Het haar bestaat voornamelijk uit een bepaald eiwit, keratine, uit vetstoffen die van de talgklieren afkomstig zijn en het haar beschermen, en uit melanine, een pigment dat het haar zijn natuurlijke kleur meegeeft. De haarschacht bestaat uit drie zones: de cuticula, de cortex en het merg.
De haar bestaat uit een proteïne, genaamd Keratine. De haar zelf bestaat uit 3 lagen: de buitenste opperhuid, de middelste cortex en centraal merg. In de haar zijn ook pigmenten aanwezig donker (zwart of bruin) of licht (rood of blond). Wanneer er geen pigmenten aanwezig zijn is het haar wit.
Het haar bestaat uit een wortel en een schacht, de haarwortel zit in de lederhuid. Om de haarwortel zit altijd een haarzakje, ook wel de haarfollikel genoemd. Aan het haarzakje zitten de talgklieren weer vast. Het haarzakje eindigt in de haarbol en in deze haarbol zitten de levende cellen.
De aanmaak van keratine vindt plaats in het haarzakje. Middels de vitamine en mineralen maximaliseer je de kans dat er een gezonde en sterke haar uit het haarzakje kan groeien die uitgroeit tot een mooie lange haar.
Wist je dat niet je hele lichaam levend is? Je haren, je nagels en het buitenste deel van je huid bestaan uit dood materiaal.
Het haar dikker maken is vrijwel onmogelijk. Het is echter wel mogelijk om uw haardos optisch voller te laten lijken. Dit kan met behulp van de juiste verzorgingsmiddelen, maar ook door een cosmetische behandeling als micro haar pigmentatie lijkt uw haar voller dan voorheen.
Voed je haar van binnenuit met gezond eten.
En vergeet ook niet veel water te drinken! Je voelt je overall beter, maar kúnt zo ook voller haar krijgen. De belangrijkste voedingsstoffen en vitaminen voor dikker haar zijn: de vitamines A, C, D en E, zink, B-vitamines, ijzer, biotine, proteïne en essentiële vetzuren.
Hoe snel je haar groeit, verschilt per persoon. Maar gemiddeld groeit elk afzonderlijk haartje zo'n 0.35 millimeter per dag. Dit staat gelijk aan ongeveer 1 centimeter per maand: best een goede prestatie!
Elk haarzakje kan ongeveer twintig haren voortbrengen voor het afsterft. Omdat elke haar drie tot vijf jaar in het haarzakje blijft, zou je dus pas na 60 tot 100 jaar kaal kunnen worden. Waarom krijgen sommige mensen toch te maken met haaruitval?
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder splijt.
De gemiddelde mens heeft 100.000 tot 150.000 haren op zijn/haar hoofd. Blonde mensen hebben de meeste haren, roodharigen de minste.
Het is al langer bekend dat mensenhaar erg sterk is. '500 tot 1000 mensenharen kunnen het gewicht van een mens dragen', vertelt Yang.
De haarschacht bestaat zelf uit drie lagen; de schubbenlaag aan de buitenkant, de schors en de merg als kern. De haarwortel zit vast in de huid in een haarzakje. Het haarzakje is eigenlijk een deel van de opperhuid en bestaat uit drie lagen; een buitenste schede, een binnenste schede en een bindweefsellaag.
Wanneer je haar niet beschadigd is, liggen de haarschubben aaneengesloten tegen elkaar aan. Je haar glanst en voelt zacht aan. Wanneer je haar beschadigd is, gaan de schubben openstaan en ziet je haar er dof uit. Het haar heeft dan ook niet meer de soepelheid die het hoort te hebben en het voelt stug en droog aan.
Iedereen verliest elke dag 100 tot 120 haren. Dit is normaal. Je merkt dat vaak niet, omdat er ook weer haren bijgroeien.
De zogenaamde androgene (mannelijke kaalheid) haaruitval treft vooral mannen met een erfelijke aanleg en met een verhoogde androgene hormoonspiegel. De erfelijkheid kan zijn van vaders- of moederskant en zit in de genen bepaald. Slechts het samengaan van deze twee factoren leidt tot haaruitval.
De haarfollikel (ook wel het haarzakje genoemd) zit onder de hoofdhuid en deze moet goed functioneren om gezond haar te behouden. Een haarfollikel is 4 tot 6 millimeter lang. Elke follikel produceert één tot vier haarschachten, elke ongeveer 0,1 millimeter groot.
Haarzakjes krijg je niet zomaar kapot
En zelfs bij mensen die chemotherapie ondergaan, blijven de haarzakjes intact en groeien alle uitgevallen haren gewoon weer terug.
Je hoort vaak dat mensen zeggen dat je haar sneller groeit als je het vaker laat knippen. Dit is echter een fabel! Het knippen van de puntjes heeft geen invloed op de groeisnelheid.Het haar groeit immers vanuit de wortels; het enige levende gedeelte van je haar.
Een uitgebalanceerd dieet rijk aan vitamines en mineralen is een makkelijke manier om een snelle haargroei te stimuleren. Eieren, avocado's, bessen, noten en zoete aardappelen zijn bijvoorbeeld allemaal geweldige voedingsmiddelen voor je haar. Zet ze daarom op je boodschappenlijstje voor snellere haargroei!
Er zijn verschillende haaroliën die u kunt gebruiken om de haargroei te stimuleren. Gebruik een haarolie die past bij uw haartype. Veel gebruikte haaroliën zijn onder meer olijfolie, pure druivenpitolie, jojoba olie, rozemarijnolie, wonderolie, kokosnootolie, lavendel olie en sesamolie.
Omega-3 en vitamine B zijn bijvoorbeeld goed voor de conditie van je haar en stimuleren de haargroei! Om je haar sterker te maken heeft je haar Biotine nodig. Dit komt veel voor in groene bladgroenten en eiwitrijke voeding. Dit kunnen bijvoorbeeld noten, zaden, vis en eieren zijn.
Dunner wordend haar en haaruitval zijn vaak een normaal onderdeel van het ouder worden, net zoals het krijgen van grijs haar. Haar kan brozer worden of trager groeien en haarzakjes kunnen krimpen (wat de dichtheid van het haar beïnvloedt).
Dun haar dikker maken, kan dat wel? Allereerst moeten we helaas vertellen dat je dun haar niet écht dikker kunt maken. Het is namelijk genetisch bepaald of je haar dun, gemiddeld of dik is.