230 volt (50 Hz) (voorheen was dat ca. 220 volt). Netspanning (oude benaming = lichtnet) betreft wisselspanning met een netfrequentie van 50 Hz. Als u thuis de spanning (wat uit het stopcontact of wandcontactdoos komt) gaat meten dan is de spanning niet altijd exact 230 volt.
Netbeheerders leveren elektriciteit op de aansluiting van je de meterkast. Deze elektriciteit heeft een spanning van ongeveer 230 volt. Deze spanning wordt ook wel de netspanning genoemd. In je woning is er sprake van laagspanning.
Gemiddeld staat er een spanning van 230 volt op elke fase van uw aansluiting. Huishoudens hebben steeds vaker 3 fasen op hun aansluiting. Dit is meestal een 3x25 Ampère aansluiting.
Het verhogen van de netspanning van 220 Volt naar 230 Volt maakt dat een stopcontact 160 Watt meer aan energie kan leveren zonder oververhit te raken. Dit kan handig zijn, wanneer u bijvoorbeeld meerdere apparaten aansluit op hetzelfde stopcontact via een stekkerdoos.
Echter in de praktijk wordt ook wel eens gesproken over 230 Volt. Wordt er uitgegaan van 230 Volt? Dan mag er maximaal 3680 Watt op één groep aangesloten worden. 16 Ampère x 230 Volt = 3680 Watt.
Het voltage, afgekort als volt, geeft aan hoeveel spanning er op een aansluiting staat. In Nederland staat er 230 volt op de stopcontacten. De hoeveelheid stroom die uit het stopcontact komt, hangt af van het apparaat dat is aangesloten.
Het elektrisch vermogen van een apparaat is het aantal watt (W) dat nodig is om het te laten functioneren. Om het nodige vermogen te weten te komen, moet je de stroom, of de hoeveelheid verbruikte elektriciteit (ampère), vermenigvuldigen met de elektrische spanning, of de “sterkte” van de stroom (volt).
Werkt uw apparatuur op zowel 120 (110) als 230 (220) volt, dan kunt u deze zonder omvormer gebruiken. Wel zult u een andere stekker nodig hebben. Hiervoor zijn reisadapters in de handel.
Spanning – Volt of Voltage (V):
Het aantal volt is de hoeveelheid energie die wordt meegegeven aan een elektronische stroomkring. Met een stroomkring bedoelen we bijvoorbeeld een elektronisch apparaat. Bij een 12V apparaat wordt altijd 12 volt “meegegeven” uit de accu.
Wat is krachtstroom en wanneer is thuis krachtstroom nodig? Krachtstroom is er voor apparaten die veel stroom verbruiken, maar ook meer spanning vragen dan normaal nodig is. Namelijk 400 volt.
De hoogte van de spanning. Deze is in het Nederlandse net ongeveer 230 Volt met een frequentie van 50 Hertz. De grenzen waarbinnen spanning mag variëren. Hoe snel en in welke mate de variatie plaats mag vinden.
De lengte van de draad de dikte van de draad en de soortelijke weerstand van de draad bepaalden samen met de stroomsterkte en de spanning het uiteindelijke vermogen dat bij eenzelfde lengte van de koperdraad aan het einde van die draad nog over was Op de korte afstand bleek dat 220 V er beter vanaf kwam dan 110 V.
Als de spanning te hoog wordt, kunnen bepaalde elektrische toestellen iets sneller slijten. Vaak gebeurt dat pas als er langere tijd hoge spanning op de toestellen staat. Omvormers die stroom terugleveren, meten de netspanning.
Ampère in huis
Een stopcontact in huis kan maximaal 16 ampère leveren bij 230 volt. Dit is afhankelijk van het stopcontact en de kwaliteit van een stekkerdoos. Een apparaat van 4200 watt bij 230 volt kan een stopcontact dus niet aan (4200W: 230V = 18,26).
Als u een 3-fasen groepenkast in uw meterkast heeft, staat er 3x220/230V of 380/400V op uw elektriciteitsmeter. Er komen in totaal ook vier draden - de drie fasedraden en de nuldraad - uit de onderkant van uw groepenkast. De standaard huisaansluiting is de 3x25A-aansluiting.
Een 1- of 2-pits kookplaat heeft een aansluitwaarde onder de 3,6 kW en kunt u dus gewoon op een normaal stopcontact gebruiken. Bij een 3- of 4-pits kookplaat heeft u over het algemeen te maken met een 2-fasen aansluiting. Vanaf een 5-pits en hoger geldt over het algemeen een 3-fasen aansluiting.
Een 20W halogeen lamp op 12V geeft evenveel licht als een 50W lamp op 230V. Een 45W halogeen lamp op 12V geeft 3 keer meer licht dan een 50W lamp op 230V. De lampen gaan langer mee omdat deze minder spanning moeten verwerken. De lampen geven helderder licht (witter) en deze blijven wit als ze gaan gedimd worden.
Het vermogen van je batterij is de uitkomst van de vermenigvuldiging van spanning en stroomsterkte. Dit wordt uitgedrukt in watt per uur (Wh). Zo levert een accu van 36 Volt en 15 Ah 540 Wh (36 x 15).
Je kunt ampère berekenen door het aantal Watt te delen door het aantal Volt, wat neerkomt op de volgende formule: Ampère = Watt / Volt. Als je bijvoorbeeld thuis een lamp van 60 Watt in het stopcontact steekt is de stroomsterkte 0,26 ampère.
Het voltage in Amerika is 110 volt, wat anders is dan de 230 volt die in Nederland gebruikt wordt.
Maar hoe zit dat nu precies met de voltage? In Mexico is de voltage 110 volt.
Met een auto omvormer kun je de 12V 'sigarettenaansteker' veranderen in een 230V stroomaansluiting. Zo kun je met een gewone stekker je laptop opladen of kan je zelfs een kleine koelkast aansluiten! Met een omvormer voor in de auto kun je dus een auto aansteker veranderen in een stopcontact.
Door één groep mag maximaal 16 Ampère aan stroom lopen. Nu kan u het vermogen uitrekenen door middel van de spanning en de stroom, waarbij u de stroom, 16 Ampère, vermenigvuldigt met de spanning, dat ofwel 220 Volt ofwel 230 Volt is. Hierbij is de uitkomst 16 Ampère x 220 Volt = 3520 Watt.
Om het snel en simpel uit te leggen kunnen we zeggen dat de hoeveelheid Volt de kracht is die de machine kan produceren.. De hoeveelheid Ampère geeft aan hoe lang de accu mee kan gaan.. Dus hoe hoger het voltage des te meer kracht de accu machine heeft. Hoe hoger het Ampère-uur, des te langer een accu mee kan gaan.
Volt en Ampère-uur
De naam zegt eigenlijk al wat we meten met Ampère-uur: Hoeveel uur een bepaalde hoeveelheid Ampère geleverd kan worden. Een 12Volt accu met 100 Ah, kan dus 100 uur één ampère leveren.