Maar omdat het vocht al door de nieren naar de blaas is gebracht, is dit niet meer terug te halen. En in veel gevallen heb je al onder water geplast in je pak omdat de druk te groot werd in je blaas. Je hebt dus een ondervulling van je vaatstelsel. Deze hele gang van zaken verklaart al de vermoeidheid na het duiken.
Om decompressieziekte te voorkomen mag je dus min.18 uur na de laatste duik niet vliegen. Nog beter is het om na een intensieve duikvakantie de eerst 24 uur niet te vliegen. Andersom kom je tijdens een vliegreis niet onder verhoogde druk, dus neem je ook niet meer stikstof op in je lichaam.
Duiken is een ontspannen sport maar de bewegingen onder water zorgen voor toename van de hartslag, aanspanning van spieren, en zorgt voor uithoudingsvermogen en kracht. Vergeleken met andere vormen van beweging is duiken een uitstekende low-impact aeroobic workout.
Duiken is een populaire vrijetijdsbesteding, het wordt in toenemende mate beoefend. Er zijn echter wel enkele risico's aan verbonden. Barotrauma, decompressieziekte en verdrinking door het bewustzijnsverlies onder water zijn de belangrijkste ongevallen die kunnen gebeuren. Water is veel zwaarder dan lucht.
Geen lichamelijke inspanning na de duik
Ga in de eerste uren na een duik lichamelijke inspanning uit de weg. Na de duik is er in de lichaamsweefsels een verhoogde hoeveelheid stikstof aanwezig, die langzaam wordt afgegeven. Deze hoeveelheid reststikstof is niet gevaarlijk wanneer het maar langzaam wordt afgegeven.
Middels gebruik van de formule weten we dat hij 9,8 calorieën per minuut duiken. Bij een uur duiken verbrandt hij dus 9,8 x 60 = 588 calorieën.
Als reactie zullen de nieren meer urine produceren (wat betekent dat we water en zout verliezen). Dit is ook de reden waarom duikers de behoefte voelen om te urineren tijdens of direct na de duik, dit fenomeen is "Immersie Diurese" genaamd.
Het advies is na drie tot vier duikdagen een dag niet te duiken om het lichaam weer even te laten bijkomen. In de regel doen heel weinig mensen dat. Mijn advies is om het aantal duiken te beperken tot drie, hooguit vier per dag. Dat is al een serieuze belasting voor het lichaam.
We blijven 2,5 uur boven water voordat we weer gaan duiken. Dit noemen we het Oppervlakte-interval (OI). We trekken een lijn vanuit de linkerkolom met herhalingsgroepen (HG) naar rechts, en een lijn recht naar beneden vanuit het 'blok' met de tijdsduur van ons oppervlakte interval.
Bij vijfentwintig meter diepte blijkt stikstofnarcose bij de meeste mensen echt merkbaar te worden. En vanzelfsprekend neemt de kans op decompressieziekte toe wanneer je dieper duikt dan dertig meter diep, wanneer we de statistieken mogen geloven. Kortom: volg het advies op en duik niet dieper dan dertig meter.
Als je maar één duik maakt, is dit alle informatie die je nodig hebt: je duik mag niet langer dan 72 minuten duren. Op dezelfde wijze kun je bepalen dat een duik naar 18 meter een nultijd van 56 minuten heeft en een duik naar 14 meter een nultijd van 98 minuten. Toch zul je vaak meerdere duiken willen maken.
(Sport)duiken wordt ingedeeld in de categorie intensieve sporten. Te vergelijken met zwemmen (crawl), fietsen 23 km/u, squash, roeien. Vooral het hart- en longsysteem worden tijdens duiken belast.
Zoals veel mensen wel weten is duiken een erg dure sport als het gaat om het aanschaffen van alle spullen. Daarom duurt het vaak ook even voordat je als duikers alles goed voor elkaar hebt.
Beginnen bij het begin: Open Water duikers
De eerste twee duiken van de open water diver cursus, mag je maximaal naar 12 meter diepte. Vervolgens heb je de laatste twee duiken van jouw cursus. De diepte van deze duiken in maximaal 12 meter.
Wanneer je gaat duiken is het belangrijk om langzaam te dalen en te stijgen. Wanneer je dit te snel doet kan de verhouding tussen stikstof en zuurstof veranderen in je lichaam. Hoe dieper je gaat, hoe hoger de druk op je lichaam. Door deze druk ontstaan er meer opgeloste gasbellen dan gewoonlijk.
Nog altijd duiken er toeristen, maar ook plunderaars af naar het beroemde schip door middel van speciale expedities. Zo kun je voor zo'n 16.000 dollar een speciale reis maken naar de Titanic samen met experts. En een Amerikaans echtpaar trouwde zelfs in een duikboot die boven de Titanic hing.
Duiken is niet moeilijk. Duiken is ook geen prestatie sport. Door het domweg te oefenen kan iedereen het duiken onder de knie krijgen. Het is wel zo dat de ene persoon meer moet oefenen dan de andere persoon maar uiteindelijk lukt het altijd.
Bij recreatief duiken kun je maximaal tot 40 meter diep duiken.Als basisduiker in open water is de limiet voor hoe diep je kunt duiken 18 meter.
Het wordt aangeraden om minimaal 12 uur te wachten met een massage na het duiken.
Er zijn tal van duikopleidingen, waarvan PADI de meest bekende is. De kosten van de opleiding zijn afhankelijk van de duikschool.Reken op een bedrag tussen 375 en 450 euro. Voordat je begint met het nemen van duiklessen kun je ook een proefduik of een introductieduik maken.
Gemiddeld kost een beginnersuitrusting € 1.000,- tot € 1.750,-. Dit is dan natuurlijk zonder luxe zaken zoals een duikcomputer, droogpak, duiklamp of onderwatercamera. Ook weer net als bij een auto kun je de duikuitrusting zo duur en luxe maken als je zelf wilt.
Kan ik duiken terwijl ik diarree heb? Als je diarree hebt verlies je meer vocht dan normaal.Uitdroging vergroot de kans op decompressieziekte, dus pas hier erg mee op!
Duikers tussen 10-11 jaar moeten met een PADI-professional of een gebrevetteerde ouder of voogd duiken. Duiken mogen niet dieper gaan dan 12 meter / 40 voet. Duikers tussen 12-14 jaar moeten met een gebrevetteerde volwassene duiken.
Consumeer voor of tussen de duiken door nooit alcoholische dranken. Alcohol in je bloed zorgt voor een een snellere warmte-uitwisseling, waardoor je het onder water sneller koud krijgt. Dit kan erg gevaarlijk zijn en verhoogt de kans dat je onderkoeld raakt.