1 liter soep is genoeg voor 4 personen. Meet ook even de inhoud van je pollepel: doe 'm vol water en giet dat in een maatbeker. Zo weet je precies hoeveel je straks in elk bord schept. Een beetje extra soep maken kan nooit kwaad: een restje kun je makkelijk bewaren in de diepvriezer.
Hoeveel is een portie? Met een recept voor vier personen kom je meestal uit op 1 liter soep. Een kop soep is standaard 250 ml, in een diep bord kan doorgaans ook 250 tot 350 ml. Dient de soep als voorgerecht bij een meergangendiner, dan is 150 à 200 ml ruim voldoende.
Reken op ongeveer 500 ml soep per persoon als het een maaltijdsoep wordt, iets minder als er veel 'vulling' in zit zoals b.v. bij bouillabaisse. Voor gewone soep heb je al genoeg met 200 tot 250 ml per persoon.
Per 10 liter soep heb je ongeveer vierhonderd gram groenten nodig.
Voor een lekker volle soep met veel groente hoef je maar weinig water toe te voegen. Reken voor 500 gram groenten 1 liter water.
Voor een kop of bord soep als voorgerecht kan ongeveer 250 ml per persoon gerekend worden. Als voorgerecht bij een uitgebreid diner reken zo'n 150-200 ml per persoon en voor een (dikke) maaltijdsoep reken zeker op 500-750 ml per persoon.
De bouillon is makkelijk in gebruik: voeg 1 blokje toe aan 1 liter kokend water en roer tot het blokje volledig is opgelost. In een verpakking zitten 8 blokjes, dus je hebt altijd genoeg voor meerdere gerechten. De MAGGI Kippenbouillon bevat geen kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen.
Een bouillonblokje als smaakmaker kan, maar gebruik bij voorkeur niet meer dan 1 blokje per liter soep.
Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij. Naast peper, zout, tijm, laurier, nootmuskaat en andere courante kruiden, kan je je soep upgraden met 'Out of the Box' kruiden voor een verrassend effect. Zo kan je bij pompoensoep komijn of saffraan toevoegen, of kardemom bij wortelsoep.
Dat doe je met minstens 500 gram groenten per liter water. Zo'n verse groentesoep helpt je om je dagelijkse dosis groenten (minstens 200 tot 300 gram) te vergroten.
Waarom moet je soepgroenten stoven? Door groenten te verwarmen ontstaan er nieuwe aroma's en krijgt je soep meer smaak.
**1 portie = 1 kom = 250 ml (verpakking bevat ruim 3 porties). Unox Stevige Tomatensoep is rijkgevuld met Beter leven soepballen, vermicelli en lekker veel tomaten en ui. Unox Stevige Tomatensoep in blik is een van de heerlijke soepen van Unox, klaar in een handomdraai en goed voor ruim 3 kommen soep.
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Soep invriezen (& ontdooien!)
Dan is de vriezer je beste vriend. Laat de soep eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur zonder deksel op de pan. Verdeel de afgekoelde soep in diepvriesbakjes, eventueel in meerdere porties. Sluit af met de bijbehorende deksel en bewaar maximaal drie maanden in de vriezer.
Groentensoep: basilicum, bieslook, bonenkruid, dille, kervel, laurier, lavas, majoraan, peper, peterselie, rozemarijn, selderij, tijm. Kippensoep: basilicum, foelie, knoflook, majoraan, peper, peterselie, rozemarijn, selderij, tijm.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Vlees dat traditioneel wordt gebruikt voor soepvlees (van het rund) is bijvoorbeeld schenkel, ossestaart of vlees afkomstig van de nek, dat veel bindweefsel en bot bevat.
Runderschenkel wordt gebruikt voor het maken bouillons, soepen en stoofschotels. De schenkel is een betaalbaar, supersmaakvol en veelzijdig vleesdeel. Niet voor niets zijn de Italianen gek op 'Ossobucco' (= 'hol been'): gestoofde kalfsschenkel.
Als we brood rekenen voor bij de soep of voor een lekker toastje dan rekenen we twee tot drie soepbroodjes per persoon of zo'n vier-vijf stukjes stokbrood per persoon. Dit is een beetje afhankelijk van het serveermoment.
Als vuistregel geldt dat 6 hapjes per persoon voldoende zijn. 6 koude hapjes (waar we óók die schaal chips bij tellen!), of 4 koude hapjes en 2 warme.
Als standaard geldt dat je van een maaltijdsoep een halve liter per persoon serveert.
Bouillon en fond. Je denkt er misschien niet snel aan maar ook bouillon(blokjes) en fonds kan je jarenlang bewaren. Droge bouillonblokjes of ingevroren (verse) fond zijn niet alleen handig om (noedel)soep van te maken maar ook wanneer je een saus extra smaak wil geven.
Los 1 tablet op in 1/2 liter kokend water.
De meest gezonde en lekkere bouillon is natuurlijk de zelfgemaakte variant, getrokken uit dierlijke of plantaardige ingrediënten. Een nadeel ervan is dat het flink wat tijd en geduld vergt om een lekkere bouillon te trekken die vol van smaak is. Tijd die je er nu eenmaal niet altijd voor vrij kunt maken.