Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen zijn lekker stevig en daardoor ideaal om te drogen. Maar ook korenbloemen, papaver, fluitekruid en grassoorten lenen zich er perfect voor.
In principe zijn alle bloemen geschikt om te drogen, al zullen niet alle bloemen even lang mee gaan. Rozen, lavendel en hortensia's zijn erg geliefd als droogbloemen.
Leg de bloemen of blaadjes voorzichtig tussen het papier of de plantenpers. Zorg vervolgens voor een constante druk door een zwaar voorwerp op de boeken te leggen. Zo zal het vocht uit de bloemen trekken. Dit duurt tussen 2 à 8 weken afhankelijk van de grootte van de bloemen en hoeveel vocht ze bevatten.
Zet droogbloemen niet in een vaas met water
Hoewel een vaas met helder water natuurlijk erg mooi kan zijn, is het belangrijk dat jij je droogbloemen ook echt wel droog houdt. Droogbloemen zijn namelijk bloemen die reeds dood en gedroogd zijn. Ze hebben met andere woorden geen water meer nodig.
Droogbloemen kunnen dus niet verwelken. Hierdoor kun je veel langer met een bos doen en kost het je dus ook veel minder geld. Een bos droogbloemen kost ongeveer net zoveel als een normale bos bloemen, maar je zult geld besparen omdat je minder vaak een nieuw boeket hoeft aan te schaffen.
Bewaren van droogbloemen
Spuit wat haarlak op de gedroogde bloemen, zo blijven ze langer in hun vorm en zijn ze minder breekbaar. Bind de gedroogde bloemen bij elkaar of zet ze in 1 of meerdere vaasjes. Zet de bloemen vervolgens op een plek waar de luchtvochtigheid niet al te hoog is.
2: Gebottelde droogbloemen
Droogbloemen in een vaas zijn leuk. Wat je ook kunt doen is vazen of glazen flessen vullen met droogbloemen. Laat ze qua lengte wat verspringen voor een speels effect, maar voorkom dat ze boven de fles of vaas uitsteken.
Het beste is na 2 tot 3 dagen de bloemen al te laten drogen. Je voorkomt dat ze hierbij al op hun hoogtepunt geweest zijn, wat zonde is. Een roos kun je het beste ondersteboven ophangen, zodat de kop niet gaat hangen. Dat doet deze bloem als het geen water meer krijgt.
Bloemen drogen tussen papier
Leg de bloemen erop en doe het boek voorzichtig dicht. Leg daarna iets zwaar op het boek (bv. een ander dik boek). Door de druk zal het vocht onttrokken worden en zullen jouw bloemen na een aantal weken gedroogd zijn.
Bind een paar stengels samen met een elastiekje, doe er een touwtje rond en hang het bosje ondersteboven op een droge, warme plek in huis. Hang ze bij voorkeur op een donkere plaats, anders kunnen de bloemen verbleken. Na ongeveer twee weken zijn de bloemen helemaal droog.
Hang de rozen ondersteboven op een donkere koele plek; Hang de rozen niet in de felle zon en geef ze voldoende ruimte om te drogen; Laat ze hangen totdat de rozen gedroogd zijn en knisperend aanvoelen (ongeveer twee a drie weken).
Snij de lavendelbloemen met voldoende lange steeltjes af en vorm er bosjes mee. Bind ze samen met een touwtje of elastiek. Bij het drogen zullen de steeltjes verdunnen en daardoor kan het touw loskomen, controleer dus regelmatig of gebruik elastiekjes. Hang de bosjes op een droge plek met voldoende luchtcirculatie.
Je kan er wel enkele laten hangen voor de sier maar deze blijven vaak niet mooi. Hierna bundel je de stengels (van één enkele soort) samen en doe je er een elastiekje rond. Je knipt een stuk touw af en hangt ze ondersteboven in een donkere ruimte. Wanneer je ze ophangt, zorg dan dat ze niet te dicht bij elkaar hangen.
Geef droogbloemen een mooi plekje in je interieur
Denk dus goed na over waar je ze neer wil leggen of in gaat doen. Leg ze bijvoorbeeld niet ergens waar ze snel vanaf kunnen vallen. Leg ze ook niet in de volle zon, want door de zon kunnen de bloemen verkleuren.
Tulpen, narcissen en amaryllissen drogen bijvoorbeeld moeilijk. Welke dan wel geschikt zijn? Bloemen met houtachtige stelen, zoals rozen en zonnebloemen, zijn stevig en dus ideaal om te drogen. Maar ook korenbloemen, papaver, fluitekruid en grassoorten lenen zich er perfect voor.
Drogen in de lucht
Je hangt de bloemen ondersteboven op een warme, donkere, droge plek. Haal voor je begint de onderste blaadjes weg en bind de bloemen losjes in een bosje. En dan maar wachten… soms wel twee maanden.
Je kan eerst enkele blaadjes in de vorm leggen voor je er epoxyhars op giet, maar je kan ook eerst hars gieten waaraan je de blaadjes of bloemetjes toevoegt. De bloemen komen nog wat omhoog of verplaatsen zich een beetje, afhankelijk van het gewicht. Epoxyhars koop je in speciaalzaken of in grotere hobbywinkels.
Droogbloemen houden van schaduw en blijven het langst mooi binnenshuis. Houd ze uit direct zonlicht, hierdoor de kleuren vervagen en de bloemen broos kunnen worden. Bewaar droogbloemen niet in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor kunnen ze slap en bruin worden.
In vergelijking met een verse bos bloemen is dit lang, maar je kunt de houdbaarheid van droogbloemen nog meer uitrekken. Door het licht verkleuren de bloemen. Hierdoor worden ze doffer van kleur of verliezen ze de kleur helemaal, wat vervolgens resulteert tot uitval van de bloemen.
Een boeket bloemen moet zeker 10 dagen mee kunnen gaan. Wanneer bloemen goed verzorgd worden dan kan een boeket wel twee weken meegaan. Het hangt er dus vanaf hoe goed bloemen verzorgd worden, maar ook hoe vers de bloemen zijn. Bloemen kunt u op meerdere manieren kopen.