Tijdens een orgasme komt er oxytocine vrij - ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het hormoon versterkt sociale connecties, geeft een gevoel van vertrouwen en veiligheid en helpt je lichaam om te ontstressen. "Een orgasme werkt belonend", legt Kremers uit. "Je kan het zien als een ultieme beloning van de seks."
Zodra we opgewonden raken worden de hormonen oxytocine en vasopressine in hoog tempo aangemaakt. Deze stoffen zorgen ervoor dat de partners zich verbonden voelen, wat uiterst belangrijk is in een gezonde relatie. Oxytocine heeft ook een rustgevende werking.
Regelmatig klaarkomen zorgt voor een hoger gehalte van oestrogeen in je bloed, wat een positief effect heeft op je vaginale elasticiteit. Bovendien versterkt het je bekkenbodemspieren doordat die tijdens een orgasme samentrekken. Hoe beter je bekkenbodemspieren en vaginale elasticiteit, hoe beter je intieme welzijn.
Door seks maakt je lichaam het hormoon oxytocine aan (ook wel het knuffelhormoon genoemd). Dit hormoon zorgt voor een gevoel van vertrouwen, hechting en verbondenheid. Rondom de bevalling maken vrouwen extra oxytocine aan, zodat ze zich extra aan hun kind gaan hechten.
Nu is daar op zich niks mis mee, als het een weloverwogen keuze is. Het is niet verboden om iets op te geven. En we leven gelukkig in een tijd en maatschappij waarin de meeste mensen zelf kunnen bepalen of ze seks hebben en met wie. Een leven zonder seks zal je niet per definitie ongezond maken, of neurotisch.
Net als in eerder onderzoek bleek ook uit Fishers experiment dat mannen vaker aan seks denken: gemiddeld 34 keer per dag, terwijl de teller bij vrouwen op negentien keer bleef steken. Maar, ontdekte Fisher, mannen denken niet alleen vaker aan seks, maar ook aan eten en slapen.
Normaliter stijgt oxytocine langzaam, op één moment na: Het moment dat een vrouw tijdens de seks een orgasme krijgt. Als een vrouw klaarkomt is het level van oxytocine sky high. Om het proces van verliefd worden te versnellen moet je een vrouw dus naar een hoogtepunt brengen, want goede seks maakt vrouwen verliefd.
Dierenstudies suggereren dat seks de groei van hersencellen in de hippocampus stimuleert, het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het geheugen en het leervermogen. Van factoren zoals stress en depressies werd aangetoond dat ze de hippocampus doen krimpen, maar sporten én seks kunnen dat effect tegengaan.
De zaadcellen van de man zwemmen in de vagina naar de baarmoeder en de eileiders, op zoek naar een eicel. Als er bij de vrouw een eicel los is gekomen uit de eierstok, kan deze bevrucht worden. Wanneer de zaadcellen bij de eicel zijn, proberen ze allemaal door de wand van de eicel heen te komen.
Oxytocine is een lichaamseigen hormoon, geproduceerd door de hypofyse (een klier in de hersenen). Het heeft effecten op de baarmoeder en op de melkklieren.
Door sporten vindt er een toename plaats van diverse neurotransmitters waaronder dopamine, serotonine en endorfine. Endorfine staat onder meer bekend als het snelst werkende anti-stresshormoon omdat het binnen een minuut een stressreactie kan stilleggen.
Een Runner's High wordt op verschillende manieren ervaren en omschreven door duursporters, maar meestal wordt het beschreven als het bereiken van een staat van euforie tijdens het hardlopen. Je voelt geen pijn (meer) en het hardlopen voelt zich heel gemakkelijk aan; alsof je voor altijd door kan gaan!
Dopamine wordt in je lichaam aangemaakt uit het aminozuur tyrosine. Dit kan weer worden aangemaakt uit het aminozuur fenylalanine. Het eten van voeding die deze aminozuren in ruime hoeveelheden bevat (een goed voorbeeld hiervan is Brain Food), helpt je om de aanmaak van dopamine te verhogen.
Ook dopamine kan enorm verslavend werken. Doordat het zo snel komt en gaat, maar zo fijn voelt, willen we die boost van dopamine zo snel mogelijk opnieuw ervaren.
Wetenschappers hebben uitgezocht hoelang een gemiddelde knuffel wereldwijd duurt. Uit de studie blijkt dat knuffelen ongeveer net zo lang duurt als andere menselijke acties zoals iemand uitzwaaien: drie seconden.
Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Het wordt geproduceerd in ons brein, in de hypothalamus en versterkt sociale banden tussen mensen. Zo speelt het hormoon bijvoorbeeld een cruciale rol bij de geboorte van een kind: oxytocine zorgt er dan mede voor dat ouders en kind een band krijgen.
Waarom het knuffelhormoon oxytocine relaties goed houdt. Het schijnt dat een dikke knuffel van 20 seconden al oxytocine vrijmaakt. Het 'liefdeshormoon' zorgt ervoor dat je je verbonden voelt met je grote liefde, je beste vriend vertrouwt en als moeder een band creëert met je kindje.
Mannen hebben meer kans op erectieproblemen
Als mannen een langere tijd geen seks hebben gehad, kan een gevolg zijn dat ze erectieproblemen krijgen. De onderzoeken richten zich vooral op oudere mannen, maar ze concluderen allemaal dat regelmatig van bil gaan een positief effect heeft op de erecties van een man.
Nu is daar op zich niks mis mee, als het een weloverwogen keuze is. Het is niet verboden om iets op te geven. En we leven gelukkig in een tijd en maatschappij waarin de meeste mensen zelf kunnen bepalen of ze seks hebben en met wie. Een leven zonder seks zal je niet per definitie ongezond maken, of neurotisch.
Samen met het hormoon serotonine zorgt oxytocine ervoor dat stress wordt verminderd (wat wordt veroorzaakt door het stresshormoon cortisol). Ook hebben onderzoeken uitgewezen dat fysieke pijn minder wordt bij een stevige knuffel. Knuffelen kan dus een hoop goed doen. Dus geniet er extra van wanneer het kan!
Oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact: een fijn en liefdevol moment dat je met een ander deelt. Momenten van aankijken, aanraken en knuffelen. Maar ook samen lachen, of iets leuks met iemand anders doen. Zoals muziek luisteren, wandelen of koken.
Het lichaam gaat door aanraking oxytocine aanmaken. Zo kan een knuffel of een spontane aanraking het oxytocine niveau verhogen in het lichaam. De oxytocine aanmaak kunnen we echter ook stimuleren, bewust en doelgericht, met de aanrakingsmethode Tactiel Stimulering.
Vaak zijn vrouwen de kleine lepel en mannen de grote lepel, maar het kan af en toe fijn zijn om de grote lepel zijn. Lekker een arm om hem heen gooien en met hem in één lijn liggen. Al gebeurt het vaak dat je je omdraait en hij een met jou meedraait, om jouw in zijn lepel-holletje te laten liggen.
Geef een warme knuffel.
Wacht op het juiste moment, wikkel je armen dan om de persoon heen en houd de ander dicht tegen je aan. De meeste mensen waarderen een goede knuffel. Als je echt en troostend bent in je knuffels, zullen de mensen het merken. Wees niet bang om je liefde te delen!
Het ontwaakt je gelukshormoon
Als je met iemand knuffelt komt er een speciaal hormoon vrij genaamd oxytocine. Dat stofje komt bijvoorbeeld ook vrij bij het geven van borstvoeding, een massage of bij seks. Hoe ouder je wordt, hoe lager het gehalte oxytocine wordt. Meer knuffelen is dus goed!