Bij Apple iPhone 13 wordt een usb C naar Lightning kabel meegeleverd. Je hoeft dus niet per se een oplader met kabel te kopen. Een losse oplader is ook goed. Koop dan wel een losse oplader met een usb C poort, anders past de bij je iPhone meegeleverde kabel niet.
Als je iPhone niet meer oplaadt, is de oorzaak vaak een kapotte kabel of adapter. De lightning-kabels zijn niet heel stevig, dus wellicht zit er een kink in de kabel of is het uiteinde beschadigd. Probeer verschillende stopcontacten uit en test je kabel ook in verschillende USB-poorten.
Je kan je huidige oplader dus gewoon blijven gebruiken, dus de kans is groot dat je niet eens een oplader nodig hebt. Ook de iPhone 13 werkt gewoon met eerdere usb-opladers, maar zorg er wel voor dat je de juiste kabel hebt. Voor de standaardopladers is een Lightning-naar-usb-a-kabel geschikt.
Deze waarschuwingen kunnen om verschillende redenen verschijnen: De oplaadpoort van uw iOS-apparaat is vuil of beschadigd. Uw oplaadaccessoire is defect, beschadigd of niet door Apple gecertificeerd. De USB-lader is niet ontworpen om apparaten op te laden.
Het batterijsymbool rechtsboven in het scherm geeft de lading van de batterij of de oplaadstatus aan. Als je de batterij oplaadt terwijl je de iPhone synchroniseert of gebruikt, kan het opladen langer duren.
De oorzaken
Een softwarefout of storing in het toestel. De oplader zelf is kapot. De accu/batterij is kapot of op. Het oplaadpunt/contactpunt is vies of kapot.
Waarom je elektrische auto tot 80% opladen? Nadat een elektrische auto tot 80% opgeladen is aan een snellader, gaat het snelladen een stuk langzamer. De reden hiervoor, is de levensduur van de accu. De chemische structuur in de lithium-ion accu kan op termijn namelijk te maken krijgen met degradatie.
Laad je telefoon niet op tot 100%
Wist je dat het minder goed voor je batterij is als je 'm in één keer oplaadt tot 100%? De batterij die nu in je iPhone wordt gebruikt, slijt veel sneller als je deze van 0% naar 100% laadt.
Laad je telefoon nooit 's nachts op
Toen zaten er in telefoons nikkel-cadmiumbatterijen. Deze batterijen werden lui als je ze te lang achter elkaar oplaadde. Dat probleem hebben de moderne lithium-ionbatterijen niet. Toch kun je ook deze batterijen niet eindeloos opladen.
De beste USB-C adapter voor je iPhone 13 is de 'Originele Apple USB-C Snellader 20W Power Adapter'. Dit iPhone 13 oplaadblokje is zoals de naam al aangeeft origineel van Apple en voorziet je iPhone van maar liefst 20W stroomsterkte, waarmee jij je smartphone in slechts een half uur alweer voor ongeveer 50% vollaad.
De Chinese website weet dat de iPhone 13 straks ietsjes sneller kan opladen dan de iPhone 12, die maximaal 20 Watt 'snelladen' aan kan. Deze oplader moet je er overigens wel zelf bij kopen.
Wanneer je je device weer tevoorschijn haalt, kan het zijn dat de batterij zo goed als leeg is (afhankelijk van hoelang je het device niet hebt gebruikt). In dat geval moet je de batterij eerst zo'n twintig minuten opladen met de originele adapter voordat je je device weer kunt gebruiken.
Gebruik je smartphone niet tijdens het opladen van de accu
Als je je telefoon tijdens het laden intensief gebruikt, is dat namelijk erg slecht voor de accu. Je verstoort zogezegd de laadcyclus. Dat kan ervoor zorgen dat bepaalde cellen sneller slijten dan andere, met een onvoorspelbare batterijduur als gevolg.
Houd je batterij ergens tussen bijna leeg en helemaal vol, dan gaat 'ie het langst mee. Tussen de 45% en 75% is een nog betere marge. Het allerbeste is om je telefoon tussen 65% en 75% te houden, maar dan heb je waarschijnlijk een dagtaak aan het perfect op peil houden van je batterij.
Voorkom zoveel mogelijk dat de batterij onder de 20% zakt of zelfs helemaal leeg raakt. Laad de smartphone liever niet verder op dan 80%. Schakel Aangepast opladen (Android), Batterij beschermen (Samsung), of Geoptimaliseerd opladen (iPhone) in. Gebruik een originele of gecertificeerde oplader en kabel.
De eerste keer kun je de smartphone dus het best helemaal opladen. Dat duurt ongeveer vijf tot zes uur. Daarna is het belangrijk de telefoon op tijd van het stroom te halen en weer op tijd op te laden. De batterij hoeft niet eerst helemaal leeg te zijn.
Het is dan ook onmogelijk om je accu boven de 100 procent capaciteit te krijgen. Dit fabeltje was vroeger overigens wél waar, want 'oude' accu's kon je wel degelijk overladen. Al met al is snelladen dus niet schadelijk voor je telefoon. Een degelijke oplader levert nooit meer vermogen af dan je toestel aankan.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Je telefoon opnieuw opstarten
Als uw telefoon is vastgelopen met het scherm ingeschakeld, houdt u de aan/uit-knop ongeveer dertig seconden ingedrukt om het opnieuw op te starten.
Check of de oplader en kabel werken. Probeer ze met een ander apparaat. Ga na of de kabel goed is aangesloten op de oplader en je telefoon. Check of de poort van je telefoon geen stof of pluisjes bevat.
De iPhone inschakelen
Houd de zijknop ingedrukt totdat je het Apple logo ziet.