Hapjes zijn ideaal voor jou: kaasfondue, worstjes in bladerdeeg, pestorolletjes, tuiles met parmezaan zijn allemaal net zo heerlijk. Tot slot, als je wat lichter verteerbaar voedsel wil, kun je rauwe knapperige (goed gewassen) groenten snijden met een sausje van yoghurt-sjalot, peterselie en knoflook en olijfolie.
Nog zo'n lekker zoet tussendoortje: gedroogde rozijnen, cranberries, dadels, vijgen en abrikozen. Deze ”natuurlijke snoepjes” kun je af en toe tussendoor nemen als je trek hebt in iets zoets. Ook heel goed voor je vezelinname. Je kunt ze ook goed combineren met een handje noten of in een schaaltje yoghurt strooien.
Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby. Daarnaast bevat avocado veel gezonde vetten.
Een groot deel van wat je op een dag eet, bestaat uit graanproducten. Kies nu je zwanger bent vooral voor volkoren zoals volkorenbrood, volkoren crackers, havermout, zilvervliesrijst, volkoren pasta en volkoren couscous. Want juist daarin zitten meer vezels, meer vitamines en meer mineralen dan in de “witte” soorten.
Conclusie. Kankerverwekkende stoffen die in bepaalde voedingsproducten, waaronder frieten en chips, voorkomen, kunnen doorheen de placenta het ongeboren kind bereiken, zo stellen onderzoekers vast. Teveel ervan kan theoretisch leiden tot kinderkanker.
Notenallergie en zwangerschap
Het is dus een fabeltje dat het eten van noten als je zwanger bent de kans op een allergie juist vergroot. Lekker (ongezouten) noten eten dus tijdens de zwangerschap! Ook notenpasta of pindakaas van 100% noten telt mee voor je dagelijkse portie noten!
Banaan eten als je zwanger bent
Je kunt banaan prima eten tijdens de zwangerschap. Dit stuk fruit zit boordevol kalium, foliumzuur, vitamine C, calcium, vezels, eiwitten en ijzer. Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby.
Geschikt fruit om mee te beginnen voor je baby is banaan, perzik, peer en meloen. Groente met een zachte smaak die geschikt zijn om mee te beginnen zijn bijvoorbeeld bloemkool, doperwtjes, boontjes, broccoli, worteltjes of pompoen.
Gifstoffen in kruiden
Als je te veel van deze gifstoffen binnen krijgt, kun je ziek worden. En je baby ook. Omdat je baby nog in ontwikkeling is, kan hij een minder grote hoeveelheid gifstoffen verdragen. Daarom is het verstandig om je kruiden inname te beperken tijdens je zwangerschap.
Dingen met fruit, zoals peer met munt en roomkaas (kan ook in een wrap). Banaan in schijfjes met een klein beetje cacao. Of gewoon een schaaltje gemengd fruit, in stukjes, eventueel met yoghurt of een beetje sap.
Wachten tot de termijnecho
De meeste mensen wachten tot na de termijnecho die plaats vindt in de 12e week van de zwangerschap, omdat dan de kans op een miskraam kleiner is. 80% van de miskramen gebeurt namelijk in de eerste 3 maanden van de zwangerschap.
Belangrijke voedingsadviezen in de zwangerschap: Rauwe groenten en fruit; Alles wat je niet verwarmd (dus rauw eet) of niet schilt moet je goed wassen onder lopend water. Denk hierbij aan sla, komkommer, tomaten, appels.
Kiwi's zijn een natuurlijke bron van folaat
Als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dan heb je waarschijnlijk wel al van folaat en/of foliumzuur (folaat in synthetische vorm wordt foliumzuur genoemd) gehoord. Het zijn namelijk essentiële voedingsmiddelen voor moeder en baby.
D&L sauzen zijn gemaakt op basis van gepasteuriseerd eigeel en vormen dus geen enkel probleem voor zwangere vrouwen. Ideaal als je als zwangere vrouw plots enorm veel zin hebt in pekelharing met mayonaise of augurken met curry.
Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig. Deze yoghurt moet namelijk voldoen aan bepaalde eisen vooraleer ze verkocht wordt. Zachte kazen worden vaak gemaakt van rauwe melk en zijn daarom af te raden tijdens de (beginnende) zwangerschap.
5. Broccoli. Broccoli kunnen we met recht een echt powerfood noemen. Alle voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor een gezonde zwangerschap, zitten er namelijk in: calcium, folium en vezels, maar ook belangrijke anti-oxidanten en vitamine C.
Heb ik extra vitamines nodig als ik gezond eet in de zwangerschap? Slik elke dag een pil met 0,4 milligram foliumzuur in de eerste 10 weken van je zwangerschap. Foliumzuur krijgt je ook binnen met je voeding. Het zit vooral in groenten en volkoren producten.
Een ijzertekort komt vaak voor bij zwangere vrouwen omdat er plots twee liter meer bloed aangemaakt moet worden voor je kleine spruit. Daarom is het geen slecht idee om wat extra ijzer in te slaan in de vorm van noten zoals hazelnoten, walnoten, amandelen, cashewnoten, paranoten en pinda's.
Zwangere vrouwen mogen alle zachte en harde kaassoorten eten, met uitzondering van zachte kaas gemaakt van rauwe melk. Rauwmelkse kaas kan besmet zijn met Listeria monocytogenes, die een gevaarlijke voedselinfectie kan veroorzaken.
In Nederland worden door het voedingscentrum rauwe vleeswaren en lever afgeraden. Overige vleeswaren worden niet afgeraden, terwijl er wel degelijk een risico is dat voorgesneden vleeswaren, zoals gebraden kipfilet, besmet zijn met Listeria.