Om de ondergrond volledig af te sluiten raden we aan om 2 tot 3 lagen epoxy te gebruiken, afhankelijk van het materiaal. Op hout zul je 3 lagen nodig hebben, op een gesloten materiaal als metaal of polyester kunnen 2 lagen al voldoende zijn.
De primer heeft een excellente anti-corrosieve bescherming en een goede krasbestendigheid. De epoxy heeft een antifouling hechtlaag voor gebruik over epoxy primers. Aantal lagen: 1-5 lagen, geheel afhankelijk van oppervlak en gebruik. Ons advies is minimaal 2 a 3 lagen.
Epoxy hecht op vrijwel elke ondergrond. Te denken valt aan hout, metaal, aluminium, polyester, (de meeste) kunststoffen, steen, beton etc. Epoxy hecht niet of slecht op polyethyleen (PE). Hiervan zijn de meeste vuilniszakken gemaakt.
Om een waterdichte laag te maken is het noodzakelijk drie dunne lagen aan te brengen. Voor iedere nieuwe laag moet u goed schuren (korrel 80-100). Na de laatste laag epoxy moet u het object een week lang goed laten uitharden, vervolgens kunt u het fijn schuren, eventueel plamuren en aflakken.
Universele epoxy heeft een relatief korte verwerkingstijd van ca. 45 minuten. Het uitharden zal gebeuren, afhankelijk van de laagdikte na enkele uren. Deze epoxy ontwikkelt relatief veel warmte en kan bij het mengen van grote volumes tot wel 80 graden heet worden en zelfs gaan roken.
Is epoxy/giethars duur? Hoe dikker de gieting, hoe duurder het product. De epoxy-gietharsen voor dikke gietingen zijn prijziger dan normale epoxyharsen – afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Vanzelfsprekend wordt epoxy ook duurder wanneer je er meer van gaat gebruiken.
Na het schuren van de epoxy giethars is het tijd om het geheel mooi af te werken. Je laat de epoxy weer glanzen door deze te polijsten. Breng wat polijstpasta aan op de pad en begin met polijsten op een laag toerental. Spray intussen af en toe wat water op het oppervlak zodat het niet te warm wordt.
Ook wanneer er regen op het oppervlak valt, kan er een witte aanslag ontstaan. Dat komt omdat de verharder (aan het natte oppervlak) reageert met vocht in plaats van de moleculen in de epoxy.
- Mengverhouding
Voeg nooit meer of minder harder toe om de uithardingstijd te beïnvloeden. De epoxy zal dan niet (volledig) uitharden. Als epoxy op de juiste manier wordt gemengd zal deze altijd uitharden.
Een sterke 2-componenten-epoxy voor metalen is Power Epoxy Super Mix Metal. Deze lijm is ideaal voor het repareren van huishoudelijke apparaten, machines en metalen buizen. Het is ook zeer effectief voor het vastzetten van bouten en schroeven.
Hoe lang gaat een gietvloer mee? Een gietvloer gaat, mits je 'm goed onderhoudt, zo'n 15 tot 20 jaar mee.
epoxyhars heeft betere mechanische eigenschappen (sterker) in vergelijking met polyesterhars. epoxy heeft een veel betere directe hechting op een diversiteit van ondergronden daar waar bij polyester de ondergrond vrijwel altijd voorbehandeld moet worden. epoxyhars is waterdicht, polyesterhars is dit niet.
Het overschilderen van een epoxy gietvloer is goed te doen met een PU coating. Inno Topcoat 2K Transparant: 2-componenten vloercoating voor zwaarbelaste vloeren en diverse vloertypen. Transparant, watergedragen, oplosmiddelvrij en op basis van polyurethanen.
De meest gebruikte hars hiervoor is een polyurethaan giethars. Deze hars kenmerkt zich door een geleidelijke uitharding met een geringe warmteontwikkeling tijdens het uitharden. De gemiddelde uithardingstijd ligt rond de 30 minuten, maar dit kan variëren naar mate de temperatuur hoger of lager is.
Voor je epoxy afwerkt met een lak of nieuwe laag epoxy raden we aan om tot circa korrel 400 te schuren, indien je gaat polijsten wil je opschuren tot korrel 2500 voordat je over gaat op polijstmiddelen.
Het ontbreken van oplosmiddelen betekent echter ook dat de epoxy niet te verdunnen is. Epoxy heeft echter ook nadelen. Zo is het vrij duur (ongeveer 20 euro per kilo)en breekt het af onder invloed van UV.
Bij een omgevingstemperatuur van 20 graden moet de tussenlaag minimaal 16 en maximaal 36 uur drogen voordat u de toplaag aanbrengt. Controleer of de tussenlaag voldoende droog is door op een klein stukje van de vloer een nieuwe laag coating aan te brengen met de roller.
Epoxy coating hecht goed op polyester en is uitermate goed bestand tegen chemicaliën (chloor en reinigingsmiddelen) en zonnebrandmiddel. Nadeel is dat het aanbrengen van epoxy vrij lang duurt. Afhankelijk van de laagdikte 3-7 dagen minimaal. In de tussentijd kunt u het zwembad niet gebruiken.
Kleine restjes epoxyhars , glitter of stof kan je eenvoudig verwijderen met tape. Je plakt dit in de mal en het vuil is er zo uit. Blijft de mal vies? Dan kan je ze met azijn, alcohol of aceton goed schoonmaken.
Wanneer de epoxyhars volledig is uitgehard, houdt u in principe een stuk hard plastic in uw handen. U kunt het materiaal dus op de volgende manieren nabewerken: slijpen (handmatig of met een machine) boren.
Heb je een klein oppervlak? Doe dit dan met een boormachine en Steunschijf 77mm voor boormachine. Stap niet te snel over op een fijnere korrel. Maak regelmatig tussen het epoxy schuren door het oppervlak schoon met een schone doek en een beetje aceton.
Wij adviseren om gebruik te maken van een goede polijstmachine, Multitool of boormachine met een polijstschijf. Je kunt epoxy ook met de hand polijsten, maar daar behaal je een minder goed resultaat mee.
Verwijderen van epoxyhars sluiers
Het product verwijderen door middel van een spons of pad. Daarna, afspoelen met zuiver water. De reiniger aanbrengen ten vroegste 48 uur na het opvoegen met de epoxymortel (24 uur bij temperatuur > +20°C).