Legnood bij kippen is vrij goed te herkennen aan enkele duidelijke symptomen. De hen zal het nest niet of nauwelijks verlaten en lange tijd persen. Ook wordt een karakteristieke 'pinguïnhouding' aangenomen: de kip waggelt als een pinguïn door de aanwezigheid van het ei.
Verschijnselen. Een vogel met legnood zit vaak op de bodem van de kooi en vertoont persbewegingen om te proberen het ei, dat dwarsligt, te leggen. Het 'dwarsliggende' ei drukt vanwege zijn grootte vaak op andere organen zoals de longen en luchtzakken en het maagdarmkanaal.
Middelen tegen legnood
Om legnood te voorkomen, is het belangrijk dat kippen goed gebalanceerde voeding krijgen. De legkorrel dient onder andere voldoende calcium te bevatten. Legkorrel van Kasper Faunafood bestaat voor 3,5% uit calcium, waardoor de kippen altijd voldoende hiervan binnenkrijgen.
De directe oorzaken van legnood kunnen bijvoorbeeld een calcium-tekort zijn, maar ook bijvoorbeeld afwijkingen van de spieren van het legapparaat (meestal t.g.v. overmatige ei-productie), infecties van de eileider of schaalklier, te grote of misvormde eieren, onderkoeling, ruimte-innemende processen, andere ziektes of ...
Legnood is wanneer het niet binnen 12-20 uur ontdekt word vrijwel dodelijk, zeker bij kleinere vogels die een hogere ei productie hebben (Japanse kwartels zijn berucht gezien zij elke 18 uur een ei leggen, prachtvinken vaak dagelijks 1 ei).
Wanneer ze over genoeg ruimte beschikken zijn kippen dol op rennen, springen, een (stof)bad nemen en zelfs zonnebaden.
Kippen met legnood dienen zo snel mogelijk apart gezet te worden, zodat ze een speciale behandeling kunnen krijgen. Hanteer de hen wel voorzichtig, zodat het ei niet inwendig kan breken. De kip moet in een verblijf geplaatst worden met een warme omgevingstemperatuur, bij voorkeur tussen de 28 en 32 graden.
Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen. Kippenhouders zien het soms duidelijk als een kip het niet gemakkelijk heeft.
Kalktekorten. Kippen die kalk tekort hebben kunnen deze tekorten aanvullen door de eierschalen te gaan eten. Dit resulteert in kapotte eieren, maar ook in de ontdekking van de heerlijke inhoud van de eieren.
Soms legt een kip afwijkende eieren. Iedere hen legt wel eens een eitje dat minder goed is gelukt. Maar als het regelmatig gebeurt, ga dan op zoek naar de achterliggende reden. Misschien krijgt je hen te weinig voedingsstoffen binnen, heeft ze stress of is ze ziek.
Je merkt dat je hen voor het eerst een ei vormt doordat ze een rustig en donker plekje opzoekt om zich terug te trekken. Vaak is dit de nestkast. Haar kam en lel zijn groter en feller van kleur. Daarnaast gaat het uitpersen van een ei gepaard met een hoop gekakel.
Reacties. Tenzij er een duif langs is gekomen is dit een miniatuur kippenei. Het eitje bevat gewoon eiwit en een dooiertje, maar vaak ook iets 'onbestemds'. In de kip is een klein stukje ei of ontstekingsmateriaal losgeraakt van de eileider.
Waarom legt mijn kip geen eieren? Kippen hebben soms een legstop, bijvoorbeeld als ze in de rui zijn of in de winter. Er zijn ook rassen die amper eieren leggen, zoals de Seramo. Is er geen logische verklaring voor het uitblijven van eieren, dan heeft je hen misschien legnood.
Ja, een kip kan soms plots veranderen in een haan: "Ze krijgen een soort inwendige teelbal"
Windeieren voorkomen
Wordt het windei veroorzaakt door EDS, dan is het zaak om het besmette dier te isoleren en de volledige ren grondig te reinigen. Een vitamine D3-gebrek kan doorgaans voorkomen worden door de kippen veel buiten te laten. De kip maakt vitamine D3 aan wanneer het in contact komt met direct zonlicht.
Uit een meta-analyse is gebleken dat het eten van minder dan een half ei per dag er al voor zorgt dat je een verhoogd risico op hart- en vaatziektes en diabetes loopt (bron). Dit komt met name doordat eieren het cholesterolniveau verhogen, waardoor je bloedvaten dicht kunnen slibben.
Het rode vlekje in sommige eieren noem je een 'blood spot'. Deze bloedsporen in het eiwit of op de dooier zijn waarschijnlijk de meest bekende 'afwijking' in een ei. Het is een klein bloedpropje van de leghen, uit de eierstok of de eileider.
Kippen hebben voor de productie van goede eieren voldoende kalk en eiwitten nodig. Kippen die niet genoeg kalk binnen krijgen zullen windeieren of eieren met een dunne schaal leggen. Op den duur zullen de kippen ook stoppen met leggen. Kalk halen de kippen van nature uit kalkrijke plantensoorten, zoals gras en klaver.
Ja hoor, de eitjes die je kippen in de tuin leggen zijn net zo eetbaar als de eitjes die je in de winkel koopt. Heerlijk toch, eten uit je eigen tuin kunnen halen! Wel goed opletten dat het ei er niet al te lang ligt, dan kan het slecht geworden zijn. Je kan dat testen door het ei in een badje water te leggen.
Jonge kippen klaren de klus meestal wat sneller, bij oudere kippen duurt het al eens iets langer. In de praktijk betekent dit dus dat een gemiddelde kip iedere dag 1 ei kan leggen, maar dat dit telkens weer iets later op de dag gebeurt.
Bevrucht ei: Een bevrucht ei herken je aan een donker vlekje in het midden van het ei. Dit donkere vlekje zijn de eerste bloedvaatjes. Onbevrucht ei: Als het ei na 5 dagen nog steeds egaal geel is vanbinnen, dan is het ei onbevrucht.
Eenmaal per jaar, in de nazomer of herfst, gaan kippen in “de rui”. In deze periode gaan ze voortdurend pluimen verliezen en groeien er nieuwe in de plaats. Het is normaal als kippen in deze periode, soms tot wel 2 maanden, geen eieren meer leggen.
Kippen beginnen rond de 20 weken met het leggen van eieren. Sommige kippen leggen één ei per dag, maar er zijn verschillende factoren die bepalen hoeveel eieren een kip legt. Dit kan aan de leeftijd liggen of aan de periode van het jaar, want met meer daglicht leggen ze meer eieren.
Het ene ras blijft langer eieren leggen dan het andere ras. Het aantal uren licht dat een kip krijgt, speelt ook een rol. In de winter krijgen kippen minder uren licht.