Amerikanen krijgen gemiddeld 14 à 15 dagen verlof per jaar, maar heel wat mensen kiezen er bewust voor om niet alle dagen op te nemen. Volgens een studie van Adecco Staffing USA, had 75 procent van de werkende Amerikanen eind november nog een aantal vakantiedagen over.
Gemiddeld hebben Amerikanen in de private sector maar zestien dagen per jaar vrij - en dat is inclusief zes feestdagen op vaste momenten verspreid over het jaar. Ze kunnen dus niet meer dan tien dagen vrij nemen voor een zomervakantie.
Amerikanen werken belachelijk lang
In een rapport van Gallup uit 2014 wordt geschat dat de gemiddelde fulltime-medewerker in de VS 47 uur per week werkt, één van de langste werkweken ter wereld en beduidend langer dan in West-Europa.
Amerikanen werken bijna 1800 uur per jaar, Nederlanders iets meer dan 1400. In Nederland besloeg de gemiddelde werkweek in 2019 31 uur. Dat komt vooral omdat zoveel Nederlandse vrouwen in deeltijd werken. Slechts weinig Nederlanders – man of vrouw – werken meer dan 41 uur per week.
Waar Nederlanders er in de relatief korte zomervakantie vaak drie weken op uit trekken om te gaan kamperen in Frankrijk, gaan Amerikaanse gezinnen meestal maar een weekje weg. Meer vakantiedagen hebben ze niet en wanneer ze deze wel hebben, is het vaak not done om langer weg te blijven.
In de multiculturele Verenigde Staten verschilt het per etnische groep hoe kerstmis gevierd wordt. Veel christenen bezoeken de kerk op Kerstavond of op kerstdag. Tweede kerstdag kent men niet: men viert alleen 25 december.
De middelbare school moet per jaar ten minste 189 dagen onderwijs geven. De medezeggenschapsraad op school moet vooraf instemmen met de planning van de dagen waarop er geen onderwijs is.
De Verenigde Staten
De salarisrange van mensen die werken in de VS, ligt daarentegen tussen de 2.264 en 8.383 euro per maand. Het is lastig om de kosten voor levensonderhoud te vergelijken met die van Nederland, want dat kan al per staat en zelfs binnen een staat heel erg verschillen.
Het minimumloon in de Verenigde Staten is al sinds 2007 niet meer verhoogd en staat op 7,25 dollar per uur. Het merendeel van de Amerikanen is voorstander van een verhoging, blijkt uit peilingen.
Gemiddeld betaalden de 25 rijkste Amerikanen tussen 2014 en 2018 15,8 procent inkomstenbelasting. Dat is minder dan het percentage dat een Amerikaan met een modaal salaris betaalt. Volgens ProPublica ligt de belastingdruk van iemand met een inkomen van 45.000 dollar per jaar rond de 20 procent.
Een voltijdse werkweek duurt 40 uur. Een deeltijdse werkweek kan tot 30 uur per week duren. De traditionele werkuren in de VS zijn van maandag tot vrijdag van 9u tot 18u, met één uur lunchpauze, en gewoonlijk twee pauzes van een kwartier. Ongeveer een derde van de Amerikanen werken langer dan 40 uren per week.
In de VS is het gemiddelde netto-inkomen 3.258 dollar (3.011 euro) per maand. In Zuid-Amerika ligt het nergens hoger dan 1.500 dollar per maand. In veel Afrikaanse landen is het netto-maandinkomen lager dan 400 dollar. Ook in Azië bevinden veel landen zich onder de 700 of zelfs de 400 dollar-grens.
Kun je zomaar werken in Amerika? Als je het juiste visum hebt, kun je werken in Amerika. Met een toeristenvisum mag je niet solliciteren.
Het schooljaar bestaat uit twee semesters. Het eerste semester begint in augustus/september, het tweede semester in januari/februari. Het Amerikaanse middelbare schoolsysteem duurt 12 jaar en als uitwisselingsstudent word je in de 10th, 11th of 12th 'grade' geplaatst.
Vakantiedagen. Nochtans krijgen de Japanners wel een aantal jaarlijkse betaalde vakantiedagen, naast de nationale feestdagen waarop niet gewerkt wordt. Het minimum bedraagt 10 en het gemiddelde ligt op 18,5.
Na lijstaanvoerder Rusland volgen Italië en Zweden met in totaal 36 vrije dagen per jaar, acht meer dan het wereldwijde gemiddelde van 28. Werknemers in Canada en Mexico daarentegen beschikken over de minste vrije dagen, respectievelijk 15 en 13 dagen per jaar. Wereldwijd zijn er tal van nationale feestdagen.
,,Dat hogere salaris heeft deels te maken met een hoger uurloon”, aldus CBS-onderzoeker Marjolijn Jaarsma. ,,Maar een belangrijke reden is ook omdat er meer uren worden gemaakt. Dat zit in de Amerikaanse bedrijfscultuur, om veel en hard te werken.
Het gemiddeld inkomen van tandartsen in Amerika is $155.600,- (€ 129.950,-) en het werkloosheidspercentage is 0,2%. U.S. News schat dat er in de komende 10 jaar 3.700 nieuwe tandheelkundige banen bij komen.
In New York verdienen mensen bijvoorbeeld gemiddeld € 3.959, omdat je voor een kamer in een gedeeld appartement al minstens 1.500 kwijt bent en de vaste kosten, zoals bijvoorbeeld een ziekteverzekering, ook veel duurder zijn.
MISSISSIPPI
De armste staat van Amerika, de meeste obesitas-patiënten en de slechtste educatie.
Onroerend goed en overheid grootste Amerikaanse sectoren
De grootste bijdrage daaraan werd geleverd door Californië, New York, Texas en Florida. Tweede was de federale en lokale overheid die ruim 12 procent aan het bbp bijdroeg. Derde was de industrie; daarin werd ruim 11 procent van het Amerikaanse bbp verdiend.
1 – Luxemburg (63,062)
Maar hoe groot die grote vakantie van ons ook is, met zes weken hebben we de kortste zomervakantie van heel Europa. In landen als Kroatië, Bulgarije en Italië hebben leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs maar liefst 12+ weken zomervakantie!
De langste zomervakanties hebben ze in Italië, Portugal, Roemenië en Turkije. In een enkel land hebben ze het bijzonder goed geregeld qua duur van de zomervakantie. Zo heeft Bulgarije in het primair onderwijs maar liefst 11 – 15 (!) weken zomervakantie.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.