Waar is cacaoboter te koop? Biologische cacaoboter is op veel plekken te koop, zowel in de winkel als online. Zo kun je terecht bij natuurvoedingswinkels als Ekoplaza, maar ook bijvoorbeeld bij Holland & Barrett.
Cacaoboter wordt gebruikt bij het maken van chocolade. Hierbij wordt het in de chocolade geconcheerd. Vroeger was het in Nederland wettelijk verplicht dat chocolade met uitsluitend cacaoboter als vetbestanddeel werd gemaakt.
Cacaoboter wordt al eeuwenlang gebruikt om de huid zacht en soepel te houden en is zeer vochtinbrengend. De boter werkt uitstekend tegen een zeer droge en vochtarme huid omdat het vocht inbrengt, verzacht en beschermt. Hiernaast is het ook een natuurlijke bron van vitamine E.
Ondanks dat cacaoboter voor het grootste deel inderdaad bestaat uit verzadigde vetzuren (ongeveer 62% van het totale vetgehalte) valt het toch onder de gezonde vetten. Dit komt door de aanwezige vetzuren stearine olie, oliezuur en palmitinezuur.
Rauwe Cacao boter uit Peru wordt gemaakt van cacao bonen. Er is geen gebruik gemaakt van suikers, melk of andere toevoegingen.
Dit is waarom je wél cacaoboter kunt eten met een lactose intolerantie… Het bevat namelijk geen melk en geen lactose! Cacaoboter is vet dat afkomstig is van de cacaoboon en is 100% plantaardig.
Rauwe cacao beschermt tegen hart- en vaatziekten
Door het hoge gehalte antioxidanten heeft cacao een beschermend effect op hart- en vaatziekten. Cacao bevat daarnaast ook veel mineralen als magnesium die ook het hart ondersteunen, spieren ontspannen en de hersenfunctie stimuleren.
Flavanolen. Pure chocola schijnt gezond te zijn. Dat komt door de antioxidanten in de cacao, de flavonoïden. Uit onderzoek blijkt dat de specifieke flavonoïden in cacao (flavanolen) een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten en diabetes zouden kunnen voorkomen.
Chocolade met een gehalte van 85 procent cacao kan je al gezond noemen, maar 90 procent is eigenlijk beter. Het beste voor je lichaam is rauwe chocolade of rauwe cacaopoeder, omdat tijdens het branden van de cacaobonen meer dan de helft van de antioxidanten verloren gaan.
Cacaoboter wordt goed door de huid verdragen, het bevat vitaminen, micro-elementen en anti-oxidanten. Het is geschikt voor de conditionering van elk haar- en huidtype.
Ondanks de naam is cacaoboter volledig melkvrij en vegan. Het wordt gemaakt van het vet van de cacaoboon en zorgt ervoor dat chocolade in de mond smelt. Er is een grote kans dat je de meeste pure chocoladerepen uit de supermarkt gewoon kan eten als veganist.
Cacaoallergie. Als u een cacaoallergie hebt, dan bent u allergisch voor het eiwit in cacao. Carobe kan dan een alternatief zijn. Carobepoeder wordt gemaakt uit de peulen van de Johannesbroodboom en heeft een eigen smaak, waardoor ook mensen zonder cacaoallergie kunnen genieten van carobe producten.
Hoe je te werk gaat bij chocolade kleuren
Hiervoor gebruik je 100 gram cacaoboter en 4 gram kleurstofpoeder. Deze meng je en smelt je een dag van te voren naar 45 graden. Dit doe je een dag van te voren omdat de kleuren dan mooi intens worden.
Cacaoboter of cacaovet is een product afkomstig van de vrucht (cacaoboon) van de cacaoboom (Theobroma cacao). Cacaoboter heeft een wit tot lichtgele kleur die aan roomboter doet denken, maar veel harder is dan roomboter.
Meer cacao zorgt voor minder angiotensin II, en dus een lagere bloeddruk. Theobromine werkt onder andere als diureticum (een diureticum, ook wel 'plaspil', wordt vaak voorgeschreven naast andere bloeddrukpillen). Ook hierdoor daalt de bloeddruk.
Uit de metingen bleek dat de passagetijd in de darm mogelijk wordt vertraagd door pure chocolade, in vergelijking met de witte chocolade. De deelnemers rapporteerden een vastere consistentie van hun ontlasting na het eten van de pure chocolade, vergeleken met de witte chocolade.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Voor wie dus vraagt naar de beste chocolades kunnen we absoluut niet één merk aanraden. Ja, we hebben zo onze voorkeuren, momenteel vinden we Dandelion bijvoorbeeld helemaal geweldig. En Soma, wereldtoppers uit Canada . En ohja, de Guasare van Soma is ook bekroond tot beste chocolade ter wereld…
Bovendien is het ook van belang om te weten hoeveel chocolade je moet eten om enig effect te hebben: tussen de 100 en 200 gram per dag voor een gemiddelde persoon, om precies te zijn. Én: het moet chocolade zijn met een hoog cacao-percentage, dat wil zeggen, hoger dan 70 procent.
Reeds in talrijke onderzoeken, waaronder verschillende meta-analyses, heeft men het verband tussen cacao en diabetes onderzocht. Verschillende van deze opvolgonderzoeken tonen aan dat chocolade de kans op diabetes verkleint of dat cacao een positief effect heeft op het ziekteverloop bij diabeten.
Pure cacao is erg gezond. Cacao bevat namelijk vele honderden bioactieve stoffen, waarvan er een heleboel over heilzame en stimulerende eigenschappen beschikken. Hierbij valt te denken aan fytonutriënten, aminozuren, vetzuren, (co)vitamines, macromineralen, spoorelementen, (co)enzymen en neurotransmitters.
Rauwe cacao of gewone cacao
Cacaonibs worden eerst verhit en daarna vermalen tot cacaopoeder. Waarom is dat minder populair dan rauwe cacao: De meeste vitaminen, mineralen en enzymen gaan verloren door verhitting. Het effect van de cafeïne wordt versterkt.