Kaaspapier heeft namelijk een soort laagje aan de binnenkant die de kaas beschermt tegen uitdroging, zweten en smaakverlies.
Heb je geen kaaspapier bij de hand? Dan kun je het ook wikkelen in zowel een laag bakpapier als een laag aluminiumfolie, om de kaas smeuÏg te houden.
Kaas moet kunnen ademen, en dat verhindert folie net. Gebruik liever bakpapier of speciaal kaaspapier (dat je in de gespecialiseerde handel kunt kopen). Vouw het papier zo strak mogelijk rond je restje kaas en maak het uiteinde vast met een stukje doorzichtige tape.
Met een kaasdoos houd jij je kaas lekker lang vers
Hierdoor gaan ze jarenlang mee! De kaasdozen zijn eenvoudig te combineren met andere voorraaddozen en vershoudbakjes uit dezelfde series. Hierdoor zorg je eenvoudig voor eenheid in je keukenkastjes en koelkast.
Harde kazen kunt u met een aanbevolen bewaartemperatuur van 8 tot 15 graden wel buiten de koelkast bewaren. Zachte kazen kunt u het beste in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 5 tot 8 graden. Haal de kaas veen half uur voor u hem gaat eten uit de koelkast.
Kaas bewaren in aluminiumfolie of huishoudfolie doe je beter niet, want die verhinderen dat de kaas kan ademen. Bakpapier gaat overtollig vocht tegen en voorkomt zo schimmelvorming. Net als alle zuivelproducten neemt kaas gemakkelijk geurtjes op, bijvoorbeeld van andere producten in de koelkast.
Tijdens het transport naar huis gaat de temperatuur iets omhoog." Wanneer je het product daarna thuis in je koelkast legt, koelt de verpakking meteen weer af."Daardoor condenseert het vocht aan de binnenkant. Komt daarbij dat de temperatuur van veel koelkasten wel eens durft te schommelen.
Kaas buiten de koelkast gaat als het ware 'zweten', waardoor hij uitdroogt. Nog lang voordat jij met maagklachten zit, ziet de kaas er al onappetijtelijk genoeg uit om te negeren. Zo kun je harde cheddar na acht uur bijvoorbeeld nog makkelijk eten, maar ziet-ie er dan niet niet meer naar uit.
Voor 17.00 besteld, dezelfde werkdag verzonden. Kaaspapier zijn vellen papier die speciaal gemaakt zijn om kaas in te verpakken. Het resultaat is dat de kaas langer houdbaar is, representatief wordt verpakt en dat het papier de omgeving beschermd tegen vetvlekken.
Harde kazen
Laat je hier niet meteen door afschrikken: deze kun je namelijk gewoon wegsnijden. Volgens het Voedingscentrum kun je harde kazen gemiddeld tot twee maanden na hun houdbaarheidsdatum eten, mits ze er nog goed uitzien en de verpakking nog dicht zit.
Als je de schimmel eraf haalt, kun je de kaas nog veilig eten. Beschimmelde geraspte kaas of kaasplakken kun je wel beter weggooien.
Harde kazen kun je over het algemeen goed invriezen. Denk aan een stuk jonge of belegen kaas, harde geitenkazen, Parmezaanse kaas, harde borrelkazen of cheddar. Deze kazen kun je in plakjes, geraspt en in hun geheel, als groot stuk, invriezen. Hoelang de kaas goed blijft in de vriezer, verschilt per kaassoort.
Kaas invriezen
Maar hoe zit het met kaas, is kaas ook in te vriezen. Het antwoord is simpel: ja, dat kan. Het gaat dan wel om de 'harde' kazen. Jonge, jong belegen en Parmezaanse kaas kunt u prima in de vriezer kwijt.
Misschien heb je het weleens gezien, maar in deze doos blijft vaak veel condens vocht hangen. Iets waar je kaas niet lekkerder en houdbaarder van wordt. Door het vocht en bij weinig schoonmaken van de doos kan de kaas sneller gaan schimmelen.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast.Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Plattekaas is ook een soort verse kaas, maar bevat minder vet dan roomkaas.Het is dus niet hetzelfde. In Nederland wordt trouwens niet gesproken over plattekaas maar over kwark. Helemaal hetzelfde als plattekaas is dat niet, kwark is iets grover van structuur, maar beide zijn wel vergelijkbaar.
Probeer je kaasplank ook zo op te bouwen en start met milde, romige zachte kazen (zoals Rambol, Brie, Damse Mokke, …), vervolgens enkele half harde kazen (Morbier, Pas de Rouge, …), dan wat harde kazen (Manchego, oude kazen, Tomme de Savoie, …)
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Gebruik als verpakking ons kaaspapier dat aan de binnenzijde voorzien is van een laagje vershoudfolie. Dit folielaagje zorgt ervoor dat de kaas niet kan uitdrogen.
Schimmel op harde kaas
Mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is. Bewaar deze kaas in de koelkast in een gesloten verpakking. Het beste is om het in kaaspapier te verpakken of folie. Dit is om zweten te voorkomen.
Plakken kaas zijn 4 dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas 2 dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Als we de site Bon Appetit mogen geloven, kun je een stuk kaas zo'n 4 uur buiten de koelkast laten liggen. In dit tijdsbestek hebben bacteriën namelijk nog niet echt de kans gekregen om zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort. Hoe zachter de kaas, hoe korter hij goed blijft.
Geraspte kaas is 3 dagen houdbaar in de koelkast. Wil je het langer bewaren, vries het dan in.