Om deze fase van het genezingsproces zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het erg belangrijk dat u de instructies van uw behandelend arts opvolgt, vooral over rusten en het vermijden van onnodige bewegingen, zodat uw gebroken bot goed kan genezen. Na ongeveer een week of twee is de ergste pijn meestal voorbij.
Het harde sterk verkalkte bot geneest langzaam. Zo duurt de genezing van bijvoorbeeld een breuk in het midden van een onder- of bovenbeen drie tot negen maanden, terwijl dit in de buurt van het gewricht slechts zes weken duurt. Bij de kleine beenderen (hand en voet) is de genezing sneller (drie tot zes weken).
Tips tegen de pijn
De breuk kan, met name in het begin, pijn doen. Hiervoor kun je natuurlijk paracetamol gebruiken. Heb je echt veel pijn of speelt de pijn plots weer op, dan is het beter om opnieuw contact op te nemen met je behandelend arts. Misschien is er namelijk meer aan de hand of zit het gips niet goed.
Voor een optimale en structurele genezing van botbreuken heb je een totaalaanpak nodig. Wat je zelf kan doen om gebroken botten sneller te laten genezen? Immobilisatie van de breuk, maar toch voldoende beweging toelaten ter hoogte van de botbreuk. Eerder een functionele brace dan een rigide gips dus.
Dijbeenbreuk. Een dijbeenbreuk (femurfractuur) is meestal het gevolg van een grote kracht of ongeval. Er is aanzienlijke kracht voor nodig om een normaal dijbeen te breken – het is het langste en sterkste bot in het lichaam. De gebruikelijke behandeling voor deze breuk is een operatie.
Wanneer u een breuk oploopt, zal deze uiteindelijk genezen en herstellen tot het punt dat u geen pijn meer ervaart. Dit gebeurt helaas niet bij iedereen. Sommige mensen kunnen pijn blijven ervaren lang nadat de breuk en het zachte weefsel zijn genezen. Dit wordt chronische pijn genoemd.
Vitamine C bevordert de aanmaak van collageen van het type 1. Het zorgt dat deze bindweefselstructuren zich op een georganiseerde manier rangschikken waardoor de botmatrix wordt versterkt. En het ondersteunt de hydroxylering van collageen.
Vermoeidheid breuk: Een vermoeidheid breuk ontstaat wanneer het bot overbelast of verkeerd belast wordt. Deze botbreuken treden meestal op bij overmatige sportbeoefening.
Het bot kan gemakkelijk opnieuw breken wanneer er kracht gezet wordt.
Neem de eerste 2 tot 3 dagen de pijnstilling volgens het advies in. Daarna kunt u de medicatie nemen zolang u pijnklachten heeft. Als de pijn afneemt, stopt u als eerste het nemen van Ibuprofen, Diclofenac, Oxycontin of Oxynorm. Daarna kunt u het gebruik van Paracetamol afbouwen op geleide van de pijn.
Breken van botten doet pijn. Deze pijn komt door het kapot gaan van botvlies wat om de botten zit. Hierin zitten veel zenuwen en bloedvaatjes. Beweging doet pijn en kan ook voor meer schade zorgen.
Voer oefeningen uit en rook niet
Oefeningen verbeteren de bloedtoevoer naar de gewonde plek. Daarnaast helpen de oefeningen om de spieren rond het letsel weer op te bouwen. Volg altijd de instructies van uw arts met betrekking tot rust en fysieke beweging om problemen bij de genezing te voorkomen.
Geen behandeling
Als de botstukken goed tegen elkaar aan liggen en er weinig kans is op verschuiving, kan de breuk zonder behandeling herstellen. Soms is een brace, verband of mitella voldoende. Hierdoor kunt u nabij gelegen gewrichten beperkt en gecontroleerd blijven bewegen.
Vitamine D helpt om de risico's op botbreuken te verminderen. Voorkomen is beter dan genezen!
Na een behandeling van een botbreuk (o.a. gips, mitella etc) wordt de pijn meestal minder. Mocht u toch nog veel pijn hebben na de behandeling van de botbreuk, dan kunt u pijnstillers innemen. U kunt bijvoorbeeld paracetamol en/of ibuprofen volgens de bijsluiter innemen.
Het gips blijft meestal drie tot zes weken zitten. Dit is afhankelijk van de ernst en plaats van de breuk. Met schroeven en pennen worden gebroken botstukken tijdens een operatie stevig aan elkaar bevestigd. Soms worden de botten met een metalen raamwerk, ook wel een fixateur externe, in de gewenste stand gehouden.
Het bot dat het vaakst breekt is de radius, het bot in de onderarm dat het dichts bij de duim zit. Er zijn drie soorten botbreuken: Type 1 – een gesloten breuk, waarbij het bot is gebroken, maar nog op de normale plaats zit. Type 2 – een breuk waarbij een botdeel uit de normale positie is verschoven.
Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de arm kan minstens 3-6 maanden of soms nog langer duren. Heeft u nog vragen, stel ze gerust aan uw behandelend arts of huisarts. Bij dringende vragen of problemen vóór uw behandeling kunt u zich het beste wenden tot de afdeling waar de behandeling plaats moet vinden.
Maar waarom? Wanneer er sprake is van een botbreuk, kan het ook zo zijn dat het botvlies is gescheurd. Wanneer je vervolgens gaat koelen, kan de kou rechtstreeks het bot intrekken. Dit heeft een averechts effect en kan in plaats van verlichting bij het slachtoffer zelfs zorgen voor extreem veel pijn.
In de loop van de tijd neemt de pijn vaak toe en kan ondraaglijke vormen aannemen. Als dit langer bestaat wordt de arm of het been langzaam stijf en kan er een doof gevoel ontstaan. Ten slotte kan dit in het ergste geval leiden tot een totale bewegingsbeperking.
Als een botbreuk niet wil genezen noemen we dit een 'niet genezende botbreuk' of een 'non-union'. Een niet genezende botbreuk kan veel pijn veroorzaken en het dagelijks leven ernstig belemmeren. Met de juiste behandeling kan een niet genezende botbreuk vaak toch nog genezen.
Een open botbreuk kan infectie veroorzaken. Bij beweging van het gebroken ledemaat kan schade ontstaan aan de omliggende weefsels. Ontwrichting: door verschuiving van twee boteinden die samenkomen in het gewricht, heeft het gewricht een vervormde stand.
Als het gips verwijderd is, zult u merken dat uw gewrichten stijf zijn. Ook zijn uw kracht en coördinatie minder goed en kunt u bewegingen moeilijker uitvoeren. Dit is normaal en zal in de eerste 6 weken na de gipsbehandeling verbeteren. Verder kunt u in het begin last krijgen van zwelling.
Het kan tot 8 weken duren voordat de voet weer volledig belastbaar is. Fysiotherapie is meestal niet nodig. Als u na 6 weken ontevreden bent over de functie van uw voet, kunt u via de huisarts een verwijzing voor de fysiotherapeut vragen.