wordt, genaamd Mortonse Neuralgie.