Hoe voorkom je trips? Trips komt voornamelijk voor in ruimtes met een lage luchtvochtigheid. Zorg dus dat de luchtvochtigheid lekker hoog is in je kamer.Zet schaaltjes water op je verwarming en besproei je planten elke week met de fijne nevel uit een plantenspuit.
Tripsen houden niet van een hoge luchtvochtigheid, om van trips af te komen wordt er aangeraden de luchtvochtigheid te verhogen of de plant regelmatig te besproeien met water. Om goed te kunnen waarnemen hoeveel trips er aanwezig is gebruik je gele vangplaten waarop de trips zal vastplakken.
Een volwassen vrouwtje leeft zo'n 75 dagen. In onderstaande overzicht is te zien dat de tripsen zich zowel in de bodem als op de planten begeven. Tripsen komen in kassen en binnenruimtes het hele jaar voor.
Tripsen gevaarlijk voor mensen
Een trips kan virussen bij zich dragen en deze ook overdragen op mensen. Wij raden dan ook altijd aan om handschoenen te dragen als je tripsen gaat bestrijden.
Vaak wordt bij een infectie van trips dan ook gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Een middeltje wat je nog tegen trips kunt proberen is een oplossing van zachte gele zeep (20g per liter water) en 10ml spiritus of methanol. Hiermee besproei je dan de plant een aantal keer per week totdat de plaag weg is.
Trips vrouwtjes planten zich snel voort en leggen hun eitjes in het bladweefsel, die al na acht dagen uitkomen. Pas als de tripsen volgroeid zijn leven ze individueel verder op jouw plant. Een trips kan 'vliegen' vanaf het moment dat hij ontpopt is en verspreidt zich dan makkelijk van blad naar blad.
Trips herkennen
Tripsen zijn hele kleine insectjes met vleugels, daarom zijn ze zo hardnekkig. Ze kunnen niet per se goed vliegen, maar gebruiken hun vleugeltjes wel om op andere planten of bladeren over te springen.
Bij spint zie je in het begin gele puntjes op de bladeren die later overgaan in gele of bruine plekken. Deze plekken zijn bij trips ook mogelijk maar hebben vaker een grijze of zilverachtige kleur. De grootste verschillen in het schadebeeld zijn: Bij trips zie je zwarte puntjes, de uitwerpselen.
Tripsen of donderbeestjes zijn zeer kleine gele, bruine of zwarte insecten van ongeveer 2 mm groot. Ze voeden zich met het sap van planten. Alle tripsen behoren tot familie van de thripidae, maar sommige soorten hebben het eerder gemunt op moestuinplanten en andere op fruitplanten.
Hoe warmer, hoe sneller. Een volwassen trips leeft ongeveer 75 dagen en een vrouwtje legt dan zo'n 2 tot 5 eieren per dag.
Wat te doen als onweersbeestjes in huis terecht komen? Bij warm en vochtig weer doet u er goed aan de graantripsen zoveel mogelijk uit huis te houden. Bijvoorbeeld door deuren en ramen gesloten te houden of zo mogelijk horren te plaatsen. Dringen ze toch tot in huis door, dan kan de stofzuiger uitkomst bieden.
Bovendien zijn er veel verschillende tripsen soorten en veel teelten die door trips kunnen worden getroffen; denk maar aan de groenteteelt, sierteelt, kamerplanten en kleinfruit. Algemeen kan je stellen dat tripsen langwerpige, smalle insectjes zijn die tussen 1 en 2 mm groot zijn.
Tripsen hebben raspend-zuigende monddelen en hun “beet” veroorzaakt doorgaans alleen wat huidirritatie en een lichte jeuk. Bij sommige mensen kan inderdaad een rode zwelling ontstaan met jeuk die meerdere dagen aanhoudt.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
Rouwvliegjes, ook wel rouwmug, dondervlieg, mosvlieg, humusvlieg, varenrouwmug of varenrouwvlieg genoemd, zijn kleine zwarte vliegjes in huis die leven van allerlei plantaardig materiaal en paddenstoelen. In huis zijn rouwvliegjes vaak afkomstig van de aarde van kamerplanten.
Wil je in je woonkamer liever niet aan de slag met roofmijten, dan kun je ook spint bestrijden met een zelfgemaakt huismiddel. Maak een mengsel van een liter water, 20 gram groene zeep of afwasmiddel en 20 gram azijn en sproei dit dagelijks op je plant.
Je kunt ook een mengsel maken van zeep, azijn en water om spint te bestrijden. Meng 20 gram azijn en 20 gram groene zeep (of dreft) met een liter water. Vervolgens besproei je de aangetaste bladeren 1 keer per dag.
Spint is verre familie van de spin. Onder een loep lijken ze ook op kleine spinnetjes, maar met het blote oog zie je vaak kleine zwarte, gele of witte stipjes op je kamerplant zitten. Ze maken kleine webjes tussen de nerven van je planten en ontrekken de plant van voedingsstoffen.
Mieren ruimen etensresten en dode insecten op, spinnen eten vliegen...
Als de vliegjes in huis relatief klein zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met fruitvliegjes of fruitvliegjes. De fruitvliegjes vind je vooral rondom de fruitschaal of rondom fruitresten. Dat is waar deze vliegjes dol op zijn. Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes, maar muggen.
Strooi een laagje koffiedik, thee, tabak of zand op de potgrond van de planten. Dit kan de volwassen rouwmuggen weghouden. De larven zitten echter nog in de grond en gaan zich ontwikkelen tot een volwassene rouwmug. Het zijn dus niet de volwassene vliegjes die het probleem vormen, zij leven maar enkele dagen.
Alle kamerplanten zijn gevoelig voor trips en ze kunnen op al je planten voorkomen, van tropische planten tot vetplanten en cactussen. Over het algemeen hebben ze een voorkeur voor tropische planten met wat zachtere bladeren.
De groene gaasvlieg of goudoogje (Chrysoperla carnea) is een 1 tot 17 millimeter lang, vliegend insect uit de familie gaasvliegen (Chrysopidae). Deze familie behoort ondanks de naam niet tot de vliegen (orde tweevleugeligen) maar tot de orde netvleugeligen (Neuroptera).
Ervaar je kleine vliegjes voor je gezicht buiten of in de tuin? Vaak gaat het om rouwvliegjes. Deze leven van plantaardig materiaal en paddenstoelen. Je komt ze dus ook in de herfst tegen.