Hazelkleurige ogen is een bijzondere oogkleur: soms lijkt het bruin, soms lichtbruin en soms schijnen hazel ogen een beetje goudkleurig op. Hazelogen zijn een variatie op bruine ogen en moeten niet verward worden met groen. Amberkleurige ogen hebben een gouden of gele kleur. Dit komt door het pigment lipochroom.
De meest voorkomende oogkleur is bruin: ongeveer 80% van de wereldbevolking heeft bruine ogen. Ongeveer 8% tot 10% van de mensen heeft blauwe ogen, 5% amberkleurige of hazelnootkleurige ogen en 2% heeft groene ogen. Groen is dan ook de meest zeldzame oogkleur.
De kleur hazelnoot is nummer twee op onze lijst. Slechts 5% van de wereldbevolking heeft hazelnootkleurige ogen, vergeleken met 13,25% van de mensen op onze lijst. Als man met hazelnootkleurige ogen heb je drie keer zoveel kans om op de lijst te komen en als vrouw 2,3 keer zoveel.
Maar welke oogkleur vinden we nu eigenlijk het aantrekkelijkst? Er is onderzoek gedaan. Volgens Vision Direct vallen we massaal voor blauwe ogen. Om dit te kunnen concluderen, hebben ze naar de lijsten van 100 knapste mannen en vrouwen gekeken.
Hazelkleurige ogen is een bijzondere oogkleur: soms lijkt het bruin, soms lichtbruin en soms schijnen hazel ogen een beetje goudkleurig op. Hazelogen zijn een variatie op bruine ogen en moeten niet verward worden met groen. Amberkleurige ogen hebben een gouden of gele kleur. Dit komt door het pigment lipochroom.
Lichtbruine (hazel) ogen
Bij lichtbruine ogen laat een paarse of aubergine tint de ogen direct sprankelen. Ben je op zoek naar iets wat minder intens, gebruik dan een bronzen tint op de ogen en voeg een vleugje paars toe in de binnenste ooghoeken. Op deze manier voeg je diepte en glans toe.
Op basis van het aantal stemmen is Cathy Krielaart uit Rotterdam tot de uiteindelijke winnares gekozen. “Wij waren aangenaam verrast om te zien dat zoveel mensen enthousiast een foto van hun ogen instuurden. Wat zaten er prachtige exemplaren tussen!
Groene ogen
Een groene oogkleur is de meest zeldzame oogkleur. Groene ogen worden vaak gezien als de ultieme jackpot. Mensen met deze oogkleur zouden namelijk beschikken over de leiderscapaciteiten van mensen met bruine ogen en over de innerlijke kracht van mensen met blauwe ogen.
Bruine ogen hebben het meeste pigment, blauwe ogen het minste en groene ogen zitten ertussenin. Bruin is wereldwijd de meest voorkomende oogkleur, gevolgd door blauw, grijs en de zeldzaamste oogkleur is groen.
Omdat de pupil groter of kleiner wordt, verandert de dichtheid van de pigmenten in de iris. Hierdoor kan de oogkleur dus iets afwijken. Sterke emoties hebben ook invloed op de grootte van de pupil en de kleur van de iris. Bijvoorbeeld als mensen verliefd of boos zijn.
In principe verandert de oogkleur van volwassenen niet vanzelf. Wel worden de meeste baby's geboren met blauwe ogen. Ook baby's die later bruine ogen krijgen. Onder invloed van zaken als zonlicht en de eigen genen, kunnen er tijdens iemands leven wel kleine veranderingen in oogkleur plaatsvinden.
Met de kleur 'Pantone 448 C' wek je vooral afkeer op, zo blijkt uit een recent onderzoek. De kleur heet ook wel opaque couché. De kleur is een mengeling van donkerbruin, olijfgroen en grijs en ziet er volgens deelnemers van het onderzoek 'vuil' uit. Maar er wordt iets nuttigs gedaan met de resultaten van het onderzoek.
Als je ouder wordt kan de kleur van het oog veranderen. Zo gaat dat bijvoorbeeld ook bij baby's: vaak hebben baby's met een lichte huidskleur een lichte kleur ogen bij de geboorte. Maar de oogkleur van een baby verandert vaak in het eerste levensjaar.
In Nederland heeft ongeveer 80% van de mensen blauwe ogen. Wereldwijd is dit slechts 2%. Blauwe ogen komen relatief vaak voor in West-Europa, Noord-Europa en landen met een bevolking waarvan de voorouders uit Europa komen, zoals Amerika en Canada.
Behalve in films draagt Angelina Jolie ook regelmatig kleurlenzen op de rode loper. Haar natuurlijke oogkleur is lichtblauw, maar tijdens speciale gelegenheden draagt ze vaak gekleurde contactlenzen. Vooral groene lenzen staan erg mooi bij haar donkere haarkleur.
Hoe aparter de oogkleur, hoe aantrekkelijker die oogkleur werd gevonden. Grijze ogen zijn bijvoorbeeld zowel de meest uitzonderlijke als de meest aantrekkelijk bevonden oogkleur, gevolgd door goudbruine en groene ogen. Bruine ogen daarentegen komen het vaakst voor en worden het minst aantrekkelijk gevonden.
Voldoende zink zorgt voor een goede conditie van het oog, helpt het oog scherp te blijven zien en is van belang voor het functioneren van het oog. Zink kan je vinden in rood vlees, schaaldieren, eieren, soja, gevogelte, vis etc. Vitamine B2 speelt een grote rol in de zuurstofvoorziening van het oog.
Blauwe ogen komen voornamelijk voor in Noord-Europa en landen waarvan de bevolking voor een deel van Noord-Europese afkomst is. Bijvoorbeeld Canada, de Verenigde Staten, Australië en Zuid-Afrika, en in sommige Zuid-Amerikaanse landen. In de rest van de wereld zijn blauwe ogen zeldzaam.
Eet gezond en drink voldoende
Naast water hebben ook komkommer en kokosolie een hydraterend effect. Ook wortelen zijn echte superfoods voor de ogen. Ze zitten boordevol vitamine A en betacaroteen, dus knabbelen maar! Omega 3-vetzuren verbeteren de traanproductie en zijn onmisbaar voor mooie ogen.
Zo'n 90% van wereldbevolking heeft bruine ogen. De andere 10% heeft blauwe, grijze of groene ogen.
Met lichte kleuren lijken je ogen groter. Probeer daarom eens een lichte oogschaduw aan te brengen op het hele ooglid. Doe ook een beetje lichte oogschaduw of highlighter in je binnenste ooghoeken.
Oogschaduw keuze voor grotere ogen: Witte (lichte kleur) oogschaduw. Gebruik een witte of een lichte kleur, een mooie huidskleur tint oogschaduw! Breng deze lichte kleur aan over het hele ooglid. Vergeet niet goed aan te zetten aan de binnenkant van je oog en een stukje naar beneden toe de binnenkant ook aanzetten.
Complementaire kleuren maken je ogen sprekender. Blauwe ogen kunnen zowel een koele als warme ondertoon hebben. Al naargelang deze ondertoon gebruik je best warme bruintinten zoals brons en rode oogschaduw en koele kleuren zoals taupe en donkergrijs. Kleuren die tot dezelfde kleurfamilie behoren, lichten de ogen op.