De omgevingstemperatuur waarbij het dier zo min mogelijk energie verbruikt, heet de thermoneutrale temperatuur. Die lag in diverse onderzoeken voor de kat tussen 30 en 35 graden.
Goed nieuws: honden en katten kunnen goed tegen kou. Ze hebben een iets hogere lichaamstemperatuur dan mensen. Bij een hond is dat gemiddeld tussen de 38 en 39 graden. Bij een kat is dat tussen de 38 en 39,5 graden.
Temperatuur advies kat
Volwassen katten: de temperatuur 's nachts mag maximaal 5 graden lager zijn dan overdag, slaapplaats minimaal 15 graden. Volwassen kat met een dunne vacht: slaapplaats minimaal 18 graden. Volwassen kat zonder vacht, naaktkatten: slaapplaats minimaal 20 graden + extra verwarming indien nodig.
Dunne katten met kort haar zullen het eerder koud krijgen dan stevig gebouwde katten met een dikkere vacht. De American Veterinary Medical Association (AVMA) raadt aan om de temperatuur voor katten in elk geval boven de 10 en onder de 26,5 graad te houden.
Katten vinden een temperatuur van 21-22 graden vaak aangenaam en onder de 10 graden wordt het echt te koud voor ze.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Kat: 38.0°C tot 39.5°C
Door stress en inspanning kan de temperatuur snel 0,5 tot 1,0 graad stijgen. Bij de dierenarts kan de temperatuur van uw hond of kat hoger zijn dan thuis. Het is daarom raadzaam om de temperatuur van uw hond of kat thuis te meten. Liefst twee maal per dag gedurende enkele dagen.
Ligt je kat helemaal opgerold en heeft hij z'n pootjes onder zich getrokken, dan is de kans groot dat hij het koud heeft. Let op: een kat kruipt graag onder de motorkap van je auto of op de wielen, om te schuilen tegen de wind of, als de motor nog warm is, om zich te warmen.
Ventilatoren kunnen voor verkoeling zorgen, maar zet ze zo neer dat de rustplaats van je kat niet in de luchtstroom komt te liggen. Katten liggen niet graag op de tocht! Lekker, even een raampje open.
Ja, katten kunnen in de regen. Veel katten vinden regen echter niet leuk. Ze zullen waarschijnlijk proberen te schuilen of naar binnen te gaan als het begint te regenen. Katten hebben een vacht die hen beschermt tegen lichte regen, maar als het hevig regent kunnen ze nat worden en zich ongemakkelijk voelen.
Hoewel buitenkatten vaak een warme wintervacht hebben, kunnen kou en natte sneeuw ervoor zorgen dat je kat onderkoeld raakt. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt. Houd tijdens de winter een beetje in de gaten hoelang je kat buiten is. Roep hem af en toe naar binnen en droog je kat af.
Katten houden van warmte
Ze kunnen warmte over het algemeen erg goed verdragen, maar let op: het kan voor katten soms ook té warm zijn. Katten kunnen namelijk nauwelijks zweten. De enige plek waar zij kunnen zweten is vanuit hun voetkussentjes. Ze raken hun warmte dus niet zo makkelijk kwijt.
Als de lichaamstemperatuur boven de 41 graden (normaal tussen 38-39 graden) komt, kunnen organen beschadigd raken en de kat komt dan snel te overlijden.
Natuurlijk kan uw viervoeter ook verdriet voelen. Huilen kunnen katten echter niet. Mocht u opmerken, dat de ogen van uw huisdier tranen, dan kunt u ervan uitgaan dat daar een gezondheidsprobleem voor verantwoordelijk is.
Katten zijn gevoelig voor geuren
Verspreid dus geuren waar katten niet van houden. Je kunt ze wegjagen met geuren zoals knoflook, azijn en peper. Dit is niet schadelijk voor katten. Ze hebben er gewoon een hekel aan en gaan die geuren dan uit de weg.
Om overtollige warmte kwijt te raken gaan honden, en soms ook katten, dus hijgen. Na een zware inspanning, zeker op een warme dag, kan het dus normaal zijn om een kat te zien hijgen. Ook kan een kat bij erge stress gaan hijgen. Katten die zeer gestrest bij ons in de spreekkamer komen zien we af en toe ook hijgen.
Als je hond of kat het erg warm krijgt en de warmte niet kwijt kan dan is er een grote kans op oververhitting. Dit is erg gevaarlijk voor je huisdier en zij kunnen er zelfs aan doodgaan. Oververhitting is als de temperatuur van je hond of kat oploopt tot boven de 41 graden.
Wanneer je kat lekker in de zon ligt te chillen, maken ze net als mensen vitamine D aan. Vitamine D bevordert de opname van calcium en fosfor; twee mineralen die belangrijk zijn voor de botten en het skelet van je kat. Nog een overeenkomst met mensen; te veel zon is ook voor een kat niet goed.
Door een van haar voorpootjes even kort onder te dompelen, voelt ze hoe hoog het waterpeil staat en kan ze natte ongelukjes voorkomen. Sommige katten zie je zelfs het water uit hun bakje 'oplepelen' en van hun pootje aflikken. Of ze geven er een duw tegen, zodat het water in beweging komt en ze het beter kunnen zien.
Sommige mensen vinden 18 graden een comfortabele temperatuur, terwijl anderen het te koud kunnen vinden. Over het algemeen wordt een temperatuur van 18-21 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor binnenruimtes. Het is belangrijk om te luisteren naar je eigen lichaam en te zorgen dat je je comfortabel voelt.
Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt. Het kan als te koud worden ervaren als je je niet warm genoeg voelt, je rilt of ongemak ervaart.
Minimale temperatuur in huis
Een temperatuur in huis die lager is dan het minimum van 15 of 16 graden is ongezond. Als u de temperatuur in uw woon-, bad- of slaapkamer té laag zet, dan kunt u last krijgen van vochtproblemen in huis. Vocht kan astma- of reumaklachten veroorzaken of verergeren.
In ruststand sparen ze energie die ze nodig hebben om hun lichaamstemperatuur aan te passen aan de kou. Zorg ervoor dat je kat genoeg warme slaapplekjes heeft. Zo hoeven ze geen kou te lijden en sparen ze kracht. Ze zullen zeer tevreden zijn met een knus bedje op een vensterbanken of met een warmtekussen.
Kwijlen komt vaak voor bij katten die gebitsproblemen, een tandvleesontsteking of een keelontsteking hebben. Ook als uw huisdier misselijk of angstig is, kan zij kwijlen. Daarnaast kan een haarbal haar dwars zitten of zit er iets in haar bekje.