Baby's hebben een aangeboren behoefte aan lichamelijke intimiteit. Die hunkering naar aanraking heet bij baby's tot ongeveer zeven weken huidhonger. Vandaar dat heel wat baby's vlak na de geboorte op je blote huid worden gelegd. Ze genieten heel erg van knuffelen.
Een andere veel voorkomende oorzaak is “huidhonger”. Kindjes hebben nu eenmaal veel behoefte om vastgehouden en geknuffeld te worden. Als jullie baby door deze redenen onrustig is, is vaak de beste oplossing om het maar gewoon lekker vast te houden en te knuffelen.
Aanbevolen wordt om voor een langere tijd huid-op-huid contact te hebben, minimaal een uur, maar bij voorkeur langer, bijvoorbeeld van voeding tot voeding. U kunt dan echt een lange periode van rust, comfort en veiligheid bieden en bovenal genieten.
De voordelen van huid-op-huidcontact
De afgelopen jaren is heel wat onderzoek gedaan naar het belang van huid-op-huidcontact na de geboorte. Als het op een veilige manier gebeurt en minstens een uur duurt, heeft het dan ook alleen maar voordelen. Voor het kindje, maar ook voor de mama.
Aanraking als emotionele behoefte
Een knuffel, een zoen op de wang, of een bemoedigend schouderklopje. Aanrakingen die we eerder als vanzelfsprekend vonden blijken tijdens de coronacrisis hevig gemist te worden. Vooral alleenstaanden kampen met huidhonger. Aanraking is een effectieve manier om te communiceren.
Positieve effecten. Huid-op-huidcontact meteen na de geboorte, minstens een uur lang (en daarna zo vaak mogelijk, dag en nacht, gedurende de eerste paar weken), heeft de volgende positieve effecten op de baby. Grote kans op zelf de borst nemen. Grote kans op goed happen.
Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Je jonge baby is dus nog helemaal afhankelijk van jou en je kan hem dus niet verwennen. Laat het goedbedoelde advies van je kraambezoek dus maar voorbij vliegen.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Wat is huidhonger? Baby's hebben een aangeboren behoefte aan lichamelijke intimiteit. Die hunkering naar aanraking heet bij baby's tot ongeveer zeven weken huidhonger. Vandaar dat heel wat baby's vlak na de geboorte op je blote huid worden gelegd.
Ondertussen is er veel onderzoek verricht naar dit thema en wijzen de resultaten allemaal in dezelfde richting: baby's hebben huidhonger. Een baby heeft de behoefte om heel dicht bij mama te zijn. Hij herkent de hartslag, de stem, de geur en heeft het lekker warm.
Dit noemen ze ook wel kangoeroe care. Hoe vaak en hoe lang je je baby kunt buidelen hangt af van hoe stabiel zijn medische situatie is. Meestal wordt minimaal een uur geadviseerd, omdat een baby stress ervaart als hij uit de couveuse wordt gehaald en later terug wordt gelegd.
De afgelopen jaren waren jaren van huidhonger: het verlangen naar fysiek contact. Niet gek, want aanrakingen zijn van levensbelang. Een simpele knuffel of streling van de huid geeft een ontspannen, vertrouwd en veilig gevoel. Ook heeft lichamelijk contact positieve effecten op je gezondheid.
Je kunt je baby een paar minuutjes laten huilen, in de hoop dat de baby zichzelf in slaap 'jengelt', maar als de baby na een paar minuten nog niet slaapt, ga dan naar je baby toe om hem te troosten.
Het antwoord. Op de vraag of je je baby kan verwennen is het antwoord 'nee'. Volgens de wetenschap kan dat niet. Het is zelfs zo dat baby's de eerste maanden van hun leven in een soort survival-modus zitten: huilen is de enige manier om aandacht te vragen van hun moeder en dat gebruiken ze dan ook vaak.
Je baby geeft je een kusje
Voorzichtig buigt je baby'tje dan het hoofdje richting jouw gezicht en raakt die met zijn/haar voorhoofd of wangetje aan.
Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten. Werkt dat niet en gaat je baby harder huilen? Pak je kind dan op om het te troosten en leg het weer neer als het helemaal gekalmeerd is.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Buidelen mag zolang je wilt, maar bij voorkeur minimaal 1 uur in verband met de slaapcyclus van je baby. Hoe langer en vaker je buidelt, des te groter het positieve effect.
Als een baby onder de vijf maanden heel vaak of lang achterelkaar huilt zonder een duidelijke oorzaak, noemen we dit overmatig huilen. Overmatig huilen komt voor bij zo'n 4 tot 20% van de baby's. Elke ouder ervaart het huilen van een kind anders.
Belangrijk zorg voor een warme kinderwagen slaapzak of goede deken zodat je baby heerlijk warm naar buiten kan. Wat trek je je baby aan? laag 1 : een katoen of wol of wol/zijden rompertje bijvoorkeur lange mouw. laag 2 : bovenkleding zoals een truitje of vestje, broekje , maillot (majo).
Kenmerken van body stress bij baby's zijn: Regelmatig / voortdurend huilen zonder aanwijsbare reden. Krom trekken van het ruggetje bij het optillen of het verschonen van de luier. Met het hoofdje altijd dezelfde kant op liggen (voorkeurshouding).
Witte ruis is vergelijkbaar met dit suizende geluid binnen de baarmoeder en voelt voor je kindje dus juist ontzettend vertrouwd aan.
Adem rustig in en uit
Onderschat nooit de kracht van rustig ademen. De buikademhaling is een uitstekende manier om jezelf te helpen om rustig te blijven. En wat fijn is: je kan het altijd en overal toepassen (ook tijdens die woedebui in de supermarkt!).