Het stimuleert de beweging van de maag en het bovenste deel van de darm. Hierdoor gaat voedsel sneller van de maag naar de darmen. Daarnaast remt het de prikkels die misselijkheid en braken veroorzaken in de hersenen. Primperan voorkomt en behandelt misselijkheid en braken.
Alle indicaties (volwassenen) De aanbevolen enkelvoudige dosis is 10 mg, tot drie keer per dag herhaald. De maximale aanbevolen dagelijkse dosis is 30 mg of 0,5 mg/kg lichaamsgewicht. De maximale aanbevolen behandelingsduur is 5 dagen.
Als u al braken moet, dan kunt u beter een zetpil met metoclopramide gebruiken. De tabletten en drank beginnen na 15 tot 30 minuten te werken. Zetpillen werken wat trager. Het effect houdt 6 tot 8 uur aan.
Als gevolg van vertragingen in productie en vrijgifte heeft Sanofi besloten te stoppen met de commercialisatie van Primperan zetpillen [1].
Veelgebruikte middelen tegen misselijkheid en braken zijn metoclopramide (merknaam Primperan) en domperidon (Motilium). Andere middelen die soms gebruikt worden zijn haloperidol (merknaam Haldol) en dexamethason.
Primperan heeft metoclopramide als werkzame stof. Je kunt Primperan niet kopen in de winkel of bij de drogist. Voor Primperan heb je een recept van de arts nodig. Het is als tablet, zetpil en drank verkrijgbaar bij de apotheek.
Op dit moment worden in Nederland en België drie van deze middelen regelmatig voor dit doel voorgeschreven. Dit zijn metoclopramide (Primperan), domperidon (Motilium) en cisapride (Prepulsid). Deze drie middelen hebben elk hun eigen werkingsmechanisme.
Het gevoel van misselijkheid duurt niet lang (vaak een half uur tot een paar uur), enkele uitzonderingen daargelaten.
Misselijkheid zorgt ervoor dat je niets meer wilt eten of drinken. Braken zorgt ervoor dat de 'gevaarlijke' stoffen uit je maag verdwijnen. Je kunt al misselijk worden als je aan bedorven eten of vieze dingen denkt. Misselijkheid hoeft helemaal niet te betekenen dat je ziek bent.
Primperan injectie 10 mg/2 ml is een anti-emeticum. Het bevat een geneesmiddel genaamd 'metoclopramide'. Het werkt op een gedeelte van de hersenen waardoor misselijkheid en braken worden voorkomen.
Primperan 10 is een anti-emeticum. Het bevat een geneesmiddel genaamd “metoclopramide”. Het werkt op een gedeelte van de hersenen waardoor misselijkheid en braken worden voorkomen.
Metoclopramide is ook geschikt voor de behandeling van misselijkheid en braken bij migraine. In dit geval schrijft de arts de metoclopramide vaak voor in combinatie met een pijnstiller (aspirine of paracetamol). Bij migraineaanvallen kan metoclopramide vijftien minuten voor een pijnstiller worden ingenomen.
De stelling 'Cola helpt tegen misselijkheid' moeten we helaas bestempelen als fictie. Maar wat blijkt: als je zelf het gevoel hebt dat je er iets aan hebt, is er geen reden om met de cola op te houden.
Cola bij buikpijn of misselijkheid
Er zijn theorieën die de samenstelling van cola in verband brengen met een antibacteriële werking of medicatie tegen misselijkheid. Maar er is geen wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat cola werkelijk helpt als je misselijk bent of buikpijn hebt.
U hoeft pas weer te gaan eten als u trek krijgt. Eet dan gewoon waar u zin in heeft, het maakt niet uit wat. Bij vaak overgeven en diarree verliest u niet alleen vocht maar ook zouten. U kunt een speciaal drankje maken om dit verlies aan te vullen en uitdroging tegen te gaan.
Behandeling van misselijkheid en braken
Eén tablet of zetpil van 10 mg per keer. De maximale aanbevolen dagelijkse dosering is 30 mg Primperan. Gebruik het medicijn maximaal vijf dagen. Deze hoeveelheden gelden ook voor Primperan drank.
Metoclopramide zijn er in tabletten en zetpillen. De tabletten worden zo nodig één tot drie keer per dag voorgeschreven. Ook kan het zijn dat u de tabletten drie keer per dag standaard moet innemen voor de maaltijd. Uw arts bespreekt dit met u.
Yoghurt. Yoghurt is niet alleen lekker als ontbijt, maar doet ook heel veel goeds. Zo ook tegen misselijkheid en darmproblemen. Griekse of IJslandse Yoghurt bijvoorbeeld bevat darmvriendelijke probiotica, wat je misselijkheid zou kunnen verminderen.
Een zware emotionele schok, een te zware inspanning, veel slaapgebrek, hevige stress, een angstaanval, een depressie of een burn-out kunnen leiden tot misselijkheid. Misselijkheid kan ook veroorzaakt worden door kinetose, beter bekend als reisziekte: boot, trein, auto, vliegtuig, …
Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan. De zetpillen werken iets minder snel, na ongeveer een uur.