Vingerhoets ondervroeg 5000 mensen uit 37 landen naar hun emotionele reacties. Hij ontdekte dat een vrouw elk jaar tussen de 30 en 64 keer huilt, terwijl mannen dat tussen de 6 en 17 keer doen.
"Westerse vrouwen huilen inderdaad vaker en langer dan mannen", zegt Vingerhoets. Mannen huilen volgens hem 0 tot 1 keer per twee maanden. Vrouwen 2 tot 5 keer per maand.
2. Vrouwen huilen gemiddeld 20 tot 50 keer per jaar en mannen maar 5 tot 20 keer. Een van de verklaringen hiervoor is dat het vrouwelijk hormoon prolactine drempelverlagend werkt om te huilen, terwijl het mannelijk hormoon testosteron juist drempelverhogend werkt.
nieuws Vrouwen huilen gemiddeld twee tot vier keer per maand (of 30 tot 64 keren per jaar), mannen eens in de twee maanden (of 6 tot 17 keer per jaar). Vrouwen huilen ook langer dan mannen: een vrouwelijke huilbui duurt gemiddeld zes minuten, die van een man gemiddeld twee à drie minuten.
Eigenlijk zijn tranen niets anders dan zweet of speeksel. Dit kun je steeds opnieuw aanmaken. Als je uitgehuild bent kan het zijn dat je emotie verandert of afneemt, maar de tranen kunnen niet fysiek op zijn.
Je kunt bloed huilen
Ja, dat klinkt een beetje eng. Maar als je hemolacrie hebt, dan kunnen je tranen geheel of gedeeltelijk uit bloed bestaan. Vaak is het een teken dat zich in het oog een tumor bevindt. Het kan ook een infectie zijn.
Snel emotioneel door stress of burn-out: Laat die tranen maar stromen. Als mensen veel stress hebben of een burn-out krijgen komt het vaak voor dat ze ook snel emotioneel zijn. Bij Liberi zien we vaak dat er sprake is van heftige emoties als gevolg van stress of burn-out.
Meisjes tussen de 9 en 13 jaar huilen vaker dan jongens. Dit komt deels doordat zij vaker verdrietig zijn en vaker lichamelijke klachten zoals moeheid en hoofdpijn ervaren. Daarnaast zien meisjes meer situaties als reden om te huilen, wat samenhangt met hun ervaring dat huilen tot meer emotionele ontlading leidt.
Er zijn ook mensen die niet kunnen huilen. Ze hebben het nooit echt gekund of zijn er opeens mee gestopt na bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis. Als jij zo iemand bent en je hebt er verder geen last van. Niet druk om maken.
Het is wetenschappelijk bewezen dat huilen je een beter gevoel geeft. Er komen opgekropte emoties en energie los. Huilen kan ook helpen om hoge emotionele pieken en dalen beter te reguleren. Tranen helpen je daarnaast om uit het moment te komen als je te intens voelt.
Tranen worden gemaakt in de traanklier boven het oog. Ze bestaan uit traanvocht en houden het oog vochtig. Daarna lopen ze via de traanwegen weg naar de neus. Als u veel last heeft van tranende ogen kan dit komen doordat ergens in de traanwegen een verstopping zit.
Een onderzoek van Marleen C. Becht en Ad J.J.M Vingerhoets uit 2002 toonde aan dat vrouwen gemiddeld 2,7 keer per maand huilen. Mannen slechts één keer. De frequentie in huilen verschilt wel per land, blijkt uit een onderzoek uit 2011 van Vingerhoets en kornuiten.
Henrik Sjögren beschrijft in 1933 als eerste het syndroom van Sjögren. Hij merkte op dat patiënten aangeven dat hun ogen droog blijven bij het huilen, terwijl ze zeker weten dat zij vroeger wel konden huilen met tranen. In de jaren die volgden is er weinig geschreven over problemen met huilen bij mensen met droge ogen.
Als u zich echter vaak verdrietig en somber voelt, en de klachten langer dan twee weken voortduren, kunt u te maken hebben met een depressie. Het is belangrijk de depressieve klachten tijdig te herkennen. Zodra u weet wat er aan de hand is, kunt u er zelf iets tegen ondernemen of u kunt hulp zoeken.
Vrouwen huilen gemiddeld 16 maanden van hun leven (berekend tot een leeftijd van 78 jaar), dat is omgerekend zo'n 12.000 uur. Een huilbui van een vrouw duurt gemiddeld 6 minuten. Een huilbui van een man 'slechts' 2 tot 4 minuten.
Hij ontdekte dat een vrouw elk jaar tussen de 30 en 64 keer huilt, terwijl mannen dat tussen de 6 en 17 keer doen.
Houd je ogen wijd open.
Door je ogen open te houden droog je ze uit, waardoor je lichaam tranen gaat produceren. Doe alsof je een staarwedstrijd met iemand houdt en houd je ogen zo lang mogelijk open. Als er nog geen tranen komen en je voelt de drang om te knipperen, gebruik dan je vingers om je ogen open houden.
Hoofdpijn, borstpijn, duizeligheid en obstipatie bleken allemaal meer voor te komen onder de rouwenden. Datzelfde gold voor angst en depressie, die volgens de onderzoekers ook aardig voorspelden of iemand last had van lichamelijke klachten.
Een huilerige gezichtsuitdrukking is de eerste stap, zorg vervolgens dat je schokkerig ademt zoals iemand die huilt dat zou doen, maak wat jammerende geluiden en doe kort gezegd alles wat een huilend persoon zou doen los van de daadwerkelijke tranen.
Hij ontdekte door een breed uitgezet empirisch onderzoek dat een vrouw gemiddeld jaarlijks tussen de 30 en 64 keer huilt, terwijl mannen dat tussen de 6 en 17 keer doen. Daarnaast duurt een huilbui van een vrouw gemiddeld zes minuten, terwijl de tranen bij mannen na maximaal drie minuten wel stoppen met stromen.
Het varieert dan ook welke spieren erbij betrokken worden. Bij ieder mens is dat weer anders. Het lijdt echter geen twijfel dat verdriet een aanslag pleegt op je lichaam. Spieren, ademhaling, hart en de productie van tranen en snot vergen op zo'n moment extra energie.
Huilen zorgt namelijk dat je even helemaal kan ontladen en het zorgt ook nog eens voor ontspanning. Bij huilen komen er 'endorfinen' vrij. Dat zijn hormonen die ervoor zorgen dat de pijn in je hoofd iets verzacht. Huilen is dus een soort psychische pijnstiller.
Houd jezelf net zo lang bezig tot je discreet naar de wc kunt gaan om het er allemaal even lekker uit te grienen. Let op je lichaamSommige mensen zweren dat hard in het velletje tussen duim en wijsvinger knijpen dé manier is om een huilbui te voorkomen.
Een burn-out is het best te omschrijven als geestelijk en lichamelijk volledig uitgeput zijn. Zo moe, dat je niet meer herstelt van een normale rustperiode zoals een weekend of vakantie. Zo moe zelfs, dat je niet eens meer een boodschap kunt doen of alleen nog maar kunt huilen.
“Mensen die emotioneel uitgeput zijn, durven al eens extreme uitspraken te doen. Ze flappen dingen eruit zonder daar op het moment zelf over na te denken. Maar achteraf gaan de hersenen in overdrive en piekeren ze zich suf over wat ze gezegd hebben.