Ondanks de veel hogere prijzen hoeft een koper van een miljoenenwoning minder vaak te overbieden. In 57% van de gevallen betaalt hij meer dan de vraagprijs, voor alle woningen is dat percentage in het 4e kwartaal van 2021 80%. Dat is ook terug te zien in het vraag-verkoopprijsverschil.
Het aantal miljoenenwoningen in Nederland is in 2022 voor het negende jaar op rij gestegen. Er zijn nu bijna 200.000 huizen ter waarde van minstens 1 miljoen euro.
Flinke toename aantal overbiedingen
In heel 2021 werd er bij 75% van de koopwoningen boven de vraagprijs geboden. Op het ogenblik is dit percentage boven de 30%.
Steeds normaler. Gemiddeld wordt op 81 procent van alle verkochte woningen overboden. Een jaar eerder ging het nog om 59 procent van de huizen. De hoogte van het overbieden varieert.
Zo zou je in de Randstad over het algemeen meer moeten overbieden, dan wanneer je een huis in een klein dorpje op het oog hebt. Er is geen percentage dat geldt voor alle gemeentes, maar over het algemeen zou je in 2023 maximaal 8% boven de vraagprijs moeten bieden.
Hypotheekrentes flink omhoog
Begin 2023 zijn de tarieven sterk gestegen. Zo is bijvoorbeeld het 10-jaars hypotheektarief opgelopen van minder dan 2% begin 2022 naar 4% begin 2023. Economen verwachten dat de stijging van hypotheekrentes, met zowel een korte als lange rentevaste periode, verder kunnen stijgen.
Bieden op een huis hoeveel onder de vraagprijs? Bod doen op huis ontbindende voorwaarden opnemen in het contract. Bedenk goed dat het openingsbod altijd ongeveer 5 à 20% onder het definitieve bod ligt.
Bied lager dan de vraagprijs – maar niet te laag
Je wil namelijk dat je bod serieus wordt genomen en je wil de verkoper niet beledigen. Probeer ongeveer 5 à 10% lager te bieden dan de waarde van de woning, maar hou natuurlijk rekening met de concurrentie.
Voor sommige huizen is 2% overbieden al voldoende, bij andere huizen kan de prijs tot wel 20% boven de vraagprijs stijgen. Voordat je meegezogen wordt in een biedingen oorlog moet je het volgende weten: Sinds 2018 mag je niet meer lenen dan de waarde van een woning.
van ABN AMRO. De bank houdt er wel rekening mee dat het einde van de prijscorrectie in zicht komt en heeft haar prijsraming voor 2023 iets naar boven bijgesteld: van -6 naar -5 procent.
“Er zijn drie grote argumenten om een lager bod uit te brengen, tot gemiddeld 15 procent lager dan de vraagprijs. Die argumenten moet je kennen”, vertelt vastgoedexpert Bea Vandendael. “Een heel belangrijke is het EPC-label dat de energieprestatie van de woning weergeeft.
Boven of onder de vraagprijs bieden
Als je een bod doet onder de vraagprijs, is dat een start van de onderhandelingen. De verkoper kan dan weer een tegenbod doen. Hopelijk leiden de onderhandelingen tot een prijs waar jullie het allebei mee eens zijn.
De vraagprijs wordt bepaald door een aantal factoren, zoals natuurlijk de inhoud, oppervlakte en algemene grootte van de woning. Maar ook het afwerkingsniveau, de woonplaats, ligging, vergelijkbare woningen in de buurt, voorzieningen, bereikbaarheid en reden van verkoop dragen bij.
Als jij een woning wilt kopen van 1 miljoen euro, dan moet je minimaal € 200.000,- per jaar verdienen. Dat is dan gemiddeld iets meer dan € 16.600,- bruto per maand. Bij de berekening is ervan uitgegaan dat je geen schulden hebt en geen alimentatie hoeft te betalen.
Van de bijna 8 miljoen woningen die Nederland rijk is, bestond op 1 januari 2021 het grootste aandeel uit rijtjeshuizen: 42 procent. Dat is een deel van een blok van tenminste drie huizen.
Met een gelijkaardig groeiritme zitten we in 2020 al aan een gemiddelde woningprijs van ongeveer 345.000 euro. Nog eens tien jaar later, in 2030, zou de gemiddelde woning dan 690.000 euro kosten. Een belangrijke nuancering: de inflatie maakt dat een euro in 2020 of in 2030 niet hetzelfde is als een euro van vandaag.
Het is verstandig om niet te veel onder de vraagprijs te bieden. Je wilt wel dat de verkoper je bod serieus neemt, zodat hij een tegenbod uitbrengt. Een aankoopmakelaar kan je helpen met de beslissing hoeveel je onder de vraagprijs moet bieden.
In principe is overbieden altijd minder verstandig dan onderbieden of de vraagprijs te bieden, echter maak je dan wel minder kans om het huis te bemachtigen, zeker in deze tijd. Graag begeleiden wij je bij het koopproces en adviseren we je of en hoeveel je kunt overbieden zonder dat de financiering mislukt.
Bepaal je maximum prijs
Bedenk van te voeren hoeveel je maximaal wil betalen voor de woning. Laat je tijdens de onderhandeling niet gek maken, en houd je aan je budget. Zo zit je achteraf niet met te hoge maandlasten. Je kunt dan beter even doorzoeken naar een andere woning, die beter binnen je budget past.
Laten we meteen duidelijkheid scheppen: je bent niet verplicht om je pand te verkopen als een kandidaat-koper je de vraagprijs biedt. In de rechtspraak wordt het afficheren van de vraagprijs beschouwd als een uitnodiging tot onderhandelen, maar verplicht het je niet om je woning effectief aan die prijs te verkopen.
Met een torenhoge vraagprijs wordt je huis mogelijk niet verkocht of de kopers krijgen de financiering voor de aankoop niet rond. Huizen die in de verkoop komen, worden vaak snel verkocht. Dat komt natuurlijk mede door een juiste inschatting van de vraagprijs door de makelaar.
Uw bod is goed als u bied tot de woningwaarde, en dat is nooit de vraagprijs. Hoe kan ik dan een bod uitbrengen dat ik eigenaar wordt en het huis niet naar een ander gaat? Als de waarde van de woning bekend is dan gaat u kijken in hoeverre u zelf met spaargeld of overwaarde kan spelen.
In tegenstelling tot voorgaande jaren is overbieden in 2023 lang niet altijd noodzakelijk. Er is geen vast percentage dat voor alle situaties geldt, maar over het algemeen is het verstandig om nog maximaal 8% boven de vraagprijs te bieden.
In 2021 lag het gemiddelde op ruim 13 bezichtigingen per te koop staand huis. Dat is aanzienlijk meer dan het jaar daarvoor, want in 2020 was het gemiddelde nog iets minder dan 10 bezichtigen. Dit was te verklaren door de gekte op de huizenmarkt.
De druk is wat van de woningmarkt. Nog maar 30 procent van de huizen wordt verkocht boven de vraagprijs. Een jaar geleden gold dit nog voor 80 procent van de woningen.