Hou er rekening mee dat de procedure – van aanvraag tot beslissing – tot één jaar kan duren. Door de uitwissing of het eerherstel komen één of meer veroordelingen niet meer voor op je strafregister.
Een blanco strafblad verkrijgt u niet automatisch. U moet hiervoor een verzoek tot eerherstel indienen. Belangrijk om weten is dat er een verschil bestaat tussen het strafregister (strafblad) en een uittreksel uit het strafblad of “bewijs van goed gedrag en zeden”.
20 jaar na de einduitspraak of 20 jaar na het volledig voldoen van de strafbeschikking;dan wel 12 jaar na het overlijden van de persoon op wiens strafblad het feit staat.
Het parket-generaal in Antwerpen liet via mail weten dat de procedure voor eerherstel in principe gratis is. 'De aanvraag zelf is volledig kosteloos.
Eerherstel, ook gekend als uitwissing en herstel in eer en rechten, biedt de mogelijkheid om bepaalde veroordelingen uit het strafregister te laten verwijderen. Dit kan een belangrijke stap zijn in het herstel van je reputatie en het verbeteren van je toekomstige perspectieven.
Wanneer u wordt veroordeeld voor een overtreding krijgt u pas een strafblad als er sprake is van een vrijheidsstraf, een voorwaardelijke straf of een opgelegde boete van minimaal 100 euro. De meeste lichte strafbare feiten vallen niet onder het strafrecht.
U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien. Op de website van de Justitiële Informatiedienst staat hoe u het verzoek moet indienen. U krijgt dan van de rechtbank een uitnodiging om het uittreksel in te komen zien.
Hoe lang blijft vluchtmisdrijf op uw strafblad? Een veroordeling wegens vluchtmisdrijf zal op uw strafblad (strafregister) te zien zijn en blijft levenslang zichtbaar op uw strafblad.
1. Wat zegt de wet over het strafblad? Elke keer dat je wordt veroordeeld door een rechtbank, komt die veroordeling op je strafregister of strafblad terecht. Je strafregister of strafblad vormt zo een overzicht van elke veroordeling die je al hebt opgelopen.
Zolang u een strafblad heeft, mag u sommige beroepen niet uitoefenen. Zoals advocaat, leraar of deurwaarder. Voor sommige beroepen heeft u een VOG (Verklaring omtrent gedrag) nodig. Een strafblad kan betekenen dat u geen VOG krijgt.
De terugkijktermijn voor een VOG P is 10 jaar voor wat betreft de justitiële gegevens. Er is gekozen voor een langere terugkijktermijn voor de VOG P, omdat het altijd gaat om functies met hoge integriteitseisen.
Wanneer een verdachte niet in voorlopige hechtenis zit, moet de strafzaak in beginsel binnen 24 maanden zijn afgerond. Er zijn uitzonderingen op die 16 maanden en 24 maanden. Wanneer een strafzaak gecompliceerd en/of omvangrijk is, mag een strafzaak van de rechter langer duren.
Ja, je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen als je strafbare feiten hebt gepleegd. Als het strafbare feit niet belangrijk is voor de stage of de functie die je gaat uitoefenen, krijg je alsnog een VOG.
Kan iedereen mijn strafblad opvragen, bijvoorbeeld mijn werkgever? De gegevens kunnen niet aan iedereen worden gegeven. Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen.
vragen dat je op een sollicitatiegesprek kunt verwachten. Je kunt hierbij een intentie tot aanstelling krijgen, waarbij je wordt aangenomen als je de twee laatste testen haalt. organen. strafblad hebt – met een strafblad heeft solliciteren bij de politie eigenlijk geen zin.
Foutief strafblad laten verwijderen of corrigeren
Indien er foutieve informatie op de justitiële documentatie staat, dan kunt u altijd een verzoek doen om deze te informatie te rectificeren (artikel 22 Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens). Het moet dan wel gaan om objectieve fouten.
Een strafblad kan in de toekomst problemen geven bij het verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), waardoor je niet overal meer stage kan lopen of kan werken. Daarnaast kun je niet meer op vakantie naar landen die mensen met een strafblad het land niet binnen laten, denk aan de Verenigde Staten en Australië.
U richt uw aanvraag tot een herstel in eer en rechten aan de procureur des Konings van het gerechtelijk arrondissement waarin u woont of verblijft. Als u in het buitenland verblijft, richt u uw aanvraag aan de procureur des Konings van Brussel. Er bestaan geen specifieke vormvereisten voor uw aanvraag.
Opvragen strafblad via advocaat
In het kader van de voorbereiding van de strafzaak krijgt een advocaat altijd een uittreksel justitiële documentatie (strafblad) van justitie toegestuurd.
Ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking van twaalf jaar en ouder heeft een strafblad. Het aantal minderjarigen met een strafblad is de afgelopen jaren gedaald. Winkeldiefstal is één van de meest voorkomende misdrijven waarvoor mensen een strafblad kunnen krijgen.
De wet voorziet in een termijn van 8 dagen tot 5 jaar. Bij verzwarende omstandigheden kan die termijn nog hoger oplopen. Jonge bestuurders krijgen in elk geval een rijverbod bij vluchtmisdrijf. Daarenboven moeten ze ook een theoretische en praktische proef afleggen om het rijbewijs terug te krijgen.
Kun je je straf afkopen? In bepaalde gevallen kunnen de politie en de officier van justitie de zaak zelf afhandelen. De officier van justitie kan bijvoorbeeld iemand een transactie aanbieden. Gaat de verdachte hierop in, dan betaalt hij een bepaald geldbedrag en is hij van de zaak af.
Een misdrijf is een strafbare gedraging. Iemand gedraagt zich dan in strijd met de Strafwet. Bij misdrijven gaat het om ernstige gedragingen.Denk aan moord, doodslag en (zware) mishandeling.
Net zoals andere landen kan Amerika in de meeste gevallen niet bij de Nederlandse overheid controleren of een reiziger een strafblad heeft.
Eerste onderscheid soorten misdrijven
Eerst dient nog opgemerkt te worden dat er twee smaken bestaan qua misdrijven: Lichte misdrijven (feit waarbij de verdachte niet meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt) Zware misdrijven (feit waarbij de verdachte meer dan 6 jaar gevangenisstraf opgelegd krijgt)