Astaxanthine is afkomstig van de bloedregenalg en behoort tot de carotenoïde familie. Deze rode alg groeit in wateren zoals meren en vijvers, maar komt ook voor in het Arctisch zeegebied. De astaxanthine uit dit algje wordt ook wel de krachtigste antioxidant uit de natuur genoemd en noemt men ook wel 'Het Rode Goud'.
De meeste antioxidanten vind je in waterkers, Chinese kool en snijbiet. Ook zit waterkers bomvol vitamines en mineralen, die allemaal erg belangrijk zijn voor je gezondheid. In het lichaam werken verschillende antioxidanten samen.
Groenten en fruit vormen de belangrijkste bronnen van antioxidanten. Denk dan aan bosbessen, frambozen en bramen, maar ook aan appels, sinaasappels, kiwi's en pruimen.
Antioxidanten is een verzamelnaam voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, zoals aanwezig in groente en fruit. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels.
De meeste natuurlijke antioxidanten zijn aanwezig als plantaardige verbindingen, zoals secundaire metabolieten en andere producten, waaronder in vet oplosbare vitamines (C en E), polyfenolen en carotenoïden . Aan de andere kant zijn dierlijke producten geen belangrijke bronnen van antioxidanten voor het menselijk dieet [15].
Kan ik ook teveel antioxidanten binnen krijgen? Ja.Ook teveel van iets goeds kan giftig zijn. En als je te hoge concentraties antioxidanten binnenkrijgt, verstoor je het evenwicht tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam.
Hoeveel blauwe bessen mag je per dag eten? Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende.
Bronnen van antioxidanten
We krijgen antioxidanten binnen via een gevarieerd voedingspatroon dat bestaat uit groenten, fruit, gezonde vetten, eiwitten en granen. Voedingsstoffen die ook als antioxidanten in het lichaam werken zijn: Vitamine C: Paprika, zwarte bessen, sinaasappels, spruitjes en boerenkool.
Tomaat kan altijd
Het mooie is dat je met een flinke tomaat al bijna een kwart binnen hebt van wat je volgens onze PuurGezond richtlijnen per dag aan groenten nodig hebt (300-400 gram).
Specerijen en gedroogde kruiden
Niet zozeer als bron van antioxidanten! Maar uit de studie bleek dat bijvoorbeeld piment, kaneel, kruidnagel, munt, oregano, rozemarijn, saffraan, salie, nootmuskaat, gember, kurkuma en dille een aanzienlijk gehalte aan antioxidanten bevatten.
Vitamine C is de bekendste vitamine en is ook een belangrijke antioxidant. Daarnaast is het een goede vitamine om te gebruiken naast andere antioxidanten. Zink is een mineraal dat het lichaam nodig heeft voor de aanmaak van lichaamseigen antioxidanten.
Sommige fruitsoorten, zoals gojibessen, açaí-bessen en granaatappels, worden ook wel superfruit genoemd omdat ze veel antioxidanten bevatten en dat zou positief zijn voor de gezondheid.
Antioxidanten zijn krachtige moleculen die onze gezondheid aanzienlijk kunnen veranderen. Antioxidanten kunnen worden verkregen via onze voeding, waaronder glutathion uit spinazie, CoQ10 via vlees, vitamine E via tarwekiemen, vitamine C via rode pepers en selenium via paranoten .
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
De meest bekende antioxidanten zijn vitamine E en vitamine C. Daarnaast kennen we ook glutathion, d-mannose, resveratrol, quercetine, co-enzym Q10, astaxanthine en groene thee extract. Als voedingsstoffen een beschermende functie hebben, dan hebben ze een antioxidatieve werking.
Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten).
Zink is onder andere nodig voor de opbouw van eiwitten, de groei en ontwikkeling van weefsel en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. Zink komt in kleine hoeveelheden voor in veel verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren.
Elke thee heeft bepaalde voordelen en daar vertellen wij je graag meer over. Het Voedingscentrum adviseert elke dag 3 koppen groene of zwarte thee te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen namelijk de kans op een beroerte. Ook kan het je bloeddruk verlagen en helpen bij een slechte cholesterol.
Witte thee is veel minder bekend, maar is zelfs nog beter voor je huid dan groene thee. Witte thee kan zelfs het ontstaan van rimpels verminderen! Witte thee heeft namelijk de power om de afbraak van collageen en elastine in je huid af te remmen. Elastine houdt je huid elastisch en collageen houdt je huid soepel.
Matcha is namelijk de gezondste thee die er bestaat. Het bevat de hoogste concentraties antioxidanten en polyfenolen (een soort antioxidant), twee belangrijke stoffen die een zeer positieve bijdrage leveren aan je gezondheid.