Bij een carpaccio, gemaakt van dungesneden, rauw rundvlees, draait het om het tegenovergestelde: die is zacht en licht van smaak, en wordt daarom liever vergezeld door een lichte witte wijn of een rosé. Italianen zul je zelden een glas wijn zien drinken zonder iets te eten erbij.
Carpaccio is een verfijnd gerecht, met frisse aspecten als het met citroen of kappers geserveerd wordt. Ga voor de mooiste combinatie dus óf voor wat rijker wit, óf wat lichter rood. Een smaakvolle mousserende wijn of wat vollere rosé kan ook goed.
Kies dan voor een lichte versie, bijvoorbeeld een sangiovese of een nero d'avola. Het hoeft geen super fancy wijn te zijn, denk aan de eenvoud van het gerecht. Fruitig met een goede zuurgraad zijn de sleutelwoorden hier. Vermijd rode wijnen met lange houtrijping, want die zijn doorgaans te zwaar voor een carpaccio.
Bij dit frisse Italiaanse gerecht passen plezierige en pretentieloze witte en rode wijnen. Wit: pinot grigio en pinot blanc uit Alto Adige, grüner veltliner "Steinfeder", sauvignon blanc uit Zuid-Afrika of Chili.
Bij voorgerechten als een garnalencocktail of bijvoorbeeld mosselen kun je voor een 'zuurdere' droge witte wijn gaan. Een voorbeeld hiervan is de Sauvignon Blanc. Er zijn ook voorgerechten waarbij je rode wijn drinkt.
Bij een rundercarpaccio kunt u het best een lichte rode wijn schenken. Kies bijvoorbeeld voor een Franse Malbec, Merlot of een Itailiaanse Nero d'avola druif. Deze wijnen bevatten iets aards, wat goed samen gaat met de truffelmayonaise.
Volle rode wijn past goed bij rijk vlees; geroosterd, gerookt en gegrild (barbecue) vlees. Maar ook bij rund, lam, varken, wild, worsteen gedroogde ham.
Welke witte wijn past bij carpaccio? Bij dit frisse Italiaanse gerecht passen plezierige en pretentieloze witte en rode wijnen. Wit: pinot grigio en pinot blanc uit Alto Adige, grüner veltliner 'Steinfeder', sauvignon blanc uit Zuid-Afrika of Chili.
Gaat u voor een rare of medium gebakken of gegrilde Ossenhaas, met slechts een vleugje peper en zout, dan is een volle, krachtige rode wijn met tannines als de Tempranillo, Rioja, Shiraz, Syrah, Sangiovese, Chianti Classico, Salentein, Pinot Noir, Merlot of Cabernet Sauvignon de ideale begeleider!
Zo kun je bij bouillons of lichte soepen het beste kiezen voor een frisse witte wijn, zoals bijvoorbeeld de Plage Du Sud Blanc. Zware vettige witte wijnen matchen beter bij wat zwaardere soepen, zoals tomatensoep, uiensoep, champignonsoep of erwtensoep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Manoir Grignon Chardonnay.
Er zitten 73 kilocalorieën in 1 portie (60 gram) carpaccio.
Traditioneel wordt carpaccio gesneden van de ossenhaas, het fijnste stuk vlees van een rund. Maar je kunt ook carpaccio snijden van rosbief of kogelbiefstuk. Dat is iets minder mals, maar als je Iers rundvlees gebruikt is het nog steeds heel erg lekker.
Door het urenlange trekken van de groenten en de botten, waarbij vooral de gelatine uit die botten zorgt voor een lekker vetje en een vol en filmend mondgevoel. Dat wijnen slecht combineren met deze vloeibare kost, komt omdat soep niet dol is op kou, stroefheid en zuren.
Lichtvoetige witte wijnen en rosés met een fris zoetje en/of geurige aroma's van rijp fruit pakken de tegenstelling tussen zoet en hartig van het gerecht goed op. Denk aan een Riesling feinherb, lichte Viognier, Jurançon sec en Silvaner voor wit en Rosé d'Anjou of een Spaanse Rosado als het rosé moet zijn.
Een mooie wijn zou zijn een fruitige riesling als de Mertz Riesling. Maar ook een Valpolicella Ripasso is een goede match kunnen zijn, beide hebben een dikkere structuur.
Het delicate vlees van kikkerbillen vraagt om een delicate rode of rosé wijn. Suggesties: Beaujolais, jonge sangiovese, montepulciano of dolcetto uit Italië, rosé uit Marsannay (Bourgogne).
Bij de intense smaak van gebakken of geroosterd rood vlees als entrecote doet een krachtige rode wijn met een stevige structuur het altijd goed. Met mooie, evenwichtige wijnen van grote druiven als cabernet sauvignon, syrah, sangiovese en tempranillo zit je zeker safe.
Ga daarom voor een lichte en rode Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Cru du Beaujolais of Merlot. Liever wit? Ga dan voor een volle witte wijn zoals Chardonnay, Pinot Grigio, Riesling of Chianti Classico.
Witte wijn kan ook, vooral bij rauwe ham. Dan past een witte Rioja bijvoorbeeld ook erg goed, net als een Godello of natuurlijk een glas Sherry. Wanneer er ook chorizo op de borrelplank ligt, dan is een volle rode wijn de beste keuze.
Wat is de beste witte wijn? Witte wijn is vaak iets 'lichter' en hierdoor is deze meer aangenaam in de mond. Maar sommige beginnende wijndrinkers geven toch de voorkeur aan een rode wijn omdat deze wat 'sterker' qua smaak is.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.
Harmonie bereik je met een volle, soepele witte wijn, eventueel met wat houtrijping. Denk aan Mâcon, Chardonnay vanuit de hele wereld, Chenin uit Zuid-Afrika, droge Muscat, blends from anywhere. Comfort food! Wordt het je allemaal te rijk en rijp, kies dan een ronde wijn met frissere zuren die het geheel lichter maakt.
Paddenstoelen en Chardonnay
Ga je voor een romig gerecht met paddenstoelen, zoals bijvoorbeeld een champignonsoep of champignon roomsaus, kies dan voor een houtgerijpte Chardonnay. Door de houtrijping krijgt de wijn een volle, ronde smaak. Hierdoor vullen zowel de wijn als het gerecht elkaar mooi aan.