Om misverstanden te voorkomen: billendoekjes hebben een houdbaarheidsdatum die jaren na de productiedatum ligt. Ook billendoekjes bevatten conserveringsmiddelen tegen bacteriën en schimmels. Je hoeft je wat houdbaarheidsdatum betreft niet zoveel zorgen te maken.
De houdbaarheidsdatum op de verpakking is minimaal 6 maanden later dan de dag van aankoop. Heb je het pakje open gemaakt, dan zijn de doekjes nog een maand te gebruiken en WaterWipes adviseert ook om geen doekjes uit de verpakking te halen voor onderweg.
We gebruiken hiervoor het symbool van een pot met een open deksel erop, waar een getal in staat. Dit getal staat voor het aantal maanden dat het product houdbaar is na opening. Wanneer er een 12 in staat is het product dus twaalf maanden houdbaar nadat je hem voor het eerst hebt geopend.
Het gemiddelde aantal billendoekjes dat verbruikt wordt is zo'n 10 (per kind) per dag. Da's dus een pak in de week, en wanneer je kijkt naar de doekjes die enigszins fijn zijn voor babybillen, kom je uit op een flink bedrag.
Eén poepluier per dag met gemiddeld 7 doekjes en 3 plasluiers is per dag gemiddeld 10 doekjes. Per maand zijn dat 300 doekjes. Voor negen maanden kom je uit op 2.700 billendoekjes.
Eerst en vooral vermijd je best billendoekjes met parfum of allergenen. Het kan dan misschien wel o zo fris ruiken, maar een baby heeft vaak een gevoeligere huid. Daarom kies je volgens de Consumentenbond liever voor Zwitsal Gevoelig Huidje Billendoekjes of Pampers Sensitive Babywipes.
De enige echt duurzame keuze volgens de Consumentenbond zijn wasbare babydoekjes. Deze zijn te koop van merken als Cheeky Wipes en BilliesBox. Je koopt een heel pakket bestaande uit meerdere doekjes, bewaarcontainer(s) en/of bewaarzakjes voor onderweg.
Zwitsal kleurt geel vanaf 1974
Zwitsal was oorspronkelijk wit en kreeg pas in 1974 de kenmerkende gele kleur. In 1974 wordt het logo gemoderniseerd, maar het kuifje van Mieke wordt behouden. Het bedrijf van Jansen maakt een stormachtige groei door en Zwitsal wordt Nederlands grootste en bekendste babymerk.
Ontwikkeld speciaal voor jouw baby
Omdat we zelf ook ouders zijn, weten we hoe belangrijk het is dat onze producten mild, veilig en zacht zijn. Daarom hebben we onze geur speciaal ontwikkeld voor de gevoelige babyhuid. We gebruiken alleen milde, verzorgende ingrediënten die we testen volgens de strengste richtlijnen.
Zwitsal ruikt voor een groot deel naar lelietjes van Dalen, en laat de baarmoeder nu juist ook geurstoffen uitstoten die doen denken aan precies dat bloempje.
Luiers over datum
Om met de deur in huis te vallen: je kunt luiers tot in lengte van dagen blijven gebruiken, ze 'verlopen' niet. Ouderdom kan echter wel invloed hebben op enkele belangrijk eigenschappen, bijvoorbeeld het absorptievermogen.
Ze kunnen worden gebruikt om de babyhuid schoon te maken en tegelijkertijd te verzorgen, of om jouw handen snel schoon te maken als je niet direct naar de wastafel kunt lopen na een verschoning. En babydoekjes reinigen niet alleen de huid van je baby, ze helpen ook te beschermen tegen luieruitslag.
Wat zit er in billendoekjes? Billendoekjes zijn meestal gemaakt van een textielvezels, zoals viscose en/of polyester. De vezels nemen goed water en vocht op. In het vocht van de doekjes zit bijna altijd water om schoon te maken en vette stoffen om de huid te verzorgen.
Gemiddeld verbruikt een baby in het eerste levensjaar zeven luiers per dag. Dat is een behoorlijk aantal, dus je kunt er maar beter voor zorgen dat je altijd voldoende luiers op voorraad hebt. Wanneer je dit aantal per dag doorrekend naar een aantal luiers per jaar, dan kom je uit op een aantal van 2555 stuks!
De Consumentenbond heeft verschillende luiers getest. In de uitslag staat Pampers met twee verschillende luiers bovenaan. Pampers Active Fit werd als beste getest en kreeg het rapportcijfer 8.
In het begin moet je de luier het vaakst verversen. Bij een baby van 0 tot 6 maanden moet je namelijk de luier zo'n 8 keer per dag verschonen. Dit komt uit op zo'n 1.450 luiers in de eerste zes maanden nadat jouw kleintje geboren is. Vanaf dan kan je het aantal luiers per dag verlagen naar gemiddeld 6 luiers per dag.
Voor baby's wordt meestal als vuistregel aangehouden, dat zes tot acht flink natte katoenen luiers (of 4-6 wegwerpluiers) per etmaal betekent dat de baby voldoende voeding heeft binnengekregen.
Hoe vaak je een luier moet verschonen verschilt per baby. Ook hangt het af van hoe oud je baby is. Een pasgeborenen moet gemiddeld tussen de 8 en 10 keer op een dag verschoond worden. Daarintegen moet een wat oudere baby ongeveer 4 tot 6 keer per dag verschoond worden.
Het heeft een wetenschappelijke verklaring waarom baby's altijd zo lekker ruiken! Dit heeft alles te maken met schattig zijn en overlevingskansen vergroten. Schattig zijn en lekker ruiken is een biologische tactiek van je baby om aandacht en affectie te krijgen van iedereen om zich heen.
Je pasgeboren baby ruikt al vrij goed. Hij of zij kan verschillende geuren onderscheiden. Als je baby 1 week oud is, kan hij of zij het verschil ruiken tussen zijn of haar mama en een andere vrouw. Je baby gebruikt zijn of haar reukvermogen om de borst van mama te zoeken.