Een manometer is een meetinstrument waarmee druk wordt gemeten. De meest gebruikte soort manometer is de metaalmanometer, deze wordt onder andere in cv-ketels gebruikt. Verder wordt om bloeddruk te meten een bloeddrukmeter gebruikt en de barometer om luchtdruk te meten.
Een manometer geeft de druk aan ten opzichte van de atmosferische druk. De meest gebruikte toepassing is het meten van luchtdruk, maar je kan ook de druk van andere vloeistoffen en gassen meten.
Analoge manometers gebruiken een eenvoudig maar nauwkeurig mechanisme om de luchtdruk te bepalen, waarbij vloeistof wordt verplaatst. Een U-vormige buis die aan één kant open is, wordt deels gevuld met water, kwik of ethanol. In plaats van vloeistoffen gebruiken digitale manometers een druktransducer.
Plaats het donderglas, of barometer, enkel op een plaats waar hij niet aan grote temperatuurschommelingen wordt blootgesteld. Niet op of boven de verwarming of aan het venster. Vermijd direct zonlicht.
Herleid naar zeeniveau levert dit een relatieve luchtdruk op van 1016 hPa (2x 8meter=2 hPa). De standaard luchtdruk op zeeniveau is 1013,3 hPa. Een barometer meet de luchtdruk. Stijgt de luchtdruk dan is er een grotere kans op weersverbetering.
Vanwege de wrijving in het mechaniek is het verstandig om even tegen de barometer te tikken voordat je hem afleest. De wijzer springt dan naar de juiste stand. Je ziet dan meteen ook of de luchtdruk aan het stijgen of aan het dalen is.
Een rustige hogedrukdag is ideaal om je barometer te ijken. Je moet ook corrigeren voor de hoogte. Een luchtdruk van 1013 hPa (hectoPascal) op zeeniveau komt overeen met 899 hPa op een hoogte van 1000 meter.
In oude thermometers, bloeddrukmeters en barometers kan kwik zitten.Als je zo'n voorwerp kapot laat vallen, rollen en stuiteren de bolletjes kwik naar alle kanten. Soms meters ver weg.
De lange enkele buis is gevuld met kwik, waarvan de ruimte in het bovenste gedeelte van de buis vacuüm is. Hierdoor kan het kwik reageren op de luchtdruk. Bij hoge luchtdruk stijgt het kwik in de buis en geeft de barometer dus mooi weer aan en bij lage luchtdruk het tegengestelde.
Drukmeters, ook wel manometers, zijn instrumenten om de druk van een gas of vloeistof in een systeem te meten.
Controleer de manometer
De naald van de manometer geeft de reële druk van de installatie weer. Een groene zone toont aan binnen welk bereik de druk correct is. De rode zone is de kritieke zone. Een rode naald dient als merkteken en een zwarte duidt de werkelijke druk aan.
Vaak zie je ook een manometer op de installatie staan. Meestal staat die in de buurt van het expansievat. De naald van de manometer geeft de reële druk van de installatie aan.
Voordelen van vulvloeistoffen
De vulvloeistof dempt eventuele drukpieken, schokken en trillingen die optreden en beschermt de mechanica van de manometer. Zo wordt materiaalmoeheid en – storing tegengegaan. Een andere doorslaggevende factor voor de gebruiker is de garantie van de leesbaarheid van de toegepaste druk.
De luchtdruk is de kracht die het gewicht van de lucht in de atmosfeer op een oppervlak uitoefent. In de meeste barometers zit een luchtledig doosje. Afhankelijk van de drukverandering drukt deze meer of minder in. Die beweging wordt overgebracht op een wijzerplaat waarna de luchtdruk kan worden afgelezen.
Een manometer is een meetinstrument waarmee druk wordt gemeten. De meest gebruikte soort manometer is de metaalmanometer, deze wordt onder andere in cv-ketels gebruikt. Verder wordt om bloeddruk te meten een bloeddrukmeter gebruikt en de barometer om luchtdruk te meten.
Werking van de barometer: Een kolom van 10 km lucht is in evenwicht met 76 cm kwik. Als we water zouden gebruiken, dan weegt 10 m water evenveel als 10 km lucht. Wordt de luchtkolom hoger, dan duwt deze het kwik terug in de buis totdat er weer evenwicht is. Hetzelfde gebeurt als de luchtdruk daalt.
Oude kwikthermometers zijn van glas en hebben een lichtgrijze vloeistofkolom/afleesstreep. In een thermometer met een rode of blauwe kolom zit géén kwik.
De huidige gemiddelde prijs van een Antieke barometer is € 35.
Op een hoogte van 10 km is de luchtdruk nog maar één vierde van de luchtdruk op zeeniveau. Dat is trouwens één van de redenen waarom vliegtuigen zo hoog vliegen: er is daar boven immers minder luchtweerstand. Op een hoogte van 500 km boven het aardoppervlak is de luchtweerstand nog nauwelijks voelbaar.
Verschil in luchtdruk
De luchtdruk varieert van plaats tot plaats en ligt aan het aardoppervlak meestal tussen 940 tot 1060 hPa. In de kern van tropische stormen, zoals orkanen kan de luchtdruk dalen tot onder 900 hPa. Verschil in luchtdruk ontstaat door verschil in verwarming.
Wel moet je iPhone beschikken over een barometer en hoogtemeter.Deze is aanwezig vanaf de iPhone 6 of nieuwer.
Gebruik van de barometer
De luchtdruk neemt namelijk af naarmate je hoger komt. Wanneer je horloge de luchtdruk goed kan meten, dan is zo dus ook de hoogte af te leiden. De preciesie van deze meting ligt dan rond 1 meter. Een stuk nauwkeuriger dan via GPS, dus!
Bij een hele hoge luchtdruk blijft het droog en is het vaak erg rustig weer met in de herfst- en wintermaanden een grote kans op mist. Als de wind uit het zuiden waait wordt in de zomermaanden (zeer) warme lucht uit het zuiden van Europa en Afrika aangevoerd. De zon schijnt vaak flink en het is (zeer) warm.