Let op: suède kan absoluut niet tegen vocht. In de herfst en winter is natte kleding echter moeilijk te vermijden, maar suède is zeer gevoelig. Het kan niet alleen snel vies worden, maar ook beschadigd raken.
Suède kan het minst goed tegen water en regen vlekken, toch kunnen ook deze vlekken uit de jas of een ander suède product.
Wanneer leer of suède nat wordt trekt het vaak samen. Het suède droogt dan in gekrompen toestand op, waardoor het leer barst wanneer je je voeten er later insteekt. Om dit te voorkomen verfrommel je lichtjes wat papier en stop je dit voorzichtig in je schoenen zodat het lijkt of er voeten in je schoenen zitten.
Suède schoenen gruwelen van water en vuil. Dus eigenlijk laat je ze bij regenweer beter in de kast staan. Heb je echt je zinnen gezet op dat ene paar laarsjes – ja, we begrijpen dat – dan kun je ze wel wat extra regenwapens geven. Allereerst maak je ze schoon met een speciale rubberen suèdeborstel.
Doe het suède kledingstuk alleen (dus zonder andere kledingstukken) in de wasmachine en keer het binnenstebuiten. Gebruik geen wasmiddel, maar alleen wasverzachter. Kies dan het fijnwas of wolwasprogramma en er zou eigenlijk niets mis moeten gaan.
Zet wat water op in een fluitketel of een pannetje (of gebruik je Quooker, als je die luxe in de keuken hebt) en stoom die hardnekkige (vet)vlekken van je favoriete suède schoenen af. Borstel voorzichtig met je suèdeborstel of anders met een schoon nagelborsteltje. Laat je gestoomde schoenen vervolgens goed drogen.
Borstel altijd voorzichtig en in één richting om het suède zo min mogelijk te beschadigen. Heb je echt een hardnekkige vlek, probeer dat voorzichtig wat harder te borstelen. Hierdoor is de kans groot dat veel vlekjes verdwijnen. Ook op kale plekjes mag je best wat ruwer borstelen.
Stap 4: Watervlekken verwijderen
Breng met het borsteltje (metalen haartjes) wat water aan op de héle schoen en wrijf het lichtjes erin. Dep vervolgens met een droge doek het overtollige water eraf en dep de schoen zo ver mogelijk voorzichtig droog.
Een spray speciaal voor suède biedt uitkomst, zoals de Collonil Suède + Nubuck Spray. Deze suède spray bevat een extra kleuractivering die helpt de kleur van je suède schoenen als nieuw te houden. Het is hierbij wel belangrijk om een suède spray te kiezen in een kleur die matcht met de kleur van je schoenen.
Reinig suède door te stomen. Kook een pannetje water en stomen maar. De suède kleur krijgt meteen een opleving! Kamertemperatuur opdrogen: Laat je schoenen opdrogen bij kamertemperatuur en borstel vervolgens over je schoenen met een speciale borstel om het suède zachter te maken.
Breng een speciale leerconditioner aan op je jas.
Doe een beetje conditioner op een schone doek en wrijf de conditioner in je jas. Zorg ervoor dat je geen plekjes overslaat. Hang hem op om te drogen als je klaar bent. Na een goede hydraterende behandeling zou hij weer lekker soepel moeten zijn.
Af en toe de jas inwrijven met was of kleurloze schoenpoets. - Suède kleding kan in het begin afgeven. De losse deeltjes verdwijnen na verloop van tijd. Zij zijn ook te verwijderen met een suèdeborstel of met plakband waarvan de lijm niet loslaat.
Impregneer je suède tas daarom met een water- en vuilafstotende spray. Als je iedere zes weken een dunne laag aanbrengt, is je tas goed beschermd! Is je tas toch nat geworden na een slecht getimede stortbui, droog ze dan niet op de verwarming, maar stop er kranten in die het vocht absorberen.
Vlekken op suède kun je het best direct verwijderen met een speciaal suèdeborsteltje. Een schone tandenborstel of nagelborsteltje werkt ook. Regelmatig borstelen voorkomt ook dat er gladde plekken ontstaan op je tas. Borstel wel steeds in dezelfde richting, anders slijt het leer!
Leer en suède kunnen niet goed tegen water. Je spuit ze niet voor niets regelmatig in met een water- en vuilafstotende spray. Katoen of canvas kan iets beter tegen water, maar ook schoenen van deze materialen gooi je beter niet in de wasmachine. Het is beter om ze gewoon met de hand te wassen.
Doe nu een beetje schoensmeer op een borstel of schone stofvrije doek. Gebruik niet te veel schoensmeer want het moet in de schoen trekken en het leer moet blijven ademen. Maak nu cirkelvormige bewegingen, hoe langer je poetst hoe mooier de schoenen gaan glimmen.
Voor hardnekkige vlekken op zowel nubuckleren als suède schoenen gebruik je een reinigingsblok. Deze vind je in onze Dry Cleaning Kit. Wrijf over de gehele plek om de vlek te verwijderen. Top Tip: Met suède is het belangrijk dat je in de richting van de schoenvezels borstelt om beschadigingen te voorkomen.
Nubuck schoenen zijn eigenlijk gemaakt van leer, denk bijvoorbeeld aan verschillende schoenen van Dr. Martens. Het proces is alleen net iets anders om zo de look van het leer aan te passen. Om nubuck te maken wordt het leer aan de bovenkant licht geschuurd, waardoor het een soort fluweelachtige uitstraling krijgt.
Als je suède schoenen met water wast, kunnen er vlekken in het materiaal komen die je er heel moeilijk weer uitkrijgt. Borstel de schoenen eerst met een droog borsteltje af, daarna met een stuk vlakgom en dep hardnekkige vlekken met wat ontsmettingsalcohol, witte azijn of een speciale suèdereiniger.
Professionele aanpak Leer en suède gaan niet goed samen met een sopje – ze zuigen zich vol met water en eindigen keihard en craquelé – en zijn daarom het beste af bij de stomerij. Thuisbehandeling Een muf leren jasje knapt op van een nachtje buiten hangen.
Een microvezeldoek, zachte katoenendoek en een sopje met water en het reinigingsmiddel. Wrijf de vlek op het suède leer hiermee in. Vervolgens poets je het nog even met alleen water en dep je het tot slot droog.
Controleer eerst of je jasje tegen water kan door een klein stukje nat te maken. Als het water op het oppervlak blijft liggen kun je het vuil er met een vochtige doek vanaf poetsen. Als het water in het leer trekt en er ontstaat een donkere vlek, maak het jasje dan verder niet meer schoon met water.
Neem een geschikte ledervet (zoals zadelzeep of kokosolie) en breng wat aan op een schone doek. Wrijf het voorzichtig over het hele oppervlak en laat het een dag intrekken. Daarna zal het leer een stuk soepeler zijn en knellende, wrijvende schoenen zullen tot het verleden behoren.