Het eenvoudige antwoord is: een bed waarin u heerlijk, comfortabel slaapt en uitgerust in wakker wordt. Dat lijkt eenvoudig, maar in de praktijk betekent dit dat het ideale bed voor iedereen anders kan zijn. Als slaapspecialist hebben wij vanzelfsprekend ook een perfect bed voor u.
Een bed moet natuurlijk vooral lekker liggen. Dit wordt voornamelijk bereikt door een matras. Het belangrijkste is dus het matras en niet de esthetische eigenschappen van het ledikant. Een bed bestaat uit een matras, een ledikant (ook wel bedombouw, of bedbak genoemd) en een bedbodem.
Een medium matras kan gerust een zachte toplaag hebben zodat ze toch heel comfortabel aanvoelt, maar in de basis genoeg ondersteuning biedt voor een volslanker iemand. Een stevige matras is vaak niet nodig of zelfs niet wenselijk voor een correcte ondersteuning, maar toch perfect voor liefhebbers van het hard slapen.
Een zacht matras is comfortabeler dan een hard matras waardoor je minder draait in bed en daardoor een betere nachtrust hebt. Een hard matras is tegelijkertijd beter voor zwaardere mensen, omdat je minder snel “wegzakt” in een harder matras.
Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Velen gaan er automatisch van uit dat een boxspring beter is dan een lattenbodem. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsvolle lattenbodem is dit echter niet het geval. Beide slaapsystemen bieden een uitstekend slaapcomfort, zowel een goede lattenbodem combinatie als een kwalitatieve boxspring zijn ergonomisch goed.
Beste uit de Test: Emma O2 (Hard)
De hardere variant is de beste uit de test. Er is ook een medium variant, maar die scoort minder goed. De Emma O2 (hard) doet het goed op bijna alle onderdelen. De kracht ligt vooral bij de ligeigenschappen, zoals drukverdeling, veerkracht en dikte.
Jouw slaapcomfort staat centraal
Daarom staan drie essentiële zaken centraal in hun aanpak: ventilatie, ondersteuning en drukverlaging. Auping matrassen hebben bijvoorbeeld speciale schouderzones om de druk op jouw schouders 's nachts te minimaliseren.
Wat kost een Auping bed? De prijs van een Auping bed varieert van model tot model. Ook het matras, de bedbodem, en de gewenste accessoires bepalen het uiteindelijke bedrag. U heeft al een complete refurbished Auping Auronde bed voor slechts €695,- bij Tom Smeenk.
Boxsprings heb je in alle prijsklassen, maar voor een goede boxspring moet je rekenen op een bedrag tussen de 1000 en 2500 euro. Een boxspring is duurder dan een regulier bed. Dat komt doordat de bodem ook vering heeft en je een totaal bedsysteem koopt met bodem, matras en topper.
Een kwalitatieve boxspring heeft een verenkern en wordt afgewerkt met zachte materialen. Deze zachte materialen zijn meestal drukverdelers en schuimen. Goedkopere boxen gebruiken een verenkern van bonnelveren – of helemaal geen verenkern – terwijl kwalitatievere boxen pocketveren bevatten.
Op een boxspring bed kan elk type matras gebruikt worden. Van origine werden boxsprings met een bonellveren matras of met pocketveer matras verkocht, maar tegenwoordig kan elk matras op een boxspring. Net zoals in een ledikant.
Wat is beter: bonellvering of pocketvering? In principe biedt een pocketvering matras een betere ondersteuning, omdat het evenveel ondersteuning biedt als dat er druk op uitgeoefend wordt.
Voordelen van de boxspring
Door de open constructie van veren ventileert een boxspring goed. Een boxspring is in de regel hoger dan een 'gewoon' bed. Zonder hoofd- en voetbord is een boxspring niet groter dan een matrasmaat. Een boxspring is geschikt voor alle soorten matrassen.
Een goede keuze voor een nieuw bed maak je als je ook je lichaamslengte, -gewicht en je slaaphouding weet. Ga daarnaast na of je het 's nachts snel warm of koud hebt. Houd tenslotte ook rekening met eventuele allergieën of lichamelijke klachten.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Heel simpel gezegd is een boxspring een bedbodem met springveren. De boxspring zelf is dus een beklede bak van hout of metaal, met hierin een metalen (of houten) frame met poten en een kern van pocketveren. Bij een boxspring met pocketveren zijn alle veren afzonderlijk van elkaar in kleine zakjes (pockets) verpakt.
Is een boxspring beter dan een lattenbodem bij rugklachten? Dat is eigenlijk een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een boxspring kan veel meer ondersteuning bieden dan een bed met een lattenbodem, maar als u op deze bodem een zeer goed matras legt, kan dat natuurlijk ook voldoende ondersteuning bieden.
Een boxspring zorgt altijd voor veel gemak en comfort. Bij een ledikant of normaal bed is het van belang een geschikt matras te vinden. In vergelijking met een normaal bed neemt een boxspring over het algemeen een stuk minder ruimte in.
Belang van een goede bedbodem bij rugklachten
De beste bedbodem voor mensen met rugklachten is een ergonomische lattenbodem die de lage rug ondersteunt in zowel zijlig als ruglig. De lage rug is de belangrijkste probleemzone bij mensen met rugpijn.
Hoelang het wennen aan een nieuw matras duurt, is per persoon verschillend. Bij een gemiddeld persoon duurt de wenperiode aan een nieuw matras zo'n 2 tot 4 weken. Na deze houding correctie periode zijn je spieren afgestemd op je nieuwe matras.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.