Bij rolstoeltennis worden de spelregels van het normale tennis gebruikt. Het enige verschil is dat de bal bij het rolstoeltennis twee keer mag stuiteren. Daarbij hoeft alleen de eerste stuit binnen de belijning te vallen. De rolstoel wordt als onderdeel van het lichaam beschouwd.
De rolstoeltennisser mag de bal tweemaal laten stuiten. De speler moet de bal terugslaan voordat deze grond een derde keer raakt. De tweede stuit mag zowel binnen als buiten het speelveld plaatsvinden. De eerste stuit bepaalt dus of de bal in of uit is.
De spelregels van rolstoeltennis
Bij rolstoeltennis mag de bal wel twee keer stuiteren. De eerste stuit moet binnen de belijning terecht komen. De tweede stuit mag dan eventueel buiten de belijningen vallen. De winnaar is de speler die twee sets van 6 games wint.
Aan bepaalde competitiesoorten zijn leeftijdscategorieën gekoppeld, zoals 17+, 35+, 50+. Dat betekent dat je pas mag deelnemen aan die competitie als je minimaal die leeftijd hebt. Daarnaast kan erin verschillende samenstellingen worden gespeeld, zoals dames, heren en gemengd (dames en heren).
advantage ("voordeel") – een moment wanneer de speler een punt heeft gewonnen uit een deuce en nog één punt nodig heeft om de game te winnen.
Ze spelen alleen enkels. Wie het eerst 7 punten heeft, heeft gewonnen (7-6 is einde partij). De spelers serveren om de beurt. De service mag bovenhands en onderhands (als de bal maar niet eerst stuit).
Tie-break in het dubbelspel
De speler die met serveren begint, serveert voor het eerste punt. Daarna geldt voor iedere speler die aan de beurt is dat hij voor twee punten achtereen serveert. Dat gaat zo door tot vaststaat wie de tie-break, en dus ook de set, gewonnen hebben.
Aan het eind van elk standaard spel wordt de ontvanger serveerder en de serveerder ontvanger voor het volgende spel. In een dubbelspel moet het team dat in het eerste spel van een set moet serveren beslissen welke speler in dat spel zal serveren.
MahutPrecies tien jaar geleden werd de mafste en langste tenniswedstrijd ooit gespeeld. Op het heilige gras van Wimbledon schreven John Isner en Nicolas Mahut geschiedenis door ruim 11 uur (verdeeld over drie dagen) op de baan te staan. Isner won in de vijfde set met 70-68 (!). Tien gekke weetjes op een rij.
Een set wordt gewonnen door de speler die het eerst 6 games wint, met een verschil van twee games. Als de stand in een set 6-5 is en de speler die op 6 staat de volgende game wint, dan wordt het 7-5 en is de set afgelopen.
Wist je dat... ...de Kroaat Ivo Karlović de hardste service ooit sloeg bij de mannen? De service had een snelheid van 251 km/u of 156 mijl/u. Venus Williams is de recordhouder bij de vrouwen, de Amerikaanse serveerde met 205 km/u.
Elke wedstrijd begint met tossen en elke club organiseert wel één of meerdere keren een activiteit onder de naam Tossen, Husselen of Racket trekken. Bij deze activiteit worden deelnemers willekeurig met elkaar op een baan ingedeeld om wedstrijden te spelen.
De keuze van de speelhelft en het recht om in het eerste spel serveerder of ontvanger te zijn, moet door tossen worden beslist. De speler die de toss wint, mag kiezen of van zijn tegenstander verlangen te kiezen serveerder of ontvanger te zijn, in welk geval de andere speler de speelhelft moet kiezen.
Een break is een term uit het tennis. Het houdt in dat een speler de opslag van de tegenstander wint in een game. Hierdoor krijgt de winnaar er een punt in de set bij en heeft de opponent een achterstand.
Al in de vijftiende eeuw moest je vier punten hebben om een game te winnen. Door deze vierdeling kreeg je de scores 15, 30 en 45. Het Franse woord voor 45, 'quarante-cinq' en het Engelse 'forty-five' werden te lang bevonden; het werd de gewoonte 40 te zeggen.” De term 'deuce' komt eveneens uit het Frans.
De return is, samen met de service, de belangrijkste slag. Elk punt begint er mee (behalve als je tegenstander een dubbelfout slaat). Normaal gesproken worden de meeste games gewonnen op de service, omdat het zo'n krachtige slag kan zijn.
De speler die aan de beurt is om te serveren, serveert vanaf rechts voor het eerste punt. De tegenpartij serveert daarna vanaf links voor het tweede punt en vervolgens vanaf rechts voor het derde punt. Iedere speler serveert daarna steeds voor twee punten.
Elke dinsdagavond is het "Toss-avond" voor Senioren (vanaf 19:00 uur); Je hebt dan de mogelijkheid om te tennissen zonder van tevoren af te spreken.
Hoe worden je rating en speelsterkte vanaf volgend seizoen bepaald? In het nieuwe systeem is het eenvoudig: elke wedstrijd die je speelt, heeft effect op je rating. Bij winst stijgt je rating, bij verlies daalt je rating. Hierbij geldt een boven- en ondergrens, waardoor je niet ineens heel hard kan stijgen of dalen.
De Australiër Samuel Groth heeft op een challenger in het Zuid-Koreaanse Busan de hardste service ooit geslagen. De tennisbond ATP maakte bekend dat de nummer 340 van de wereldranglijst de bal een vaart meegaf van 263 kilometer per uur. Het wereldrecord stond met 251 km/u op naam Ivo Karlovic.
Goran Ivanisevic en Andy Roddick voeren de eliteclub aan. Ivanisevic, landgenoot van Karlovic, mag zich zelfs de enige speler in de geschiedenis noemen die meer dan 10.000 aces sloeg. Zijn totaal staat op 10.183. De Amerikaan Roddick staat op 9.074 aces.
De speler of het koppel dat bij een nieuwe set aan de beurt zou zijn om te serveren mag ook in de supertiebreak beginnen met serveren. Net als bij een tiebreak van zeven punten wordt er eerst een punt gespeeld vanaf rechts.
Bij tennis moet de bal over het net op de speelhelft van de tegenstander(s) worden geslagen. Het doel is om het de tegenstander(s) onmogelijk te maken de bal op dezelfde wijze terug te slaan.