Een toerit is benoemd in het woordenboek als oprit of invoeging en is een rijstrook die naar de hoofdrijbaan leidt. Vanaf het puntstuk wordt er gesproken van invoegstrook, een strook met beperkte lengte (in Nederland meestal 180 meter) waarop bestuurders snelheid kunnen maken om in te voegen op de hoofdrijbaan.
Een uitweg (ook wel inrit, uitrit en oprit genoemd) is een ingang of uitgang van een perceel voor motorvoertuigen om de openbare weg te bereiken, gelegen op gemeentegrond.
U moet op de oprit van een snelweg dus altijd voorrang verlenen aan het verkeer dat zich al op de snelweg bevindt. Let wel, als u zich eenmaal op de snelweg bevindt en een rijstrook versmalt of valt weg door een obstakel (bijvoorbeeld een ongeval of wegenwerken), dan treedt verplicht ritsen wél in werking.
Begin of oprit van een autosnelweg. Maximaal 120 km/uur en minimaal 70 km/uur.
Meestal staat aan het begin van een oprit al het bord "Autoweg" of "Autosnelweg", dan mag je daar dus direct respectievelijk 100 of 120. Bij sommige opritten staat dit bord pas vlak voor je bij de invoegstrook komt, dan geldt voor het bord de snelheid van de weg die je hebt verlaten.
Een oprit is het gedeelte van een woonperceel bedoeld voor het parkeren of stallen van een voertuig, of voor het bereiken van de bij het huis behorende garage. Een oprit is altijd direct bereikbaar vanaf de openbare weg.
Het verschil tussen een autoweg en een autosnelweg ligt in de infrastructuur en verkeersregels; een autoweg is over het algemeen bedoeld voor gemotoriseerd verkeer buiten de bebouwde kom, terwijl een autosnelweg specifiek ontworpen is met gescheiden rijbanen en in- en uitvoegstroken voor hogere snelheden.
Soms is een oprit onderdeel van de openbare weg, bijvoorbeeld als de oprit over een stoep loopt. De oprit wordt dan niet beschouwd als 'eigen terrein' en u mag uw auto daar niet parkeren. Als u een boete hebt gekregen voor het parkeren op een oprit, kunt u in beroep gaan.
Maximumsnelheidsborden langs de snelweg. Links: 100 km/h, 06.00 tot 19.00 uur.Midden en rechts: 120 km/h en 130 km/h, 19.00 tot 06.00 uur.
Invoegen (wisselen van rijbaan) is namelijk een bijzondere manoeuvre. De wet bepaalt dat een bestuurder die van rijbaan wisselt al het andere verkeer voorrang verleent. Ontstaat er een aanrijding dan is de invoegende ritser aansprakelijk voor de schade.
Bestuurders die een bijzondere manoeuvre uitvoeren zoals wegrijden, achteruitrijden, vanaf een uitrit de weg oprijden, van een weg een inrit oprijden en keren, moeten het overige verkeer voor laten gaan.
Net als op verharde wegen gelden er ook verkeersregels voor onverharde wegen. Bestuurders op een onverharde weg moeten voorrang verlenen aan bestuurders op een verharde weg. De bestuurders die van rechts komen vanaf een onverharde weg hoef je dus geen voorrang te verlenen.
Een inrit/uitrit is vaak herkenbaar aan: een trottoir of een fietspad of een drempel die met het voertuig gepasseerd wordt,een toegangshek of een slagboom,een uitsparing in een hekwerk dat het perceel omsluit.
“Zorg dat je bij een in- uitrit ruim op tijd afremt en in de 1e versnelling schakelt. Zo kun je voldoende de snelheid eruit halen. Op deze manier heb je genoeg tijd om te kijken en (eventueel) aan je voorrangsverplichting te voldoen.”
Het is verboden om te parkeren voor een inrit of een uitrit. Dit staat letterlijk te lezen in artikel 24 RVV. De buur begaat met andere woorden een overtreding op de verkeersregels en kan daarvoor beboet worden. Hiervoor kan er dan ook contact worden opgenomen met de politie.
Hoewel het je eigen terrein is, mag je niet zomaar van je voortuin een oprit maken. Ook niet als je buren dat wel gedaan hebben. Een reden hiervoor is dat je op deze manier een nieuwe uitweg op de bestaande weg creëert. Ook neem je hiermee ruimte voor parkeerplaatsen langs de weg voor jouw deur weg.
Je mag op de openbare weg voor geen enkele inrit, uitrit of garagepoort parkeren, tenzij de nummerplaat van het geparkeerde voertuig daar duidelijk op vermeld staat. Ook al is de garage in kwestie jouw eigendom. Wanneer een voertuig je oprit of poort toch blokkeert, kan je naar de politie bellen.
"Het heeft geen zin om het voertuig voor een dag of een week binnen de gemeentegrenzen te verplaatsen. Zelfs als u uw voertuig een dag gebruikt en 's avonds weer neerzet, bent u in overtreding. De tijdsperiode van 3 dagen blijft gehandhaafd ongeacht de plek of de verplaatsing.
- Gebiedsontsluitingsweg, een weg waar maximaal 50 km/uur gereden mag worden en bij uitzondering wegen met een maximumsnelheid van 70 km/uur. Fietsers rijden op een aparte fietsvoorziening en de voorrang op kruispunten is geregeld met haaientanden en voorrangsborden.
In 1976 werden alle wegen in Nederland van een letter voorzien: de autosnelwegen kregen de letter A, alle niet-autosnelwegen de letter N.
Een snelweg is een conflictvrije weg. Dit houdt in dat kruisingen ongelijkvloers zijn en dat er een middenberm is tussen de twee richtingen. Het begin van een autosnelweg kun je herkennen aan het verkeersbord G1, het einde van de snelweg wordt aangegeven met verkeersbord G2.
Een uitrit is een uitrit als de wegsituatie eruit ziet als een uitrit (constructiecriterium) of als duidelijk is dat het niet gaat om een doorgaande weg maar om de toegang tot een bepaalde bestemming (bestemmingscriterium).
Een uitrit wordt gekenmerkt door de bestemming of de constructie ervan. Bij een zichtbaar beperkte bestemming, bijvoorbeeld de uitgang van een garagebox, een boerderij of een benzinestation, is vaak meteen duidelijk dat het een uitrit is.
toegang (zn) : deur, deuropening, inrit, mond, oprijlaan, oprit, poort, portaal, toegangsdeur, toegangspoort.