Tandenknarsen is het krachtig over elkaar schuiven van tanden en kiezen. Kaakklemmen is het krachtig op elkaar klemmen van tanden en kiezen. De tandheelkundige term voor beide vormen is bruxisme. Knarsetanden gebeurt met name 's nachts, terwijl het kaakklemmen zowel 's nachts als overdag kan gebeuren.
De gevolgen van bruxisme
Tandenknarsen kan veel nadelige gevolgen hebben. Je tanden en kiezen kunnen erg beschadigen. Bijvoorbeeld door afslijting of door het afbreken van stukken glazuur of vulling. Het barsten van de tand of kies zelf behoort ook tot de gevolgen, maar dit komt minder vaak voor.
Hoe weet ik of ik tandenknars? Vaak is het zo dat de partner opmerkt dat u 's nachts veel geluid maakt door het knarsen van uw tanden. Maar het kan ook zo zijn dat u 's ochtends wakker wordt met gevoelige tanden, pijnlijke kauwspieren en/of hoofdpijn.
De fysiotherapeut kan helpen bij de gevolgen van knarsen of klemmen. Hierbij moet je vooral denken aan pijn in de kauwspieren en bewegingsbeperking. Ontspanningsoefeningen, massage en het bewustmaken van het knarsen/klemmen, met als uiteindelijk doel een gedragsverandering.
De vraag is waarom je in je slaap tanden knarst. Vaak heeft dit met oververmoeidheid of stress te maken. Daarnaast kan het een gewoonte zijn, bijvoorbeeld wanneer tandenknarsen na een periode van langdurige stress ontstaat. Je lichaam is dan zo gewend geraakt aan het tandenknarsen dat je hiermee door blijft gaan.
Een 'knarsetanden bitje' van de tandarts wordt gevormd door middel van een opbeetplaat. Het bitje wordt ook wel een splint genoemd. Hoewel een mouthguard van de tandarts meestal een goede fit heeft, kan het ongeveer 3 weken duren voordat het klaar is en variëren de kosten tussen de €250 en €350.
Hoe moet ik mijn knarsbitje reinigen en hoe vaak? Reinig uw knarsbitje dagelijks met een harde borstel, zeep en lauw water. Gebruik geen warm of heet water omdat het bitje dan kan omvormen.
Erfelijkheid is een mogelijke oorzaak van tandenknarsen. Er zijn echter nog vele andere factoren die een rol spelen bij het ontwikkelen van bruxisme, waaronder: Stress. Slaapproblemen.
Bij hevig tandenknarsen gaat een knarsbitje gemiddeld 3 tot 4 maanden mee.
' Tandenknarsen slaap, ook wel bruxisme genoemd, is het hevig over elkaar heen schuiven van tanden en kiezen wat een schurend of knarsend geluid geeft. Over het algemeen gebeurd dit tijdens het slapen.
Als u 's morgens wakker wordt met pijnlijke kaakspieren of hoofdpijn, lijdt u mogelijk aan tandenknarsen (bruxisme). Bruxisme kan ertoe leiden dat tanden en kiezen pijn gaan doen of los gaan zitten en soms raken delen van de tanden letterlijk versleten.
Tandenknarsen komt vooral voor bij kinderen en in de slaap. De oorzaak ligt in de stand van het gebit, maar tandenknarsen wordt soms ook als slaapstoornis gezien. Bijkomende symptomen zijn hoofdpijn, oorpijn en kaakpijn.
Wanneer kinderen veel last hebben van spanning en stress zorgt dit vaak voor verergering van het tandenknarsen. Door te zorgen voor meer ontspanning over de dag en met name ook voor het slapen gaan, kan het tandenknarsen al aanzienlijk verminderen.
Zo geeft tandenknarsen niet alleen diverse pijnen, maar is het ook een risico voor je gebit (slijtage). Het kan zelfs een invloed hebben op je gehele mondgezondheid en je glazuur aantasten. Hierdoor wordt je gebit vatbaarder voor gaatjes en ontstekingen.
Als u 's morgens wakker wordt met pijnlijke kaakspieren of hoofdpijn, lijdt u mogelijk aan tandenknarsen (bruxisme). Bruxisme kan ertoe leiden dat tanden en kiezen pijn gaan doen of los gaan zitten en soms raken delen van de tanden letterlijk versleten.
Tussen de 5 en 8 maanden: het doorkomen van twee snijtanden aan de onderzijde. Rond de 8 maanden: het doorkomen van twee snijtanden aan de bovenzijde. Tussen de 8 en 12 maanden: het doorkomen van twee hoeksnijtanden aan de bovenzijde. Tussen de 10 en 12 maanden: het doorkomen van twee hoeksnijtanden aan de onderzijde.
Het goed onderhouden van je gebitsbeschermer is erg belangrijk. Een bitje is namelijk een broedplaats voor bacteriën. Het is daarom verstandig om je bitje voor en na het dragen af te spoelen met koud water. Ook is het aan te raden om het bitje tweemaal per maand grondig te reinigen.
Het effect van Botox is na twee tot zes dagen merkbaar, maar na 14 dagen optimaal. Het tandenknarsen is voorbij en de kaak komt tot rust. Botox blijft drie tot zes maanden zitten. Na deze periode is de behandeling weer veilig te herhalen.
De pijnklachten door kaakklemmen
Als je klemt met je kaken, kan dit diverse pijnklachten geven, variërend van pijn in je kaken of in je gebit (soms denk je dat je minstens een gat in je tanden hebt), pijn in je oren, hals, nek, of uitstraling naar je hoofd wat zich uit in hoofdpijn.
Een opbeetplaat (ook wel splint genoemd) kan helpen om kaakklachten te verminderen, door het ontlasten van de kaakgewrichten, het laten ontspannen van de kauwspieren en/of het beschermen van tanden en kiezen tegen de gevolgen van knarsen.
Tandenknarsen is het krachtig over elkaar schuiven van tanden en kiezen. Kaakklemmen is het krachtig op elkaar klemmen van tanden en kiezen. De tandheelkundige term voor beide vormen is bruxisme. Knarsetanden gebeurt met name 's nachts, terwijl het kaakklemmen zowel 's nachts als overdag kan gebeuren.
Hoe lang moet je nachtbeugel dragen? Ons advies is om het eerst jaar de nachtbeugel elke nacht te dragen, vanaf het 2e jaar wordt de draagtijd stap voor stap gereduceerd. Op lange termijn adviseren wij uiteindelijk de nachtbeugels regelmatig nog 1 nacht per maand te dragen om het resultaat stabiel te houden.
Doel van een splint
Dit plaatje past over de tanden en kiezen en kan in en uitgedaan worden. Uw tandarts of kaakchirurg kan een splint om verschillende redenen voorschrijven. Een splint kan uw kaakgewrichten ontlasten, uw kauwspieren ontspannen en het beschermt uw tanden en kiezen tegen de gevolgen van knarsen.